Cand fotbalul UMILESTE razboiul! Povestea senzationala a unui roman INDRAGOSTIT de fotbal
Fotbalul e viata si zambeste de oriunde. Terenul nu trebuie sa fie mereu drept. Portile nu au tot timpul nevoie de plase. Nici mingea si oamenii care alearga dupa ea n-au timp sa incapa in standarde. Fotbalul - razboi e pentru cine nu-l intelege. Iar detaliile care vor sa-l faca altfel nu pot decat sa-l oboseasca.
Cum arata pacea acolo unde ti se pare ca n-a fost vreodata? Si cum tine jocul asta nebun si incins loc de maini intinse intre dusmani?
www.sport.ro a stat de vorba cu Gad Salner, autorul blogului 'Kaduregel-Shefel'. Fotograful cu parinti nascuti in Romania cauta alaturi de prietenul sau Vadim Tarasov cele mai tari povesti despre fotbal si viata lui intre pace si razboi la granita dintre Israel si Palestina.
Cum a aparut blogul vostru?
'Kaduregel-Shefel' inseamna fotbal mic in limba romana. Am inceput totul acum cativa ani, cand ne-am hotarat sa cautam locuri unde pasiunea pentru fotbal inca mai exista, indiferent ca e vorba de satele arabe din nord sau de localitatile prafuite locuite de evrei din sud. Amandoi suntem fotografi si iubim fotbalul din ligile inferioare.
Ce va propuneti sa surprindeti?
Vrem sa le aratam oamenilor ceea ce nimeni din afara Israelului nu crede ca e posibil. Adica angajamentul pe care israelienii si arabii si-l iau pentru o cauza comuna, fotbalul. Orasele, satele de care-ti spuneam mai inainte... Tensiunea aia care parea ca nu va disparea niciodata... Prin fotbal s-a evaporat totul. Diversitatea oamenilor e celebrata in multe locuri datorita fotbalului!
Fotbal jucat in cele mai neasptetate locuri din lume!
Pare simplu din ce spui, dar e chiar asa?
Am inceput proiectul asta la un meci din liga a 4-a intr-un sat cu populatie araba, Umm El Fahem. Inainte sa ajungem la stadion, am fost opriti de un politist care ne-a verificat, a vrut sa se asigure ca nu suntem extremisti veniti sa faca probleme. Si n-a fost singurul care ne-a intrebat in ziua aia ce intentii avem cu meciul... ce vrem de fapt? (rade) Am vizitat si clubul Bne-Yichelei, o echipa senzationala etiopiano-evreiasca. Am fost si in Nujidat, un sat musulman unde traiesc beduini. Ne-am bucurat alaturi de ei la gala pe care au organizat-o pentru promovarea in liga a patra, am aflat ca au un portar care e jumatate rus, jumatate evreu. Am fost in tribune la un derby intre sate arabe, un adevarat clasic al zonei, iar una dintre echipe avea un capitan evreu! Din intamplare, omul lucreaza ca educator la o gradinita din Tel-Aviv. Desi fanii echipei lui sunt arabi, bannerele pe care le fac sunt scrise in ebraica...
Care e cea mai emotionanta scena pe care ai vazut-o?
In fotbal ai mereu parte de asa ceva. Luptele pentru evitarea retrogradarii te tin cu sufletul la gura, o sa-ti dau un exemplu din zona asta. Echipe rivale din doua sate invecinate se luptau sa scape. Bineinteles, un sat era arab, celalalt evreu. Meciul ala a fost foarte intens, cu mari, mari emotii pentru toata lumea. Si cel mai impresionant mi s-a parut cat de simplu e jocul asta, cat de uman, mai ales cand vorbim de fotbal fara bani, jucat pentru pasiune si bucurie, nu pentru faima.
Bucurie, fotbalul trebuie sa fie bucurie mereu. Dar a iesit vreodata rau?
Pentru noi, nu. Ne punem in situatii foarte delicate, asa cum iti poti imagina, dar nu iese rau niciodata. Oamenii inteleg rapid ca noi venim sa vedem un meci de fotbal si sa luam cadre pe care sa le folosim pentru documentare. Despre asta e vorba pentru noi, vrem sa ne bucuram de fotbal ca toti cei din tribune, ca suporterii care vin acolo in fiecare saptamana. Niste baieti dintr-un oras arab ne-au facut o gluma inaintea unei partide. Ne-am spus sa inchidem camerele si sa ii urmam. Am ajuns intr-un loc in care era pregatita o petrecere pentru noi. Chiar ne-am speriat, dar a fost amuzant pana la urma...
'Rapire' inscenata :)
Ce finalitate crezi ca are proiectul vostru?
Nu ne gandim la asta pentru ca o vom face cat timp iubim fotbalul. Vor fi mereu locuri noi de vizitat si locuri noi in care sa vrem sa vedem un meci de fotbal. Finalitatea e infinitul, hai sa-i zicem asa. Lucram la un film si la un serial pe care sa-l publicam pe net. Incercam sa adunam o comunitate in jurul nostru si sa tinem o expozitie pe care am vrea s-o aducem si in Romania!
Ce fel de reactii primiti? V-a impresionat in mod special vreun mesaj pe care l-ati primit?
Suntem primiti foarte bine peste tot! In Israel, mesajele contra fotbalului modern nu sunt foarte populare. Cand le aratam celor din alte tari, din alte culturi, ce bijuterii se ascund in fotbalul din ligile inferioare de la noi, un intreg univers, de fapt, raman impresionati si incep sa ne urmareasca. Israelul e mic, dar sunt atatea situatii greu de imaginat pe care le poti vedea in tara asta, e absolut fascinant pana si pentru noi care am vazut foarte, foarte multe!
Cat va costa pasiunea voastra?
Cheltuim destul, de aia reusim sa fim independenti. Primim multe oferte de la posturi TV care vor sa ne cumpere produsul, dar le refuzam pentru ca ne dorim sa facem ce vrem, nu ce ne dicteaza cineva din exterior. Avem noroc, expozitiile si conferintele din strainatate sunt de obicei sponsorizate de ambasadele israeliene din tarile unde mergem!
KaduregelShefel poate fi urmarit pe Facebook AICI si pe Instagram AICI!
Emanuel Rosu [email protected]
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News