Adevarul despre un semn UNIC in fotbal. Povestea unui stadion MONUMENT si a celei mai frumoase rivalitati din fotbal:

Adevarul despre un semn UNIC in fotbal. Povestea unui stadion MONUMENT si a celei mai frumoase rivalitati din fotbal: True Story

Despre legende care au fost si legende care ne fac weekendurile mai frumoase. Despre povestile bunicilor cu Nadia, Dobrin si Pele. Despre meciurile de saptamana asta, la care le cumparam noi bilete tatilor nostri. Despre fotbal si nu numai. AZI: despre legendarul Anfield pe care Everton a jucat prima 'acasa'

Cu o capacitate de 45.276 de locuri, stadionul Anfield pare neincapator - milioane de fani l-au vizitat, au avut loc mii de meciuri si sute de momente emotionante si memorabile. Anfield e mai mult decat stadionul celor de la FC Liverpool, e arena care lasa o impresie puternica tuturor, suporteri ai lui Liverpool sau adversari. Nici cel mai mare fan al lui Manchester United nu poate sa ramana indiferent. Iar jucatorii care au evoluat acolo nu uita asta niciodata.

Si totusi, stadionul nu a fost al lui FC Liverpool la inceput. Deschis in 1884, Anfield a fost casa celor de la Everton pana in 1892. Acest stadion a ajutat-o pe Everton sa ajunga in fruntea Angliei si sa cucereasca primul ei titlu in 1891.

O cearta intre sefii clubului si John Houlding, cel care era proprietarul terenului pe care a fost construit stadionul, a dus la parasirea arenei de catre Everton si la nasterea FC Liverpool, club care mult timp a fost cel mai galonat in fotbalul englez. Everton nu a plecat foarte departe. Goodison Park, stadionul pe care s-au mutat, e la mai putin de 1km distanta de Anfield, de partea cealalta a Stanley Park! Da, stadioanele celor 2 echipe ce reprezinta cel mai de succes oras din Anglia, 27 titluri in total, sunt la o aruncatura de bat unul de celalalt.

Cu toate astea, nu exista ura intre cele doua cluburi si intre fanii lor. Meciul direct este supranumit 'Friendly derby'. Cum e posibil? Poate sa para o enigma pentru noi, cei suntem obisnuiti cu gandul ca nu poti sa te plimbi singur pe strada cu tricoul echipei tale preferate. In Liverpool nu e asa. Sunt numeroase famiile in oras care au atat fani Everton, cat si fani Liverpool in ele. Nu exista diferente de opinie in ceea ce priveste religia cum e in cazul derby-ului orasului Glasgow intre Rangers si Celtic.

Iar dezastrul de la Hillsborough din 89 a intarit relatiile, fanii lui Everton sustinandu-si rivalii in fata minciunilor din The Sun, ziar ce nu este vandut in oras.

Sa revenim insa la Anfield, pentru ca fara acest stadion, cine stie daca mai existau cele 2 cluburi si rivalitatea?! Cu sigurants nu exista magia pe care o simti in fata stadionului. Un stadion ce pare mult mai mare decat este datorita arhitecturii si, mai ales, a fanilor din celebra peluza The Kop. Este stadionul unde este cantat celebrul You'll never walk alone.

Un alt lucru unic si celebru este semnul 'This is Anfield' ce se afla la iesirea jucatorilor de la vestiare. Toti jucatorii lui Liverpool ating semnul inainte de intrarea pe gazon. Motivul semnului a fost explicat simplu de fostul mare manager al lui Liverpool, Bill Shankly: "It's there to remind our lads who they're playing for and to remind the opposition who they're playing against"

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!