Adevaratele miliarde din spatele mutarilor lui Falcao si James. Cum a decis cel mai scump divort din istorie piata transferurilor

Adevaratele miliarde din spatele mutarilor lui Falcao si James. Cum a decis cel mai scump divort din istorie piata transferurilor True Story

Principatul Monaco este un loc unic pe pamant. Un paradis fiscal in care fotbalistii sunt de multe ori printre cei mai saraci dintre locuitori, iar atractia catre fotbal este umbrita de atractia pentru lux, casinouri, cluburi si plimbari pe yachturi de 5 stele.

Contruit pe o fosta parcare, stadionul lui AS Monaco trebuia sa fie epicentrul performantei in sezoanele viitoare. Miliardarul Dmitry Rybolovlev, cu o avere estimata de Forbes la peste 6 miliarde de euro in acest an reprezenta garantia investitiilor spectaculoase, la fel ca la Chelsea, PSG si Manchester City.

AS Monaco se afla azi in fata unei situatii ciudate. A reusit sa se califice in UEFA Champions League, dupa ce a terminat pe 2 in campionatul trecut, sub PSG, i-a transferat pe Falcao, James Rodriguez, Moutinho, Toulalan, Carvalho si Abidal, dar acum fanii isi cer banii inapoi pe abonamentele cumparate pentru acest sezon, dupa ce bula investitiilor fara nume s-a spart, iar clubul se indreapta mai degraba spre destinul lui Anji, decat spre cel al lui PSG.

  • Adevaratele Miliarde Din Spatele Mutarilor Lui Falcao Si James Cum A Decis Cel Mai Scump Divort Din Istorie

Miliardele reale din spatele plecarii lui Falcao si James Rodriguez

Vara aceasta, antrenorul lui Monaco a protestat, fanii au protestat, iar Mourinho chiar a parasit antrenamentul in clipa in care Falcao a fost anuntat ca pleaca la Manchester United. Decizia pare ciudata. Clubul a renuntat la cei mai mari fotbalisti ai sai. James Rodriguez a plecat pe 80 de milioane de euro la Real Madrid, iar acum Falcao s-a transferat la United sub masca unui imprumut pe un an pentru a evita Financial Fair Play-ul impus de UEFA.

Ziaristul britanic Matt Barlow de la Daily Mail a gasit o alta explicatie pentru despartirile care o trasnforma pe AS Monaco dintr-un imperiu al miliardelor din fotbal intr-un esec provocat de un divort. Dmitry Rybolovlev tocmai a trecut printr-un divort extrem de costisitor, dupa ce a fost nevoit sa achite 3 miliarde de euro in urma despartirii sale de Elena. Desi ramane cu o avere de 6 miliarde, acesta a fost nevoit sa achite si 50 de milioane de euro catre Liga Franceza pentru a evita protestul celorlalte cluburi din Franta. AS Monaco nu trebuie sa plateasca taxe, in timp ce rivalele sale da.

Afacerea James Rodriguez la Real a nascut asteptari la Monaco. Desi Valdes nu a mai fost adus, iar in locul sau a venit Stekelenburg sub forma de imprumut de la Fulham, fanii sperau ca o parte din cele 80 de milioane de euro sa fie reintroduse in club. Nu s-a intamplat asa. Mai ales ca Monaco nu a castigat mare lucru din transfer, jucatorul fiind detinut in coproprietate, iar o parte din castiguri au iesit din conturile francezilor.

Nici numele mari nu au atras sponsori la Monaco, asa cum spera Rybolovlev, care declara in L'Equipe: "Am sperat ca numele mari pe care le-am adus sa atraga si sponsori. Nu am realizat ca asta va dura."

Cum ajung fotbalistii din Monaco niste anonimi

Viata luxoasa a acestui paradis fiscal atrage anual la Monaco cei mai bogati oameni ai lumii. Iarna, clubul joaca cu 2000 de fani in tribune, chiar si cand Falcao si James se aflau in teren, iar media spectatorilor este de 11.000. Totusi, numele mari ale fotbalului nu atrag in Monaco. Actorii, artistii, miliardarii, jucatorii de tenis, pilotii de curse si alte staruri mondiale iau mult mai repede ochii celor 36.000 de locuitori din al doilea cel mai mic stat din lume.

Mark Hateley, fost jucator la AS Monaco in 1987, explica pentru Daily Mail de ce acest loc nu este facut pentru fotbal: "Eram tanar atunci si mi-a placut pentru o vreme. Dar era ceva cu totul diferit fata de intensitatea de la Milan, de unde ma transferasem. Puteam sa merg pe strazi cu sotia si copiii si nimeni nu ma baga in seama. Jucam fotbal bun sub comanda lui Wenger, aveam succes si castigam trofee. Viata este superba acolo, dar pe timpul iernii jucam cu 3000 de fani in tribune. Pentru un jucator mare nu este ceea ce-ti doresti. Am plecat dupa trei ani pentru ca aveam nevoie de o provocare. Asta e partea proasta. Partea buna e ca traiesti intr-un paradis fiscal"

In viitorul lui Monaco nu pare sa existe un divort de miliardarul Rybolovlev, care a decis sa se stabileasca in principat. Acesta tocmai a cumparat un apartament de 200 de milioane de euro, cu vedere la port. "Viitorul? Cine stie cum va fi", spune, misterios, miliardarul rus.

Cu un divort record in spate, cu taxe de achitat pentru a nu fi in conflict cu liga franceza si cu lipsa unor sponsori in ciuda sutelor de milioane de euro investite, AS Monaco a devenit in aceasta vara exemplul perfect ca miliardele de euro nu pot schimba fotbalul oriunde.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!