A fugit din tara desculta! Lupta dintre doi giganti a fost castigata de o ROMANCA! Mii de oameni UCISI pentru un vis trucat! VIDEO:
Povestea emotionanta a atletei desculte - Zola Budd. O romanca de la Iasi a castigat un meci care nu era al ei. Au urmat amenintari cu moartea, o crima si o viata ruinata.
Jocurile Olimpice nu vor mai fi la fel! Cam asta au gandit cei care au vazut cursa de 3000 de metri, de la JO de la Los Angeles '84. A fost nevoie de un pasaport britanic, de o ambitie de fier, de bani si de o romanca senzationala.
Contextul sud african
Povestea incepe in Africa de Sud, tara cu mari probleme rasiale. Partidul care conducea tara instaurase asa numitul apartheid - o politica de discriminare rasiala orientata impotriva cetatenilor africani, majoritari aici; ei au fost condusi si persecutati intre 1948 si 1994 de populatia alba, minoritara.
Cu timpul, legile impotriva 'negrilor', faptul ca nu aveau aceleasi drepturi, au facut ca ONU si comunitatea internationala sa respinga rand pe rand tratatele, intelegerile comerciale, bancare, de studii etc cu Africa de Sud. In sport a fost la fel.
Recordul din ianuarie
In 1984, americanii organizau la Los Angeles editia Jocurilor Olimpice, iar cea mai mare favorita la medalia de aur la atletism era chiar sportiva lor - Mary Decker. Medaliata international, vedeta cu aparitii la TV, Decker era un simbol pentru atletismul mondial, dar mai ales pentru cetatenii americani, patrioti in mod obisnuit.
In acest timp, o tanara, alba, din Africa de Sud - Zola Budd - obtinea recordul mondial la 5000 de metri, cu 15:01:83, intr-o competitie inainte de JO de la Los Angeles. In acel ianuarie 1984, cu doar cateva luni inainte de JO, Zola Budd devenea cea mai buna la aceasta proba, titlu detinut chiar de Decker.
Numai ca omologarea lui nu a mai avut loc. Daca initial i-au spus ca e valabil, Federatia Internationala de Atletism a schimbat decizia si i-a revocat distinctia, din cauza sanctiunilor impuse tarii sale legate de politica apartheidului.
Distinctiv la Zola Budd era ca alerga desculta. De fiecare data. Mai mult, avea doar 17 ani si dorea foarte tare sa concureze la JO, dar stia ca nu va putea. Orcium, recordul era tot record, chiar daca oficial tot Decker era cea mai buna din lume la 5000 de metri. Seara, cand ajungea acasa, Zola privea la un poster mare de tot pe peretele de langa patul sau: la cel cu favorita sa - Mary Decker...
Presiuni, interventii, bani
Scriind despre ea si despre recordul ei nerecunoscut, ziarele din Anglia incepeau sa se gandeasca serios la Zola ca la o mare vedeta. Chiar daca nu era nici majora, sportiva avea toate datele pentru un star in devenire. Doar ca, fiind din Africa de Sud nu avea voie sa participe la JO din 1984, tara sa fiind dezafiliata politic, iar mai apoi sportiv de Comitetul Olimpic International.
Anuntand ca vor sa o vada concurand pentru Marea Britanie, sefii de la Dailymail au inceput lobbyul politic, mai ales in interesul de marketing care ar fi reiesit din aceasta mutare. Lorzi, ambasadori, telefoane date, interventii la 'Doamna de Fier' - Margaret Thatcher si restul, au facut ca Zola Budd sa primeasca pasaport englez in 12 zile. Asta, in timp ce perioada de asteptare era de 13 pana la 24 de luni.
Proteste anti-apartheid, normal, circ in presa, pentru modul in care a putut sa accepte Marea Britanie un sportiv alb, in contextul in care albii din Africa de Sud ii persecutau pe cetatenii de culoare.
Ce a primit: o burasa la Orange Free State, din Africa de Sud, apoi englezii au fortat. Editorul Dailymail i-a adus pe banii lui pe Zola, tatal si mama sa in Marea Britanie. Le-a dat o casa, 100.000 de lire, un job pentru tatal sau, Frank, unul pentru ea si i-a adus antrenorul din tara natala. I-a dus cu avionul la Amsterdam, apoi cu unul privat pana la Londra.
Acolo, la 12 zile de la primele tratative, David English rezolva cu pasaportul si ii obtinea dreptul de a alerga la JO din 1984.
Cursa si o romanca FA-BU-LOA-SA!
3000 de metri - fete, era o cursa care aparea pentru prima data la Jocurile Olimpice. La start: favoritele Decker (SUA), Budd (Marea Britanie), Sly (Marea Britanie) si inca o anonima - Maricica Puica, din Romania. Decker, prima, inca de la inceput, iar dupa primele 4 ture, tot la fel. Numai ca Zola Budd forta, iar asta a dus-o putin in fata ei, cu cativa centimetri, dupa tura a cincicea.
In timp ce ea si Decker se luptau pentru prima pozitie, in spate, si ele desprinse de pluton erau Puica si Sly. La un moment dat, micuta atleta Budd este impinsa de Decker, sau pune o piedica (nu vom afla niciodata asta...) si Decker cade, lovindu-se rau. Cursa continua cu Budd in fata pentru inca o vreme, asta dupa ce si-a aruncat privirea in spate, sa vada ce s-a intamplat.
Pierde viteza, publicul huiduie oribil si scade ritmul. Apoi Maricica Puica forteaza si castiga MEDALIA DE AUR la 3000 de metri! A doua, Sly. Budd termina abia pe locul 7, iar Mary Decker abandoneaza, dupa ce nu s-a mai putut ridica decat pe targa.
"Nu mi-a venit sa cred, a fost teribil, am vrut sa ma opresc si totul sa se termine. Dar cand te antrenezi pe zeci de mii de kilometri pur si simplu nu te mai poti opri si alergi din inertie. Totul a cazut atunci pe mine, cu toti oamenii aceia care fluierau si huiduiau, erau cu totii impotriva mea, asa ca am picat psihic, mai ales. Tot acel stadion olimpic, toate reactiile din timpul cursei au fost ca un pumn in stomac, ingrozitor", spunea Budd dupa cursa.
La conferinta de presa, toti erau convinsi ca americanca Decker era de vina. Insa ea, in carje, avea sa spuna: "Zola mi-a pus piedica, este de vina pentru tot ce s-a intamplat", apoi a plecat din sala, socandu-i pe cei prezenti acolo. Totusi, pe tunelul spre vestiare, Zola s-a apropiat de Decker sa-i ceara scuze. Raspunsul? "N-are rost, nu mai incerca"...
Ce a urmat dupa JO de la Los Angeles
- initial, Budd a fost descalificata, iar dupa o ora de dezbateri a fost repusa in drepturi, pentru ca organizatorii nu au vazut vreun fault in acel incident;
- Zola Budd a primit amenintari cu moartea, asa ca politia, inarmata, a pazit-o de la aeroport, pana la casa primita in Anglia;
- Comitetul Olimpic International a exlus-o din viata sportiva in 1988, inainte de JO de la Seul, pentru ca a urmarit ca spectator, doua turnee din Africa de Sud;
- in luna mai a lui '88, cu putin inainte de JO, a renuntat sa mai lupte cu decizia si a spus ca sufera de depresie, asa ca a renuntat la orice tentativa de a mai participa; s-a intors in Africa de Sud, definitiv, cateva luni mai tarziu;
- in doi ani de la venirea in Anglia, parintii ei au divortat;
- tatal sau, Frank, s-a bucurat prea mult de cele 100.000 de lire primite de la editorul de la Dailymail, fapt care a dezgustat-o pe micuta Zola Budd;
- ea si Frank nu-si mai vorbeau deloc, iar el nu a fost prezent la casatoria fiicei sale, care a avut loc tot la Los Angeles, in 1989;
- cateva luni mai tarziu, el avea sa fie ucis; in testament era scris clar ca Zola nu are voie sa vina la inmormantarea sa, oricand s-ar intampla, nici sa fie ingropata langa el sau familia lor, atunci cand va muri.
"Mai mult decat ce am patit in 1984, la L.A., cel mai rau lucru care mi s-a intamplat in toata viata a fost sa obtin recordul mondial din ianuarie in acel an. Au urmat patru ani de trauma si cateva momente geniale pentru sport, intre ele. 5 ianuarie 1984 a fost cea mai proasta zi din viata mea", Zola Budd.
surse: BBC, Guardian, Getty
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News