Serena Williams (43 de ani) a postat un video pe TikTok de pe patul de spital, în care a dezvăluit că i s-a extras o tumoare benignă din zona gâtul, care ajunsese la o dimensiune impresionantă. 

A avut numeroase excepții terapeutice de la legile antidoping

"Am făcut multe teste, tot ceea ce vă puteți imagina, totul a ieșit negativ și medicii au descoperit că am un chist, un chist branhial ca să fiu mai exactă", a dezvăluit fosta tenismenă, neexistând complicații medicale în urma intervenției chirurgicale. 

Nu este prima problemă de sănătate a americancei. În septembrie 2016, grupul de hackeri ruși "Fancy Bears" au spart serverele Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), iar informațiile extrase au arătat că Williams a primit numeroase excepții terapeutice, între 2010 și 2015, pentru corticosteroizii prednison și prednisolon, și pentru un analgezic narcotic, oxicodona. Pe lista excepțiilor sale terapeutice se mai afla methylprednisolone și hydromorphone. Din spusele sportivei, acestea ar fi fost acordate pentru tratarea unor simptome de răceală, insomnii sau probleme de natură psihologică.

Ce este un chist branhial?

Site-urile medicale explică că "un chist de șanț branhial, numit și chist branhial, este un chist ce apare sub forma unei umflături în partea supero-laterală a gâtului, anterior de mușchiul sternocleidomastoidian. Are potențial de fistulare la suprafața tegumentului. Se datorează de obicei unei anomalii de dezvoltare care apare în perioada prenatală timpurie, constând în eșecul obliterării celui de-al doilea, al treilea și al patrulea șanț branhial, care provoacă eșecul de fuziune al celui de-al doilea arc branchial și a crestei epicardice în partea inferioară a gâtului.

Chisturile de șanț branhial reprezintă aproape 20% din tumorile benigne ale gâtului la copii. Mai rar, chisturile se pot dezvolta din primul, al treilea sau al patrulea șanț branhial, iar locația umflăturii (și a eventualei fistule) diferă corespunzător. Cele mai multe chisturi branhiale apar în perioada pubertății sau la vârsta adultă timpurie, ca mase solitare, nedureroase, anterior neobservate, diagnosticate datorită unei infectații (de obicei diseminată de la nivelul tractului respirator superior)". 

Foto - Getty Images