SPECIAL Sorana Cîrstea, mize uriașe la WTA Dubai: intrarea în istoria tenisului românesc și împlinirea visului interzis de Serena acum 11 ani
Terenul Central al complexului care găzduiește turneul WTA 1000 de la Dubai (Emiratele Arabe Unite) va fi vineri, în jurul orei 14:30, gazda unuia dintre cele mai importante meciuri din cariera Soranei Cîrstea (34 de ani pe 7 aprilie).
Cea mai bună jucătoare a României (22 WTA) o va înfrunta în semifinale pe Jasmine Paolini (28 de ani, 26 WTA) într-un duel cu o miză uriașă: calificarea în ultimul act și intrarea în premieră în Top 20 WTA, un obiectiv după care sportiva născută în București "aleargă" de mai bine de un deceniu!
Sorana Cîrstea, aproape de a doua finală WTA 1000 a carierei
Examenul de ambiție și determinare trecut joi în fața Marketei Vondrousova, cu revenire de la 2-6, 1-5 și șase mingi de meci salvate contra campioanei en-titre de la Wimbledon, îi oferă Soranei Cîrstea o șansă uriașă la o performanță sublimă pe care a atins-o o singură dată în aproape două decenii de carieră: finala unui turneu din categoria WTA 1000 (a doua cea mai importantă, după turneele de Grand Slam). Prima și singura dată s-a întâmplat la ediția din 2013 a Openului Canadei, când Sorana a cedat contra Serenei Williams.
Conform calculelor hârtiei, Sorana ar fi trebuit să o întâlnească în penultimul act pe Elena Rybakina, dar a treia jucătoare a lumii a fost nevoită să se retragă înaintea "sfertului" cu Jasmine Paolini. Astfel, italianca de doar 1.60 metri a făcut pasul spre semifinale fără să treacă un test greu și se va afla în fața a ceea ce poate fi numit fără exagerare meciul carierei. Dacă Sorana a mai luat contactul cu o finală de asemenea nivel, Paolini nu a ajuns niciodată într-o astfel de ipostază.
Pentru Sorana, Dubai, oraș în care și locuiește, poate aduce a șaptea finală de nivel WTA. Până acum, românca s-a impus la Tașkent (2008) și Istanbul (2021) și a cedat la Budapesta (2007), Toronto (2013), Tașkent (2019) și Strasbourg (2021). De partea cealaltă, Paolini are un singur trofeu, la Portoroz (2021), și a mai jucat finalele de la Transylvania Open (2022), Palermo (2023) și Monastir (2023). Interesant este că reprezentanta Italiei a câștigat unul dintre cele două meciuri directe contra Soranei chiar în deschiderea turneului care i-a adus și singura coroană.
- 2-0 e scorul întâlnirilor directe Paolini - Cîrstea, cu victorii în trei seturi ale italiencei la Portoroz 2021 (hard) și Roland Garros 2023 (zgură)
- Semifinala din 2024 e cea mai bună performanță atinsă de Sorana la Dubai, peste sfertul din 2014. În schimb, Paolini nu trecuse niciodată de primul tur de la Dubai înaintea ediției din acest an.
- Câștigătoarea semifinalei își asigură 650 de puncte WTA și un cec în valoare de 308.320 de dolari, în schimb ce învinsa se alege cu "doar" 158.320 de dolari și 390 de puncte WTA.
Pe lângă șansa finalei, ambele combatante au un obiectiv la fel de important, clasarea printre cele mai bune 20 de jucătoare ale lumii. Cu o victorie, Sorana ajunge până pe 15 WTA, în timp ce succesul o duce pe Paolini până pe 16 WTA. Pierzătoarea, în schimb, ratează șansa de a intra în “Club 20”.
Top 20, o bornă importantă în cariera oricărui jucător
Dacă visul suprem e fie câștigarea unui turneu de Mare Șlem, fie prima poziție în clasamentul mondial, Top 20 WTA sau ATP e un obiectiv intermediar pe care orice jucător cu pretenții trebuie să-l bifeze. A fi în top 20 denotă constanță la nivel înalt, luni consecutive cu victorii și meciuri bune, iar performanța e cu atât mai mare cu cât foarte puțini o reușesc. În cazul tenisului românesc, doar șapte jucători și jucătoare.
Sorana se poate strecura pe o listă selectă a conaționalelor care au prins top 20: Virginia Ruzici (locul 8 WTA pe 21 mai 1978), Irina Spîrlea (locul 7 WTA pe 13 octombrie 1997), Ruxandra Dragomir (locul 15 WTA pe 25 august 1997), Simona Halep (lider mondial în premieră pe 9 octombrie 2017) și Mihaela Buzărnescu (locul 20 WTA pe 6 august 2018). Ar fi primul "new entry" după o pauză de șase ani, în condițiile în care Alexandra Dulgheru s-a oprit pe locul 21 WTA, Irina Begu a ajuns pe 22 WTA, iar Monica Niculescu are ca vârf ocuparea poziției a 28-a în ierarhia mondială. În tenisul masculin românesc, performanța a fost atinsă doar de Ilie Năstase (lider mondial) și Andrei Pavel (locul 13 ATP).
S-ar împlini visul interzis de Serena Williams acum 11 ani
Un munte de talent, o junioară imposibil de neremarcat, Sorana a "explodat" de tânără la nivel înalt, a făcut rapid trecerea spre senioare și a punctat prin sfertul de finală jucat la Roland Garros 2009, la doar 19 ani.
Au urmat sezoane grele, de căutări, iar ușa top 20 era larg deschisă în 2013, când Sorana (23 de ani la acea vreme) făcea turneul carierei la Toronto și ajungea în finala cu Serena Williams, după victorii la Wozniacki, Jankovic, Kvitova și Na Li. Odată câștigat, meciul ar fi propulsat-o în premieră printre cele mai bune 20 de jucătoare ale lumii, dar legendara tenismenă americană s-a dovedit prea puternică (6-2, 6-0) și a "condamnat-o" pe Cîrstea la mai bine de un deceniu de așteptare.
După 11 ani presărați cu accidentări, schimbări de antrenori, alte căutări și reglaje fine, Cîrstea e la un meci de atingerea țelului. La 34 de ani, în top 20 ar intra o Sorana matură și experimentată, calmă și conștientă, tare din punct de vedere psihic și gata să dea și să obțină totul pe finalul unei cariere care se anunța fulminantă în momentul în care gigantul Adidas o vedea, alături de Wozniacki sau Radwanska, un viitor lider mondial.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News