INTERVIU Sever Dron, românul care l-a antrenat pe "pionierul" Patrick Mouratoglou. "Lucra de tânăr cu computere și statistici". Ce i-a recomandat deja Simonei Halep
Patrick Mouratoglou e de săptămâna trecută noul antrenor al Simonei Halep (20 WTA).
Sever Dron (77 de ani) e stabilit din anii '70 în Franța. A făcut parte din echipa de Cupa Davis a României alături de Năstase, Țiriac și Mărmureanu, i-a pregătit pe Virginia Ruzici, Henri Leconte și Julie Halard, iar la FED CUP, din postura de căpitan nejucător al României, a antrenat-o și pe Simona Halep.
Într-un interviu pentru Sport.ro, Sever Dron vorbește despre perioada în care l-a pregătit pe unul dintre cei mai valoroși antrenori de tenis ai lumii, Patrick Mouratoglou, francezul în vârstă de 51 de ani care de săptămâna trecută a decis să stea în loja Simonei Halep (31 de ani).
"Simona a făcut deja un prim antrenament cu urcări la fileu"
Domnule Dron, cât de mult credeți că o va ajuta pe Simona Halep colaborarea cu Patrick Mouratoglou?
Ar fi pretențios din partea mea să spun cum se va derula relația între Simona și Patrick, deoarece sunt două caractere puternice și vom vedea dacă vor fi pe aceeași lungime de undă și dacă experiența lui Patrick îi va permite Simonei să iasă din acest impas momentan. Se pare că feelingul există deja, am văzut că Simona a făcut un prim antrenament cu urcări spre fileu, care nu fac parte din predilecțiile jocului ei.
Anticipați că va fi o schimbare decisivă în jocul Simonei?
Cred că acest detaliu va aduce un plus eficacității, rămâne de văzut. Orice am spune, nimeni nu deține adevărul absolut, care se găsește numai în racheta jucătorului și care se exprimă ca atare.
- "Am câștigat turnee pe hard, chiar și unele importante, însă nu am putut câștiga un Grand Slam încă, deci probabil trebuie să fac ceva în plus pentru a câștiga un Grand Slam pe hard.
- De aceea lucrez cu Patrick. Poate mă poate ajuta să câștig un Grand Slam pe hard. Ar fi extrem, extrem de drăguț să am și acest titlu în carieră” Simona Halep (30 de ani / 20 WTA)
- Halep a cucerit două titluri de Grand Slam: Roland Garros (2018) și Wimbledon (2019)
- A jucat finala de la Australian Open în 2018
Pe Serena a menținut-o mult timp în vârful clasamentului. Îmi povesteați cândva că ați fost la meciul care a determinat începerea relației de colaborare între Serena și Patrick Mouratoglou.
La Roland Garros 2012, Serena Williams a făcut cel mai prost meci al ei pe zgură fiind învinsă de franțuzoica Virginie Razzano in primul tur (n.r.: scor 4-6, 7-6, 6-3). Am fost și eu prezent la acel meci, iar imediat după aceea Patrick a contactat-o pe Serena și i-a propus ajutorul lui arătându-i calitățile și posibilitățile imense pe care Serena le avea. Apoi totul a continuat cu rezultatele cunoscute. Cu o singură înfrângere semnificativă, la Wimbledon, când Simona a făcut meciul perfect pentru o astfel de finală.
"Ca jucător, Patrick Mouratoglou făcea parte din eșalonul al doilea", al 'speranțelor' franceze"
Când l-ați cunoscut pe Patrick Mouratoglou?
Eu am avut ocazia să îl cunosc și să îl antrenez câtva timp pe Patrick la unul din cluburile dirijate de mine, la clubul Azur Sport din localitatea Asnieres sur Seine, localitate din regiunea pariziană situată lângă Neuilly sur Seine, locul de baștină al lui Patrick Mouratoglou, unde primarul orașului era Nicolas Sarkozi, viitorul președinte al Franței. Ca jucător, Patrick făcea parte din eșalonul al doilea sau al "speranțelor" franceze, având în vedere că cei mai promițători tenismeni erau cuprinși în programele de dezvoltare ale Federației Franceze de Tenis.
Dacă făcea parte din eșalonul al doilea, înțeleg că nu era interesant și pentru Federația Franceză. Ce l-a făcut să ajungă la clubul dumneavoastră?
Jucătorii care doreau să ajungă profesioniști căutau și alte soluții, iar una dintre ele era varianta de a se antrena în structuri private așa că eu eram una dintre soluțiile viabile. Trebuie să vă spun că Patrick avea un oarecare talent, dar nimic deosebit pe care să te poți baza. El lucra de tânăr cu computere și statistici, un adevărat pasionat de secretele tenisului.
- 1996 e anul în care Mouratoglou a fondat academia
- 26 de ani avea francezul când a inaugurat academia din Sudul Franței
E greu să lucrezi ca antrenor cu un junior pe care îl simți că nu poate face o carieră impresionantă în tenis?
Ca antrenor eu nu am dreptul să spun nimănui că nu are posibilitatea de a deveni unul dintre cei mai buni jucători mondiali, dar tatăl lui, care era foarte perspicace și îl îndruma să-și continue studiile, cred că a văzut limitele în care Patrick se încadra la tenis. Patrick iubea tenisul la nebunie și, când a avut posibilitatea de a deschide o mică academie - bineînțeles ajutat financiar de tatăl lui care era armator - a căutat pe cineva să îl francizeze, el nefiind cunoscut. Astfel, l-a găsit pe australianul Bob Brett (n.r. - a murit în 2021, la vârsta de 67 de ani) care fusese un timp adjunctul lui Ion Țiriac în preajma lui Boris Becker. Și asa a început să lucreze.
Cum a început Mouratoglou: "Te antrenezi la academia mea și îți plătesc totul"
Greu să pui în mișcare o astfel de academie în Franța?
La început contractele cu jucătorii care aveau talent - în accepțiunea lui - se făceau în genul acesta: "Te antrenezi la academia mea și îți plătesc totul! Mi-i rambursezi când vei ajunge sus și vei câștiga bani!". Primul jucător cu care a reușit a fost cipriotul Marcos Baghdatis, campion mai întâi la juniori (n.r.: a cucerit Australian Open în 2003 după ce l-a învins pe Florin Mergea), iar apoi a ajuns foarte departe la seniori (n.r.: finalist la Australian Open în 2006, a pierdut finala cu Roger Federer în patru seturi / cel mai înalt loc atins în carieră a fost #8, pe 21 august 2006). Iată începutul istoriei lui Patrick Mouratoglou.
Ce a fost esențial în filosofia sa de a-și dezvolta academia?
Încetul cu încetul Patrick a reușit să aibă locații din ce în ce mai mari ca suprafață și ca instalații, totul culminând cu cea de acum, din sudul Franței. Între timp, a căpătat din ce în ce mai multă experiență și adevărul este că dacă din postura de jucător nu a reușit să exprime tenisul pe care îl dorea, ca antrenor-coach-manager a ajutat decisiv cariera multor jucători sau jucătoare, precum Pavliuchenkova și Dimitrov, ca sa îi citez numai pe ei.
Școală de antrenori în academie
De ce se spune că academia lui Mouratoglou nu e doar pentru jucători, ci pot fi șlefuiți și antrenorii?
O altă latură a personalității lui Patrick este faptul că dacă la început angaja antrenori pentru a fi ajutat, celor care nu corespundeau mentalitații lui de muncă și antrenament li se desființa contractul. Astăzi există o școală formatoare de antrenori în cadrul academiei care durează circa 12 luni și care după absolvire îți dă dreptul să lucrezi în cadrul academiei.
- Coach-ul este cel care conduce echipa din jurul tenismenului. El este un generalist care nu e specialist nici în pregătirea fizică, nici în domeniul medical, dar care posedă o înțelegere suficientă a acestor domenii pentru a face apel la știința tehnicienilor ghidându-le intervențiile în raport cu nevoile jucătorului.
- El interacționează direct cu jucătorul. Stabilește un loc privilegiat cu elevul său, pătrunzând în lumea acestuia pentru a ajunge la chintesență.
- El își conduce elevul către o înțelegere mai bună a obiectivelor, îi dezvoltă gândirea apelând la instrumentele tehnice și tactice. Datorită percepției sale de o mare finețe, un coach îl va ajuta pe tenismen să-și folosească resursele de care are nevoie pentru îndeplinirea obiectivului. Îl învață să-și stăpânească emoțiile, acționează acele resorturi interioare pentru a-l determina să ia deciziile care-l vor ghida spre victorie. - Patrick Mouratoglou, în cartea sa, "COACH"
De multe ori ne referim la termenul "coach" ca la un antrenor în tenis. Mouratoglou are altă percepție. Care e părerea dumneavoastră?
Astăzi există o confuzie între diferitele termene folosite pentru a-i defini pe cei care sunt în preajma unui jucător de tenis. Instructorul este cea sau cel care îi pune prima rachetă în mână copilului și care îi transmite dragostea pentru tenis, pentru clubul unde evoluează și pentru valorile morale necesare practicării acestui joc. Profesorul este cea sau cel care continuă lucrul instructorului în grupuri de același nivel cu îmbunătățiri tehnice și cu lecții individuale pentru a decela calități diferite la fiecare jucător.
Și, totuși, care e diferența între antrenor și coach?
Antrenorul este cel care implementează exerciții tehnnico-tactice și care îl atenționează pe jucător de exigențele de lucru la nivel înalt, exigențe de precizie tehnică de durata de lucru, de calităti morale necesare. Coachul este cea sau cel care are încredere în capacitatea jucătorului de care se ocupă și impreună găsesc soluții ca progresul jucătorului să fie constant. Managerul este cel care dirijează cariera jucătorului, îl ajută la alegerile turneelor și la imaginea de marcă.
Oferiți-mi un exemplu!
Jo-Wilfried Tsonga a început tenisul cu un instructor la un mic club care de la început și-a dat seama de calitățile acestui copil. Conștiința sa profesională l-a făcut să spună că, la un moment dat, el ca instructor nu mai este capabil să continue lucrul pe care îl făcea și a cerut ca Jo să fie dat pe alte mâini. Și iată că, treptat, Jo a reușit să treacă peste toate obstacolele ivite în cale continuând și combinând plăcerea de a juca tenis cu efortul de a se autodepăși.
- Citește și Arc peste timp: ce lasă după el Jo-Wilfried Tsonga pentru tenisul francez și mondial. În urmă cu 14 ani, juca singura finală de Grand Slam
- Citește și Noua dominație în WTA
Mizează și pe reacții diferite acești profesori când un elev greșește?
Într-un meci când un jucător face o dublă greșeală la un moment important, profesorul spune: "i-am arătat care este tehnica serviciului, mai ales la mingea a doua de servit și iată că a aruncat mingea prea jos!" Antrenorul spune: "Oare de ce am lucrat serviciul de atâtea ori și nu este capabil să îl realizeze pe teren!?" Coach-ul zice: "Stai liniștit, capul sus! Nu e un sfârșit de lume! Vor urma și alte servicii și alte momente importante unde vei fi la înălțime. Managerul mizează pe o replică gen: "Totul este OK. Sharapova face 16 duble greșeli pe meci, dar tot atâția ași. Și tot Sharapova rămâne".
Sever Dron, primul din stânga, în echipa de Cupa Davis a României
- În 1968, la Roland Garros, a ajuns până în turul al treilea, fază în care a fost eliminat de Andres Gimeno. Sever Dron trăiește din 1972 în Franța. A fost component al echipei de aur a tenisului românesc, alături de Ilie Năstase, Ion Ţiriac şi Petre Mărmureanu, în perioada 1968–1972.
- Fostul jucător de tenis a făcut parte din echipa tricoloră în Challenge Round-ul Cupei Davis din 1969, pierdut la Cleveland contra Statelor Unite. Dron și-a făcut un nume în antrenoratul din Franța și a lucrat Guillermo Vilas, Henri Leconte, Virginia Ruzici şi Julie Halard.
- Sever Dron a fondat Institut du Tennis Sever Dron (ITSD în Franța și Tenis Club 2000 – Academia Sever Dron, din cartierul Militari, București).
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News