"AFACERE INCHEIATA!" Secretele din spatele celor mai dramatice ore de transfer din Europa! Cine sunt oamenii care schimba fotbalul
Perioada de mercato este momentul care poate schimba campionatele de top din Europa. Cluburile investesc sute de milioane de euro in fotbalist care trebuie sa aduca trofee si bani. In spatele mutarilor se ascunde o adevarata industrie.
Englezii de la Mirror au facut un "ghid in 10 pasi" pentru perioada de mercato din Anglia. Ce fac agentii, ce vor fotbalistii, cand se decid cele mai importante mutari si care sunt motivele pentru care perioada de transferuri poate naste drame.
"Probabil cel mai misterios element si crucial in acelasi timp. Daca vrei ca transferul sa fie un succes, ar ajuta ca in mutare sa fie implicat jucatorul potrivit. Scoutingul in fotbal este o industrie care se extinde. Zilele in care scouterii stateau in tribune si luau decizii la fata locului nu s-au dus, dar sunt pe duca. Mai ales la nivel inalt. Multe cluburi folosesc programe pe calculator, precum Scout7, pentru a strange detalii si analize despre fotbalisti. Clipurile apar chiar si la cateva minute dupa ce meciurile se termina, ajutand managerul, directorul de scouting sau directorul sportiv sa vizioneze totul de la birou. De asemenea, si elementul politic este unul cheie. Scouterii petrec in prezent la fel de mult timp pe stadion, cat si in afara lui, ca sa observe jucatorii. Vorbesc cu agentii, se imprietenesc cu familia si apropiatii si fac tot posibilul sa fie in fata concurentei. Putine zone din fotbal sunt mai competitive in acest moment"
"Odata ce un fotbalist a fost identificat, urmatorul pas este oferta de transfer sau de imprumut. Cel mai simplu mod pentru este, normal, o oferta scrisa, prin fax, care va fi luat in considerare de clubul care vinde. Dar acum este la fel de comun ca un club sa contacteze un agent ca sa negocieze in numele lor, atat pentru a aduce un jucator de la un club sau pentru a vinde un fotbalist pe care nu il mai vor la echipa. Acesti agenti se comporta ca niste intermediari intre cumparatori si vanzatori si pot pune rotile in miscare pentru o afacere care altfel nu s-ar mai fi realizat"
"Regulile in Premier League stipuleaza ca niciun club nu are voie sa contacteze un jucator care se afla sub contract cu o alta echipa, fara a avea acceptul in scris al respectivului club. Insa situatia este de obicei altfel. Foarte rar o oferta este trimisa catre un club fara ca reprezentantii jucatorului sa nu fie intrebati inainte daca fotbalistul doreste sa plece."
"Majoritatea isi imagineaza ca negocierile inseamna un grup de oameni, jucatori, agenti, patroni, manageri care stau la masa si discuta. Realitatea este insa diferita. Negocierile se poarta de obicei scurt, cu un agent care prezinta pretentiile jucatorului si un oficial al clubului, de obicei directorul executiv, care prezinta pozitia clubului. Problemele care apar de obicei se invart in jurul salariului, bonusurilor, banii la semnatura si problemele personale si sociale. De obicei jucatorii lasa discutiile pe seama agentilor si se intalnesc cu managerii inainte ca afacerea sa se faca pentru a discuta despre modul in care s-ar putea integra in noua echipa"
"Cand vine vorba despre un transfer, viata jucatorului se schimba. Pentru el primeaza cateva lucruri: cat va juca la noua echipa, daca va trebui sa se mute sau sa invete o noua limba, daca va fi fericit acolo si cat va tine contractul. Ca orice om, jucatorul cauta sa se simta in siguranta. Si, normal, mai este si aspectul financiar. Salariile joaca un rol urias in luarea oricarei decizii."
"Considerati de multe ori inamicii fotbalului, agentii sufera de o problema comuna: imaginea unor poate strica activitatea tuturor. In realitate, agentii sunt o parte importante din joc, mai ales in perioada de mercato. Agentii buni sunt apreciati atat de jucatori, cat si de cluburi. Ei pot fi folositi de cluburi sa gaseasca jucatori sau sa gaseasca cluburi pentru jucatorii de care vor sa scape. Reteaua lor de cunostinte este un avantaj pentru un manager de orice nivel. Ei ar trebui sa ajute jucatorul sa se concentreze numai pe fotbal, in timp ce contractele si negocierile trec in responsabilitatea agentilor. Un agent bun ar trebui sa fie atat un mentor, cat si un apropiat. dar si un negociator. In 2014, cluburile din Premier League au platit 115 milioane de euro comisioane catre agenti"
"Relatia dintre presa si perioada de transferuri este una de 'love-hate'. Deseori, reporterii vor primi informatii despre posibile transferuri, uneori de la agenti iar alteori din alte surse. Faimosul "taximetrist de la aeroport" este o sursa tot mai folosita in aceasta perioada a anului"
"Ultimii pasi in transfer sunt vizita medicala si obtinerea permisului de munca, in cazul unor fotbalisti. La nivel de top, vizitele medicale sunt facute atat la stadion, cat si la un centru medical, asa cum se intampla la Liverpool. Permisul de munca este necesar pentru orice fotbalist de peste 16 ani care nu are un pasaport european. Clubul cumparator de obicei este de acord sa sponsorizeze sederea jucatorului in Marea Britanie. Un certificat de sponsorizare este emis de catre club si trimis catre Federatie. Federatia va aproba permisul daca jucatorul a evoluat 70% din meciurile unei tari din primele 70 din clasamentul FIFA in ultimii 2 ani. Daca acest lucru nu este respectat, cererea va fi respinsa, decat daca se demonstreaza ca jucatorul nu a putut participa la selectiile nationale din cauza unei accidentari"
"Cand au o luna la dispozitie sa rezolve transferurile, de ce unele cluburi asteapta pana in ultima ora a perioadei de mercato ca sa incheie afacerile? De ce avem fotbalisti precum Gareth Barry, care a stat in masina si a asteptat sa fie imprumutat de City la Everton? Dependenti de drame? Posibil. Aici efectul de domino apare mereu. Un transfer conduce mereu la o alta mutare. Afacerea lui Barry la Everton, spre exemplu, era dependenta de plecarea lui Fellaini la United, iar Liverpool l-a adus pe Carroll din cauza plecarii lui Torres la Chelsea. Un club care este lasat fara starul din echipa pe finalul ferestrei de transfer, precum Liverpool cu Torres, trebuie sa actioneze rapid"
"Si gata! Suma a fost acceptata, jucatorul este de acord cu conditiile, examenul medical a fost trecut. Tot ce trebuie este sa semneze si sa trimita actele la Federatie. Ah, si fotografia cu zambetul pe buze, noul tricou, alaturi de manager. Simpu, nu?"
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News