Italienii, uimiti de povestea miliardarului Ion Tiriac! Cel mai bogat sportiv roman, interviu in Gazzetta dello Sport: "Cum ati facut bani intr-un loc atat de sarac?"
•Cine e cel mai bogat fost sportiv din lume? Un site international si-a pus aceasta intrebare, iar raspunsul a fost surprinzator - un roman e peste Michael Jordan, David Beckham sau Magic Johnson
•Ion Tiriac i-a socat si pe italieni: "Cum a facut atat de multi bani intr-un loc atat de sarac?"
Ion Tiriac este cel mai bogat fost sportiv din lume! Site-ul Celebrity Net Worth, care scrie despre castigurile vedetelor internationale, a calculat si a ajuns la concluzia ca fostul tenismen roman a reusit sa stranga cea mai mare avere dintre vedetele din lumea sportului.
Recent, averea lui Michael Jordan a depasit 1 miliard de dolari, iar fostul mare baschetbalist castiga 100 de milioane de dolari in fiecare an din drepturi de imagine, dar cu toate astea el tot nu are mai multi bani decat Tiriac.
Afacerisul roman e necunoscut in SUA, acolo unde doar Nadia si Hagi rasuna in mintile americanilor atunci cand sunt intrebati de sportivi romani.
Tiriac a jucat hochei si a ajuns chiar in nationala Romaniei alaturi de care a participat la Olimpiada din 1964, dar apoi a trecut la tenis si a facut o pereche istorica alaturi de Ilie Nastase.
Ion Tiriac s-a retras in 1980, dupa 22 de titluri si cateva milioane de dolari castigate. Era departe de sumele cu care e obisnuit acum, insa dupa retragere a devenit antrenorul lui Ilie Nastase, iar mai departe i-a antrenat pe ary Joe Fernandez, Guillermo Vilas, Marat Safin, Steffi Graf, si Goran Ivanisevic.
Intre 1984 si 1993, Tiriac i-a manageriat cariera lui Boris Becker, unul dintre cei mai mari tenismeni din istorie!
In timp ce se ocupa de cariera lui Becker, Tiriac statea in Germania, acolo unde era extrem de cunoscut, avea relatii peste tot, bani si din ce in ce mai multe cunostinte de business.
Tiriac nu a devenit miliardar peste noapte, ci s-a implicat in numeroase domenii, a profitat de lipsurile din Romania post-comunista, a adus primele lanturi de retail, reprezentantele auto si o companie de asigurari. El a fost cel care a reusit sa ajunga de la 100 de milioane de dolari in '90 la peste 2 miliarde in prezent, intr-o tara in care marile averi s-au facut in cele mai multe cazuri nu din idei stralucite, ci din scheme ajunse acum pe mesele procurorilor anticoruptie.
Acum, fostul mare sportiv a fost subiectul unui interviu intr-unul dintre cele mai importante ziare de sport de pe continent - Gazzetta dello Sport, publicatie a carei jurnalisti au avut dificultati in a intelege "cum a reusit Ion Tiriac sa faca o avere atat de mare intr-un loc atat de sarac".
"Adevarul e ca eu am trait cu povara comunista si am muncit 40 de ani si tot nu o sa fiu la fel de bogat ca Bill Gates sau Berlusconi. Eu vreau insa altceva, ca fiii mei sa nu fie nevoiti sa lucreze asa cum am facut-o eu", le-a povestit Ion Tiriac italienilor, care spun ca "a driblat cumva eticheta de cel mai bogat sportiv".
Tiriac le-a povestit jurnalistilor Gazzetta dello Sport cum a facut bani, spunand ca: "am facut afacerile potrivite la momentele potrivite. Asta s-a intamplat si in sport, pentru ca eu am fost sportiv si am stiut ce au nevoie cei implicati, fie ca a fost vorba de sportivi, spectatori, sponsori sau televiziuni".
"Am fost in masura sa pun toate piesele la un loc si sa obtin un rezultat important. Am convins investitorii ca banii trebuie bagat in afacerile cele mai putin costisitoare care returneaza cei mai multi bani. Acolo unde unii aveau nevoie de 1000 de oameni pentru a face ceva, eu am facut cu 55".
De asemenea, Ion Tiriac le-a vorbit italienilor despre perioada in care a activat ca manager, despre crearea primului mare star al tenisului mondial si despre cum l-a invatat sportul sa faca bani.
"Unul dintre cei mai importanti sportivi cu care am lucrat a fost Ilie nNastase. Dupa el, pana si oamenii cei mai saraci au ajuns sa joace tenis, pentru ca era un fenomen. Copilul meu de suflet, asa cum il numiti voi pe Boris Becker, a fost primul mare star al Germaniei dupa razboi. Becker a fost cel care i-a permis Germaniei sa arboreze steagul mare in SUA, atunci cand l-a batut pe McEnroe. Acesti sportivi au demonstrat ca orice limita poate fi depasita.
Sportul te invata fundamental sa pierzi. Daca nu repeti insa erorile, vei castiga maine. Tenisul nu te invata ce te invata Harvardul si Princetonul, dar nici nu exista o scoala care sa te invete ceea ce te invata tenisul", le-a mai povestit Ion Tiriac italienilor.
In final, Ion Tiriac a vorbit despre cel mai mare jucator de tenis in viziunea lui, socand putin. Acesta a spus ca Guillermo Vilas este poate sportivul pe care l-a apreciat cel mai mult, pentru ca "nu a avut talentul lui Ilie Nastase, nici puterea lui Becker, nici abilitatea lui Panatta, insa a reusit atat de multe".
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News