ANALIZĂ Zâmbetul, plusul și problema de rezolvat. Cu ce rămânem dinspre Simona Halep după ciocnirea cu Badosa de la Miami
Simona Halep s-a întors pe terenul de tenis după o pauză care a însumat aproape 600 de zile, dar care a părut că a durat cât deceniul petrecut de româncă printre cele mai bune dintre jucătoarele de tenis ale lumii. A făcut-o cu o înfrângere în trei seturi contra Paulei Badosa, 6-1, 4-6, 3-6, în primul tur de la Miami, într-un meci în care rezultatul a contat, poate, mai puțin.
Au fost 120 de minute încărcate de emoție, presărate cu tenis de înalt nivel și momente logice de cădere din partea ambelor, două ore în care femeia matură de azi s-a comportat din nou precum fetița care descoperea tenisul pe terenurile de zgură din Constanța. Pentru că asta a făcut Halep pe Grandstandul de la Miami: a dat peste un sens. Unul căutat îndelung, găsit și apoi pierdut pentru a fi recuperat într-o după-amiază americană de martie.
Cu ce rămâne Simona după revenirea în circuit? Cu ce rămâne publicul după revenirea Simonei în circuit?
Zâmbetul. Acel zâmbet
Odată misiunea lui Caroline Wozniacki (ce ironie, chiar adversara care i-a interzis Simonei titlul de la Australan Open) terminată în fața Clarei Burel, Grandstandul complexului care găzduiește turneul de la Miami a început să trepideze de emoție în așteptarea momentului în care Sportul Alb reprimește în lumea lui un personaj special. De la vestiare nu și-a făcut apariția fostul lider mondial Simona Halep, nici fosta semifinalistă de la Miami, nici dubla câștigătoare de turneu de Grand Slam. De pe tunel a ieșit cineva care a câștigat o luptă mult mai importantă decât orice schimb de mingi, set, meci sau turneu.
La încălzire am redescoperit o Simona zâmbioare, bucuroasă de tot ce i se întâmplă, capabilă să rămână în acea stare până la finalul demonstrației. Halep a aruncat un zâmbet cald și aproape ștrengăresc spre fanii români din tribune, a râs când fizioterapeutul a venit pe teren pentru a-i masa umărul drept, apoi a ieșit din scenă învinsă, dar veselă. În spatele fericirii afișate de Simona au stat sute de nopți de incertitudine, procese și avocați, gânduri că ar putea părăsi tenisul pe ușa din dos. Până marți seară, când toate s-au risipit și au lăsat loc acelui zâmbet.
Primul set și acel backhand
Tehnic, tactic, fizic și mental Simona a dat senzația că e acolo, gata oricând să se ia la luptă cu oricine și să și triumfe. Ajutată, într-adevăr, de 23 de greșeli neforțate ale adversarei, Halep și-a trecut în cont prima manșă cu un 6-1 care ducea scorul seturilor directe cu Badosa la un clar 5-0. Un 6-1 care poate fi pus și pe seama nivelului ceva mai slab de joc al adversarei, dar o manșă în care constănțeanca a găsit în backhand acea armă letală cu care a răpus-o pe legendara Serena Williams pe Centralul de la Wimbledon.
Lovitura Simonei de paradă a funcționat aproape ca în vremurile bune. Cu backhand-ul în cross a rezolvat primul break al meciului, cu un alt rever în diagonală a oprit urcările la fileu ale adversarei și de cele mai multe ori în jurul execuției cu două mâini și-a creionat strategia. Dacă ar fi un aspect tehnic de evidențiat, acela e că backhand-ul Simonei s-a întors în circuit și e gata să facă ravagii.
Vechea și noua problemă
Meciul a părut că merge în direcția Simonei până la 6-1, 1-0 și minge de break, când un forehand ratat ușor, din centrul terenului, i-a permis ibericei să salveze situația și să reintre în partidă. Halep a început să adune greșelile, Paula a accesat un ritm de joc superior, iar scenariul a "basculat" pe fondul unei slăbiciuni evidente a româncei, serviciul al doilea.
La fel ca înaintea pauzei forțate, Simona a avut mari probleme pe mingea a doua, exact punctul nevralgic pe care Badosa a știut să-l speculeze. Dubiile au apărut în game-ul șase din primul set, când sportiva din Spania a trimis patru lovituri câștigătoare direct din retur, și s-au accentuat pe măsură ce adversarul a prins încredere. Halep a terminat meciul cu nu mai puțin de zece duble greșeli, patru game-uri de serviciu cedate, 11 șanse de break oferite și un procentaj modest, de doar 31% puncte câștigate în spatele mingii a doua. Dacă backhand-ul culege laurii, slăbiciunile pe serviciul secund sunt primele pe ordinea de zi la capitolul probleme de rezolvat.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News