Rafael Nadal a semnat cu Federația Saudită de Tenis un contract prin care se angajează să îi fie ambasador.
În plus, tenismenul din Manacor a acceptat oferta arabilor de a participa la Six Kings Slam, competiția neoficială care i-a reunit inclusiv pe Novak Djokovic, Carlos Alcaraz, Jannik Sinner, Daniil Medvedev și Holger Rune.
Rafael Nadal a primit o rachetă de aur din partea saudiților
Premiați cu 1,5 milioane de dolari doar pentru participarea la Riad, în turneul amical, cei șase tenismeni faimoși au devenit inclusiv subiectul unor critici aruncate asupra lor.
Despre Nadal s-a scris că și-ar păta imaginea și reputația construite în două decenii de excelență prin noile parteneriate cu arabii, în consecință jucătorul iberic a simțit nevoia să reacționeze, într-un interviu acordat publicației AS.
„Ce vreți? Să rămână o țară închisă, cu și mai multă inegalitate?”
„Voi spune un lucru simplu, anume că înțeleg controversele. Ce se întâmplă e că vine un moment în care poți să fii într-un loc sau într-altul, în funcție de propria opinie. Eu le respect pe toate, atât timp cât și părerile mele sunt respectate.
Mă plătesc arabii să vin aici? Da. Dar nu trebuie să pierdem imaginea mai largă. Vii aici și ce crezi? Că faci un lucru bun sau rău? Pentru că singura problemă, la finalul zilei, e că primești bani.
Venind aici, ajuți țara. Celor care vorbesc atât de drastic împotriva acestei țări, foarte bine. Așadar, ce vreți? Să continue să fie răi, să fie o țară închisă, cu și mai multă inegalitate?”, a spus Nadal.
„Suntem cu adevărat norocoși că suntem plătiți să venim aici. Nu trebuie să ne ascundem.”
Rafael Nadal crede și că venirea sa în Arabia Saudită va ajuta țara să progreseze mai rapid
„Evident, la fel ca mulți alți colegi, ca majoritatea guvernelor din lume, ca majoritatea companiilor, suntem cu adevărat norocoși că suntem plătiți să venim aici, fără îndoială, nu este nevoie să ascundem asta.
Aici sunt încă în urmă în timp comparativ cu Occidentul. Problema este că perspectiva pe care o avem este diferită de ceea ce trăiesc ei. Pentru că, în cele din urmă, ei trăiesc așa cum au făcut-o toată viața lor.
Schimbările nu pot avea loc de pe o zi pe alta, deoarece societatea nu este pregătită pentru o schimbare radicală. Nicio societate nu a fost vreodată așa în istorie, această schimbare trebuie să se întâmple treptat.
Cred că toate aceste lucruri care se întâmplă în țară înseamnă că această schimbare, în loc să se întâmple în 50 sau 60 de ani, va avea loc într-un timp mult mai scurt. Și cred că, într-un fel, în ciuda tuturor criticilor, le respect,” a completat Nadal.