Răspunsul WTA la dopaj e clar: ce s-a întâmplat cu Haddad Maia și Yastremska, jucătoare depistate pozitiv recent

Răspunsul WTA la dopaj e clar: ce s-a întâmplat cu Haddad Maia și Yastremska, jucătoare depistate pozitiv recent Tenis

Dayana Yastremska (22 de ani, 99 WTA) și Beatriz Haddad Maia (26 de ani, 18 WTA) sunt două dintre jucătoarele care și-au ispășit recent pedepse pentru rezultate pozitive la testele anti-doping. 

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din tenis de către Agenția Internațională a Integrității în Tenis, în urma unui rezultat pozitiv al unui test anti-dopaj căruia s-a supus în timpul turneului de la US Open.

Sportiva din România riscă, în cel mai grav scenariu, o suspendare de 4 ani, care ar putea să-i încheie cariera, însă cele mai recente cazuri de dopaj din circuitul WTA îi permit Simonei Halep să își păstreze speranța intactă. 

  • Raspunsul Wta La Dopaj E Clar Ce S A Intamplat Cu Haddad Maia Si Yastremska Jucatoare Depistate Pozitiv

Yastremska și Haddad Maia au scăpat cu suspendări de 7, respectiv 10 luni

Beatriz Haddad Maia, adversara învinsă de Simona Halep în finala turneului WTA 1000 de la Toronto, desfășurată în luna august, a fost suspendată retroactiv, timp de 10 luni pentru un rezultat pozitiv la substanțele SARM S-22 și SARM LGD-4033, receptori androgeni modulatori, din familia steroizilor. 

„Nu a existat nicio vină sau neglijență” în cazul braziliencei Beatriz Haddad Maia, conform Agenției Anti-Doping în tenis, sportiva sudamericană dând vina pe suplimentele contaminate cu aceste substanțe. Punctele și premiile financiare obținute de Haddad Maia până la decizia întârziată a forurilor din tenis au fost returnate. 

Dayana Yastremska, absentă pentru o jumătate de sezon în circuitul WTA  

De partea opusă, ucraineanca Dayana Yastremska a fost absolvită de vină, la 7 luni de la începutul suspendării impuse de circuitul WTA. 

Dayana Yastremska și-a văzut prima jumătate a sezonului 2021 distrusă în urma deciziei Curții de Arbitraj Sportiv de a o suspenda temporar din tenis, în urma acuzațiilor de dopaj. 

După luni de procese și numeroase ore petrecute în tribunal, Yastremska a fost achitată în urma deciziei Tribunalului Independent, care a acceptat apărarea ei, care stipula că substanța interzisă, mesterolona, ar fi intrat involuntar în organismul ei, după un contact intim cu prietenul ei.

Cartea transmiterii sexuale a fost, în cele din urmă acceptată și a cruțat-o pe Dayana Yastremska de scenariul unui 2021 total inactiv în circuitul WTA. Potrivit unui cercetător în dopaj, urina ar fi fost singură metodă prin care această substanță - mesterolona - putea fi detectată, prin urmare nu putea fi manipulată sau transmisă prin contact sexual. 

La începutul acestui an, Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a analizat o proba de urină aparțînându-i sportivei din Ucraina și au găsit că această ar conține mesterolona, substanță interzisă pentru că face parte din lista agenților anabolici plasați în afară legilor sportului mondial. În baza articolului 2.1, Agenția Mondială Anti-Doping a declarat că Dayana Yastremska a încălcat regulă anti-dopaj, in consecință fiind suspendată temporar începând cu dată de 7 ianuarie 2021. 

În cazul în care Simona Halep va sta departe de circuitul WTA între 6-12 luni, jucătoarea din Constanța ar putea rămâne tenismenă activă, în contextul în care Olimpiada de Vară de la Paris, din 2024, rămâne unul dintre obiectivele principale rămase neatinse de către dubla campioană de Grand Slam din țara noastră

„Nici nu știe să rostească numele acestui medicament!” Reacția tranșantă a lui CTP, întrebat despre dopajul Simonei Halep

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!