EXCLUSIV Reacția lui CTP după ce a aflat că Simona Halep a picat testul anti-doping: „Te iei cu mâinile de cap!”

Reacția lui CTP după ce a aflat că Simona Halep a picat testul anti-doping: „Te iei cu mâinile de cap!” Tenis

Simona Halep a fost prinsă dopată în timpul turneului US Open 2022.

Cristian Tudor Popescu, un jurnalist român și un împătimit al tenisului, a vorbit despre substanța cu care a fost prinsă Halep dopată, Roxadustat, evidențiind faptul că este un medicament, nu un drog.

„Este un medicament, nu este un drog, care se prescrie și pentru bolnavii de rinichi care fac dializă, care au probleme cu sângele, cu transpostul oxigenului.

Acest medicament are niște efecte adverse de te iei cu mâinile în cap. E printre medicamentele cele mai urâte și periculoase, asta dacă-l iei că n-ai încotro... Poți să faci hipertensiune pulmonară, poți să faci cheaguri, embolii, tromboze.

E horror ce e acolo. Ca să iei un astfel de medicament... Nu se poate, nu are sens și pentru Simona, medicamentul ăsta poate să-i îmbunătățească cel mai mult capacitatea de efort, iar ăsta e unul dintre punctele forte ale Simonei. Ea nu a avut probleme cu rezistența în meciuri.

Nu văd de ce ar fi luat un astfel de medicament, cu riscuri de efecte adverse extrem de urâte. Mai repede ai șanse să ți se facă rău pe teren după ce iei așa ceva.

Mi se pare absurdă folosirea acestei substanțe în cazul Simonei. Trebuie văzut cum a ajuns acolo acea substanță, e o cantitate extrem de mică”, a spus Cristian Tudor Popescu, pentru PRO TV.

Ce este Roxadustat, substanța interzisă regăsită în corpul Simonei Halep, la testul anti-doping de la US Open

Roxadustat (FG-4592) este o substanță interzisă sportivilor de performanțe atât în timpul competițiilor, cât și în extra-sezon. Aceasta conține eritropoetină, un hormon care stimulează producția de celule roșii ale sângelui, fapt care ar ajuta la oxigenarea mai bună a corpului și, implicit, la atingerea unui nivel de anduranță crescut. 

Substanța Roxadustat a fost aprobată pentru a fi folosită în Asia împotriva anemiei, în cazul pacienților trecuți prin sesiuni de dializă. În Uniunea Europeană, substanța a fost aprobată pentru uz medical abia în luna august a anului 2021. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!