A castigat CCE cu United, apoi calcaiul lui i-a trimis in liga a 2-a! Lewandowski si Larsson in TOP 10 transferuri gratis din istoria fotbalului
► 19:00 Reghe, in studioul Sport.ro. Ia-l la intrebari!
In fiecare vara de cand Roman Abramovic a preluat-o pe Chelsea, sumele cumulate ale transferurilor ajung la sute de milioane de euro. Au aparut ulterior si seicii, Florentino Perez creeaza noi galactici iar celelalte echipe incearca sa tina pasul.
Ce poate fi insa mai frumos decat un jucator adus fara niciun ban care isi pune amprenta in mod decisiv asupra noii sale echipe? Cei de la ESPN au alcatuit un top al acestor jucatori.
10. Robert Lewandowski la Bayern Munchen
Da, aceasta mutare inca n-a avut loc. Robert Lewandowski in echipa aproape perfecta a lui Pep Guardiola poate sa nu functioneze. Alaturi de Muller, Gotze, Robben, Ribery sau Thiago, poate ca atacantul polonez nu se va impune. Este insa cel mai tare transfer fara vreo suma de bani ce a avut loc in ultimii ani in Europa. Un jucator care a marcat in ultimele sezoane la Borussia Dortmund 61 de goluri in 89 de meciuri numai in campionat. Pare nedrept pentru celelalte echipe, nu? Ramane de vazut daca peste un an Lewandowski poate ataca prima pozitie in acest top. Deocamdata, e pe locul 10 datorita lucrurilor reusite inainte sa se faca mutarea.
9. Denis Law la Manchester City
La el se refera titlul acestui articol. Asta pentru ca scotianul care a scris istorie la Manchester United, echipa pentru care a jucat intre 1962 si 1973, a fost pana la urma calaul acestora. La United, Law a reusit sa marcheze 171 de goluri in 309 meciuri insa accidentarile, cele care l-au facut sa piarda si finala Cupei Campionilor Europeni din 1968 contra Benficai, i-au determinat pe cei de la United sa-l lase liber. S-a dus la rivala Manchester City. A reusit acolo 12 goluri in ultimul sau sezon din cariera. Insa ultima imagine ramane nepretuita - ultimul sau gol a fost unul cu calcaiul intr-o victorie a lui City cu 1-0 pe Old Trafford cu United. Executie care a trimis-o pe fosta sa echipa in liga secunda!
8. Ruud Gullit la Chelsea
In ziua de azi, este ceva extrem de comun sa vezi jucatori straini de clasa in prima liga engleza. In 1994, era insa ceva atipic. Fanii erau obisnuiti cu jucatorii britanici. Gullit trecuse de ceva timp de punctul culminant al carierei cand a ajuns la Chelsea de la Sampdoria insa talentul sau cu mingea la picior a pavat drumul unor jucatori precum Thierry Henry, Cristiano Ronaldo sau Kun Aguero catre Premier League.
7. Kevin Davies la Bolton
Numele englezului ajuns acum la 36 de ani poate parea ciudat pe o lista plina de nume importante din istoria fotbalului. Insa este exemplul perfect pentru a arata impactul unui jucator adus fara tam-tam care a devenit simbol al echipei. Dupa ce a esuat la Blackburn si Southampton, echipe care au platit bani importanti pe el, Davies a ajuns pe mana lui Sam Allardyce la Bolton si a devenit un atacant de temut in Anglia. Atat de mare a fost progresul sau incat a fost convocat la nationala in 2010 - la 33 de ani si 200 de zile devenea cel mai batran debutant in nationala Angliei de la Leslie Compton in 1950.
6. Esteban Cambiasso la Inter
In 2003, Claude Makelele pleca de la Real Madrid la Chelsea iar echipa galacticala cu Zidane, Beckham si Figo isi pierdea "motorul", asa cum il descrisese Zizou pe francez. In locul lui a venit Cambiasso insa acesta nu a fost apreciat la adevarata valoare la Madrid. A fost lasat sa plece liber la Inter unde joaca in continuare un deceniu mai tarziu, avand peste 400 de meciuri, 5 titluri de campion si o Liga a Campionilor castigata.
5. Miroslav Klose la Lazio
Vazut ca un jucator a carui cariera se apropie de sfarsit, Klose a parasit-o pe Bayern Munchen in 2011 cand i-a expirat contractul. Avea 33 de ani si putini ar mai fi pariat ca poate sa mai joace la un asemenea nivel. Acum, Klose se pregateste de un nou Campionat Mondial la care incearca sa egaleze recordul brazilianului Ronaldo dupa ce l-a egalat deja pe Gerd Muller. La Lazio a reusit 33 de goluri in 77 de partide iar Barca il are pe lista de transferuri pentru aceasta vara.
4. Steve McManaman la Real Madrid
A fost primul jucator englez de clasa care a profitat de la legea Bosman. Culmea, putea sa ajunga la Barca cu 2 ani inainte sa ajunga la Real, Liverpool acceptand o oferta de 12,5 milioane de lire pentru a nu-l pierde gratis ulterior. McManaman s-a dus in Spania insa acolo a aflat ca Barca a transferat un jucator mai ieftin pe numele lui Rivaldo. In 1999, a ajuns in Spania la Real in echipa lui Zidane si Figo, fiind vazut ca jucatorul muncitor care poate alerga si pentru marile vedete ale echipei. A reusit sa supravietuiasca in echipa in care Florentino Perez a investit enorm, castigand de 2 ori Champions League si 2 titluri in Spania.
3. Henrik Larsson la Barcelona
"Timpul meu la club si conexiunea cu fanii a fost spectaculoasa" spunea Larsson. El a jucat la Celtic 7 ani, marcand 242 de goluri in 313 meciuri. Nu se referea insa la acea perioada. Ci la ce s-a intamplat la Barcelona, echipa la care a ajuns gratis in 2004 cand i-a expirat contractul cu Celtic. Abia implinea 33 de ani cand a semnat pe un an cu echipa lui Rijkaard - a suferit o accidentare grava la ligamente in noiembrie insa i-a impresionat pe catalani care i-au mai oferit un an de contract. Barca a fost campioana in ambii ani in care Larsson a jucat acolo, insa meciul despre care se va vorbi mereu este cel cu Arsenal, finala Ligii din 2006, cand a creat ambele goluri ale catalanilor: "Oamenii vorbesc mereu de Ronaldinho si altii, dar nu l-am vazut azi. L-am vazut pe Henrik Larsson. A schimbat meciul, trebuie sa se vorbeasca despre omul care a facut diferenta iar acesta a fost Henrik Larsson in aceasta seara, pentru ca eu nu i-am vazut pe Ronaldinho si Eto'o" spunea Thierry Henry dupa acel meci.
2. Sol Campbell la Arsenal
Daca s-ar face si un clasament al "tradatorului perfect", Sol Campbell ar fi si acolo destul de sus. A inceput fotbalul la academia lui West Ham, apoi s-a mutat la cea a lui Tottenham. A jucat la Spurs 2 ani, spunand ca va ramane acolo. A refuzat bani frumosi de la Barcelona sau Inter pentru asta. A acceptat insa plece gratis la Arsenal, marea rivala, desi promisese ca nu o va face! Campbell l-a inlocuit pe Tony Adams cu succes si a castigat 2 titluri. In 2006, a spus ca vrea sa se transfere in strainatate si a parasit-o pe Arsenal. S-a dus la .. Portsmouth.
1. Andrea Pirlo la Juventus
Avand in vedere situatia in care se afla AC Milan in acest moment, cine nu a reusit sa-l convinga pe Pirlo sa semneze un nou contract ar trebui sa-si faca bagajele. Pirlo jucase 10 ani pe San Siro insa in ultimul sezon a prins numai 17 meciuri. De aceasta situatie au profitat cei de la Juventus. "Cred ca Pirlo a fost cel mai bun transfer al carierei mele" a spus directorul general al lui Juventus, Giuseppe Marotta, in 2012. Cu Pirlo "creierul" echipei, Juve se apropie de al 3-lea titlu consecutiv in Italia. Iar golul cu Fiorentina din Europa League arata inca o data geniul sau.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News