"Simona Halep e victima intențiilor malițioase ale ITIA!" Cea mai dură reacție după procesul în care a fost implicată dubla campioană de Grand Slam
Simona Halep va juca la Miami Open după ce TAS i-a redus suspendarea de la patru ani la nouă luni.
Simona Halep, fost lider mondial, a trecut prin cea mai grea perioadă a carierei. A ales să se antreneze cu Patrick Mouratoglou, iar timpul a arătat că nu a luat o decizie optimă.
Revenită în circuit după ce TAS i-a micșorat suspendarea de la patru ani la nouă luni, Simona Halep a vorbit recent despre chinul prin care a trecut. Cu un psihic de fier, constănțeanca a depășit momentul de cumpănă.
Rămâne întrebarea cum de ITIA a dictat o suspendare uriașă, iar TAS a redus-o la nouă luni. În plus, timpul pe care l-a pierdut româncă... e practic risipit.
Nimeni nu mai poate să i-l dea înapoi.
"Simona Halep e victima intențiilor malițioase ale ITIA!" Cea mai dură reacție după procesul în care a fost implicată dubla campioană de Grand Slam
Jurnalistul Amir Kiarash de la Adevărul a stat de vorbă cu Cristian Cernodolea, avocat cu experiența unei confruntări cu Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA). Cernodolea îl reprezintă pe Dragoş Nicolae Mădăraş, jucător suedez de tenis de origine română, suspendat de ITIA într-un alt dosar.
Avocatul a avut o reacție dură îndreptată către ITIA. Mai jos puteți citi un fragment din ce spune Cristian Cernodolea pentru sursa mai sus menționată.
Cum e posibil să avem două decizii atât de diferite, când dosarul e același?
E o decizie surprinzătoare cea de la TAS prin faptul că reducerea suspendării a fost una drastică. Și arată, încă o dată, faptul că cei de la TAS au avut o atitudine mult mai puțin părtinitoare, comparativ cu cea avută de ITIA la adresa Simonei Halep. După cum anticipam și când am vorbit în februarie, înaintea audierilor de la Lausanne, din motivarea publicată acum de TAS reiese că Halep și avocații ei și-au propus și au reușit să demonstreze că a fost vorba de o neglijență în acest caz. Practic, a fost eliminată noțiunea de intenție. Nu mă așteptam ca TAS să reducă suspendarea Simonei atât de mult, dar, cu siguranță, aceasta e o victorie importantă pentru Halep.
Și, totuși, dacă n-au existat noi probe, ce s-a schimbat la TAS fața de judecata de la Sport Resolutions?
Păi, tocmai din acest motiv spun că decizia e surprinzătoare. Să spunem că, într-un scenariu optimist, cei care sunt în această lume profesională a avocaților se așteptau ca suspendarea Simonei să fie redusă la jumătate. Deci, undeva la 2 ani ar fi fost un scenariu foarte optimist. E cumva anormal faptul că, la TAS, avem o decizie diametral opusă, comparativ cu cea de la Sport Resolutions. Mai ales că vorbim pe un set de rezultate științifice. Aș merge un pic mai departe și aș specula că intențiile ITIA în acest caz au fost destul de malițioase... În sensul că acum, la TAS, trei arbitri au decis unanim că n-a fost dopaj intenționat în cazul lui Halep, ci o neglijență. Și atunci, apar și mai multe semne de întrebare cu legătură la ITIA, la scopul acestei organizații și la modul în care cei de aici își conduc investigațiile. Se vede acum că, în mod arbitrar, cei de la ITIA pot distruge carierele unor jucători! Iar asta fără a avea probe substanțiale cu adevărat.
S-a vehiculat că tot acest caz a apărut din dorința celor de la ITIA de a demonstra că fac ceva, că muncesc intens pentru a elimina dopajul din tenis. Iar pentru asta era nevoie de o sportivă cu mare vizibilitate mediatică, precum Simona Halep. Sunteți de acord?
Cred că ITIA trebuie să-și justifice, într-un fel sau altul, finanțarea uriașă pe care o are, costurile semnificative pe care le are. Din punct de vede operațional, ei au niște avocați foarte scumpi pe care îi folosesc pe post de procurori. N-aș merge însă atât de departe prin a spune că ITIA a avut intenția ascunsă de a-și face un nume pe spinarea Simonei Halep. Mai ales că nu e Halep singura sportivă care a fost sancționată de ITIA. Dar modalitatea asta în care ei procedează, atât cu Halep, cât și cu alți sportivi, ne face să ne întrebăm dacă ITIA și-a pierdut scopul inițial de a asigura integritatea și corectitudinea în sport? Pare că această organizație s-a transformat într-una de inchiziție modernă și trebuie să-și justifice, cumva, existența prin a obține condamnări.
Compensează victoria timpul pierdut?
Sindicatul denumit Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Tenis (PTPA) a transmis, prin intermediul unui comunicat publicat pe platforma X (fostă Twitter), că victoria obţinută de românca Simona Halep la Tribunalul de Arbitraj Sportiv nu compensează timpul pierdut de aceasta.
''După cum am indicat în principiile noastre, PTPA susţine ferm toate procesele jucătorilor, dreptul la apel şi accesul la un sistem antidoping corect şi logic. Decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv de a reduce suspendarea Simonei Halep de la patru ani la 9 luni subliniază nevoia unei reforme sensibile a unui sistem nedrept, care eşuează în protejarea acestor drepturi. Simona a avut deja 17 luni de suspendare provizorie şi pierderea clasamentului, a premiilor în bani, a reputaţiei, precum şi alte pagube ireparabile. Victoria ei la apel nu va compensa timpul pierdut'', se arată în comunicat.
Sindicatul a precizat că a lucrat împreună cu Simona şi cu echipa ei juridică pe parcursul anului trecut şi va continua să o susţină pentru revenirea în competiţii.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a admis apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep şi i-a redus, marţi, la nouă luni suspendarea de patru ani dictată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).
''Procedura de apel a TAS a cuprins procese intensive şi o audiere de trei zile care a avut între 7 şi 9 februarie, la Lausanne. Comisia TAS a audiat numeroşi experţi şi martori, majoritatea prezenţi fizic la audiere. Comisia a determinat în unanimitate ca perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de tribunalul independent al ITF să fie redusă la nouă luni, începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat pe 6 iulie 2023. Întrucât termenul a expirat înainte ca apelul să fie depus la TAS, completul TAS a hotărât că e oportun să emită dispoziţia cât mai curând posibil, împreună cu un comunicat de presă cuprinzător'', se arată în comunicatul TAS.
Simona Halep fusese suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, pe 12 septembrie 2023, de către Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA). ITIA a precizat atunci că un tribunal independent a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).
Simona Halep a dat în judecată compania canadiană care a produs suplimentele nutriţionale din cauza cărora consideră că a fost testată pozitiv şi a fost suspendată patru ani pentru dopaj.
Halep cere despăgubiri mai mari de 10 milioane de dolari de la Quantum Nutrition, care produce Schinoussa Superfoods, după testul pozitiv la roxadustat (medicament folosit de oamenii cu anemie, n. red.) din 2022, de la US Open.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News