Bani de la BORDEL pentru o campioana UNICA in istoria Romaniei! Steaua disparuta care trebuia sa DOMINE fotbalul 50 de ani! Cum a fost DISTRUSA o super campioana
'Hai, ma, gata cu vrajeala. Toata lumea dupa bani! Sa vina bancnotele la baieti! Nu va intoarceti saraci! Hai, ca duminica e meciul, nu va mai uitati ca papagalii la biscuite si dati-i drumul'.
Discursul motivational se repeta in fiecare saptamana, cel putin o data. Mult mai intens daca e inainte de meci. Si mult, mult mai intens daca fotbalul se joaca acasa, pe stadionul nostru de la Eroilor Sanitari. Politia intra in alerta, pe sistemul BD. Nu ca sa rezolve vreun caz national sau ca sa faca macar ordine in zonele cu felinar. Venus are meci, iar jucatorii trebuie platiti. Atat de simplu. Suntem in 1936.
Prostituatele si hotii au echipa lor in Bucuresti. Echipa de fotbal. Nu stiu asta, dar banii murdari pentru care-si cumpara linistea in fata autoritatii se duc de fiecare data in alte buzunare. Coruptia n-are inca un inteles sinistru. Macar interesul e cat de cat public. Venus.
"Cat ati strans? Hm... Sper sa nu tipe astia la mine cand ma duc cu maruntul in vestiar. Hai, gata. Ne vedem la stadion. Sa vedeti ce meci o sa fie duminica. Nu ne scapa astia, le-o dam de-i zapacim. Ascultati-ma pe mine".
Si asta se aude in fiecare saptamana. Partea cu 'nu ne scapa astia', putin mai rar. Doar la meciurile cu baietii pretentiosi din Bucuresti sau cand vin de departe Ripensia sau Aradul. Prefectul Politiei din Bucuresti, Gavrila Marinescu, tocmai a fost ales presedintele clubului si vrea neaparat sa castige campionatul. Chiar nu conteaza de unde vin banii.
Stadionul e mereu plin. Cand a fost construit 'monstrul' in care incap 15.000 de oameni s-a crezut ca e doar o investitie exagerata a lui Alexandru Eladescu. Fondatorul echipei si-a defrisat o padure pentru a ridica cel mai modern stadion din Romania interbelica. I-a pus gazon cum vazuse in Anglia, un cabinet medical ultramodern si vestiare ca la Arsenal. Venus nu mai e, insa, a lui.
Stadionul a uitat mirosul de cafenea pentru intelectualitate si s-a transformat tipic personalitatii noului lider. Becurile de la nocturna ii fascineaza pe copiii din cartier, care n-au insa voie sa se joace pe teren decat daca stiu cum sa se ascunda rapid de prietenii lui Marinescu. Prietenii cu uniforma, fara chef de glume. Asa-i mai nou in fotbal.
Venus vrea sa bata tot, nu accepta sa se uite decat in sus, e aroganta si infidela cu publicul sau traditional. Rapid devine echipa la moda in Bucuresti. Fara eleganta care i-a descris primii 20 de ani de existenta, Venus isi permite capricii pentru care se munceste mult in tura de noapte. Grecul Humis, cel mai scump transfer din fotbalul romanesc pana la Al Doilea Razboi Mondial, e convins de bani sa se mute la Bucuresti. Castiga de 5 ori mai mult decat salariul mediu al unui fotbalist din campionat, dar investitia nu afecteaza bugetul. Nici n-ar avea cum.
Marinescu pune degetul pe harta si mai face un gest de forta. Il cheama pe maghiarul Ferenc Platko sa-i invete fotbal pe jucatorii din dream-team. Fostul portar si antrenor de la FC Barcelona accepta si el teancul pentru o experienta pe care contul nu-i permitea s-o rateze.
Venus nu mai incape in Romania. Participa in Cupa Europei Centrale (Mitropa Cup), unde n-are insa parte de succesul intern. E eliminata la primele meciuri in toate cele 3 editii in care a jucat de Ujpest (4-6 la Bucuresti, 1-4 la Budapesta), Bologna (1-0, 0-5) si Beogradski SK (0-3, 0-1).
Chiar daca a avut independenta financiara pe care niciun alt club din Romania nu si-a permis-o, Marinescu n-a putut cumpara reversul unui blestem istoric. Venus n-a castigat nicio Cupa a Romaniei, desi a jucat o finala, in 1940, si 5 semifinale. Toate cele 6 meciuri amintite au fost in editii consecutive. Si au fost pierdute in fata aceluiasi adversar: Rapid. Obsesia unei victorii de Cupa cu Giulestiul, in fata caruia nu-i crestea pulsul exagerat in campionat, a epuizat-o pe Venus. Meciurile din 40, cand finala s-a rejucat de 4 ori pana sa fie decisa, l-au consumat la maximum pe Gavrila Marinescu. Seful din Ministerul de Interne a cerut ca un medic pregatit de interventie sa-l insoteasca la ultimele doua partide ale seriei!
Campioana de 8 ori in Romania cu regi si printese, Venus a disparut in povestile bunicilor dupa ce comunistii i-au luat tot: stadionul, numele si aroganta de campioana. Steaua cu 8 colturi de pe tricourile negre a devenit invizibila in acelasi timp cu o istorie care merita mai mult de un articol.
Venus Bucuresti
Fondata in 1915, desfiintata in 1949
Campioana de 8 ori: 1920, 1921, 1929, 1932, 1934, 1937, 1939, 1940
Finalista in Cupa Romaniei in 1940
3 participari in Cupa Europei Centrale: 1937, 1939, 1940
Cei mai importanti jucatori: Mircea David, Iuliu Bodola, Colea Valcov, Petea Valcov, Volodea Valcov, Kostas Humis, Lazar Sfera, Gheorghe Albu, Alfred Eisenbeisser, Silviu Ploiesteanu, Rudolf Demetrofic, Augustin Juhasz, Traian Iordache, Mitty Niculescu, Jean Lapusneanu, Vasile Gain, Gheorghe Brandabura
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News