A iesit din PUSCARIE ca sa marcheze din foarfeca! Magicianul care si-a ARUNCAT ghetele din picioare doar sa mai poata juca! O boala crunta l-a facut sa UITE totul:
Sunt ani de glorie, ani de bucurii si recorduri. Insa trecutul, fara Messi si Ronaldo, pare cateodata mult mai frumos. Astazi, povestea lui Leonidas da Silva, omul care a inventat foarfeca.
Se poate spune ca Brazilia a inventat, fara sa-si propuna, ceea ce numim astazi tiki-taka. Magia incepe chiar pe plajele linistite de acolo, locuri unde s-au antrenat sub soare toti copiii care au ajuns mai tarziu Ronaldo, Ronaldinho, Garrincha, Rivaldo si cate zeci de nume de fotbalisti legendari va mai vin acum in minte.
EL era altfel. EL era primul
Cand romanii aud de Leonidas, cel mai probabil se gandesc la celebrul personaj de film, inspirat din batalia celor 300. Desigur, nu ne referim la el. Ne referim la Leonidas da Silva, omul care inventat foarfeca in fotbal.
Ma gandeam zilele trecute la cum arata povestea lui, mai ales ca Google a simtit nevoie sa omagieze 100 de ani de la nasterea sa, in celebrul Google Doodle zilnic. Pentru cei mai mult dintre noi, foarfeca este o realizare tehnica deosebita, nu si omul care a inventat-o.
Leonidas s-a nascut in Brazilia anului 1913. Sarac, familie numeroasa, stiti povestea. Apoi, talentul sau s-a dezvoltat atat de tare incat si-a dat seama ca doar fotbal poate sa faca. Asta i-a iesit cel mai bine. Si-a inceput cariera ca aripa dreapta, pentru ca avea o viteza incredibila, o forta cum nu se mai vazuse si mai avea ceva: nu obosea niciodata.
Curand, avea sa fie numit 'omul de cauciuc', pentru ca era atat de elastic, incat isi permitea sa faca niste procedee acrobatice care incantau publicul. Intre ele, Leonidas lovea mingea din foarfeca, acelasi fel de a marca pe care tribunele il venereaza si astazi. Tot el, pentru talent si restul calitatilor, era numit 'diamantul negru' sau cum ii ziceau cei mai multi dintre brazilieni: 'Magia Negra' (magicianul negru).
Drumul spre celebritate
In 1931, Leonidas a semnat cu Bonsuccesso, o echipa tare de tot in Brazilia acelor ani. La doar 18 ani, cat avea atunci, magicianul marca de fiecare data mai multe goluri decat numarul de meciuri pentru o echipa. Se intamplase la Sao Cristovao - 29 meciuri/31 de goluri, la Sirio e Libanes - 47/50, asa ca trebuia sa fie la fel si aici. La Bonsuccesso a dat 55 in 51 de partide, mai rar asa ceva. A urmat Penarol, Botafogo, Vasco, Flamengo si sapte sezoane magice la Sao Paolo, acolo unde si-a incheiat cariera (140 de goluri in 211 meciuri pentru Sao Paolo, in 7 ani).
Un moment incredibil pentru un jucator a avut loc in meciul cu Polonia, din '38. Atunci, intrati cu 3-1 la pauza, sud-americanii s-au vazut egalati, 4-4, de inimosii polonezi. Totul se intampla din cauza ploii si a noroiului pe care se juca acel meci de CM. Tehnici, cum sunt si astazi, brazilienii nu mai suportau ideea ca pot fi invinsi, chiar daca erau mai buni; pirmul care a cedat psihic a fost chiar Leonidas, cel care si-a aruncat ghetele de joc pe margine, insa a fost rugat de mai multe ori sa le puna inapoi, la presiunile arbitrului. S-a conformat, pentru ca risca sa fie scos din teren, iar Brazilia a castigat pana la urma cu 6-5 si a mers mai departe.
Tipul asta, un fotbalist pentru care s-a inventat CAPS-ul de la tastatura, juca in prima faza in dreapta. Cand a fost convocat la nationala Braziliei, i-au schimbat putin locul din teren si l-au trecut in spatele varfurilor, un fel 'CF' in conceptia fotbalistica de astazi - adica Central Forward.
Mondiale pentru un jucator mondial
De acolo a jucat pentru Brazilia la doua Campionate Mondiale - cel din 1934 (in Italia) si la cel din 1938 (in Franta). Intre 1932 si 1946, Leonidas da Silva a marcat 21 de goluri in cele 19 meciuri jucate pentru Brazilia.
In 1934, ai sai au iesit inca din primul meci, 1-3 cu Spania (gol Leonidas), insa patru ani mai tarziu, au reusit sa obtina un loc trei, la finalul competitiei din Franta. Acolo, in 1938, pe teren european, Leonidas a devenit golgheterul CM - 3 goluri date Poloniei, 2 Cehoslovaciei si inca 2 Suediei, in acel 4-2 cu care Brazilia a terminat pe locul trei la Mondial. In total, 7 goluri pentru Leonidas, primul maestru adevarat din istoria Campionatelor Mondiale de Fotbal.
Inchisoarea
Tot din cariera sa mai face parte si un moment greu: in 1941, cand incepuse deja Al Doilea Razboi Mondial, Leonidas s-a dat lovit, tocmai pentru a nu fi luat pe front. Si-a inventat o afectiune fizica, desi era un atlet recunoscut in toata tara. La fel cum si Ali a fentat un razboi la anii sai de glorie, si Leonidas a incercat asta, insa la fel ca marele boxer - a fost prins. In cazul brazilianului a urmat o condamnare la inchisoare, pentru opt luni. 'Pauza' din spatele gratiilor nu i-a afectat cariera, asa ca a revenit si a jucat pana in 1950, cand si-a pus ghetele in cui.
Bicicleta magica
El singur, cat si oamenii de fotbal din acele timpuri l-au catalogat drept inventatorul loviturii din foarfeca - bicycle kick. Totusi, sunt si contestatari care spun ca, de fapt, Petronilho de Brito ar fi fost cel care a folosit pentru prima data acest procedeu, iar Leonidas doar l-ar fi perfectionat. Oricum ar fi, eroul nostru ramane un magician. Mai ales daca ne uitam si la poza de mai jos, facuta in celebrul meci cu Juventus, 8-0, in 1948. De atunci e poza asta, singura care prinde fix momentul in care Leonidas inscrie din foarfeca.
O faza amuzanta a avut loc in 1938, la CM din Franta, cand el a marcat din foarfeca, insa arbitrul a ramas atat de surprins, incat nu si-a dat seama daca trebuie sa valideze sau nu golul. Pana la urma a consemnat magia lui Leonidas si pe tabela.
Detectivul Leonidas
Dupa ce s-a lasat de fotbal, a devenit antrenor la Sao Paolo, insa doar pentru o scurta vreme. Apoi, agil cum era si pe teren, Leonidas s-a facut detectiv particular, meserie din care a si castigat ceva bani. Apoi, cand nici asta nu i-a mai placut, s-a intors tot la fotbal: s-a facut comentator pentru radiourile din Brazilia, meserie pe care a facut-o timp de 20 de ani si in care s-a simtit cel mai aproape de fenomenul care l-a facut el insusi un fenomen.
Povestea lui s-a terminat in 2004, atunci cand a plecat dintre noi. Macinat de diabet, insa mai ales de Alzheimer, idolul a milioane de brazilieni nu-si mai aducea aminte cine este, cine sunt cei din jurul sau, cu atat mai putin de foarfecele pe care le facea pe teren cu gratia unui gimnast. Avea 90 de ani, aproape toti dedicati 100% pentru fotbal si fanii sai. RESPECT!
*sursa: Guardian, Independent
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News