Chuck Norris nu i-ar rezista nici doua secunde, pe Mike Tyson il doboara fara probleme! Sebastien Chabal, BESTIA care isi mananca adversarii cruzi:

Chuck Norris nu i-ar rezista nici doua secunde, pe Mike Tyson il doboara fara probleme! Sebastien Chabal, BESTIA care isi mananca adversarii cruzi: True Story

Despre legende care au fost si legende care ne fac weekendurile mai frumoase. Despre povestile bunicilor cu Nadia, Dobrin si Pele. Despre meciurile de saptamana asta, la care le cumparam noi bilete tatilor nostri. Despre fotbal si nu numai. AZI: Sebastien Chabal, sportivul despre care se spune ca s-a nascut intr-o pestera.

Nu trebuie sa fii un mare fan al rugby-ului ca sa fi auzit de Sebastien Chabal. El este omul care a dominat topurile acestui sport in ultimii ani, fiind cel mai bine platit jucator de rugby de pe planeta, dar si unul dintre cei mai temuti, atat datorita aspectului sau, dar si a fortei comparabile cu cea a unui semi-zeu, dupa cum spuneau fanii celor de la Bourgoin sau Sale Sharks, echipe la care si-a petrecut mare parte a carierei. Este, spun unii, probabil al doilea cel mai tare rugbyst din istorie, of course, dupa Jonah Lomu.

Sebastian Chabal nu este unul dintre acei sportivi care s-au nascut talentati, vezi Messi sau Maradona, carora divinitatea le-a oferit sansa de a deveni staruri, insa aceast lucru a fost cu siguranta compensat de geneticul incredibil cu care a fost inzestrat. Iar combinatia dintre un astfel de genetic, antrenamente, munca si dedicare poate compensa oricand lipsa talentului. Este, pe scurt, sportivul care si-a depasit conditia si a devenit un star.

  • Chuck Norris Nu I Ar Rezista Nici Doua Secunde Pe Mike Tyson Il Doboara Fara Probleme Sebastien Chabal

Cum altfel sa ne explicam faptul ca francezul le-a luat, sezoane bune, fata unor sportivi precum Jonny Wilkinson, Dan Carter sau Brian O'Driscoll, trei dintre rugbystii a caror echivalent in fotbal nu ar putea fi decat Ronaldo sau Ibrahimovic.

Unde a inceput povestea lui Sebastian Chabal?
Celebrul inchizator (numar opt) francez s-a nascut intr-o provincie din sud-estul Frantei, in apropierea orasului Valence, intr-o familie modesta, a carui tata lucra intr-un service auto. De altfel, asta a fost si unul dintre elementele cheie ale ascensiunii sale - a stiut inca de mic ce inseamna munca cu adevarat grea.

Chabal a facut prima data cunostinta cu rugby-ul pe cand avea doar noua ani, insa a renuntat dupa foarte putin timp din cauza opozitiei parintilor, care au spus ca este prea mic pentru un sport atat de violent. Cu toate astea, nu si-a abandonat niciodata visul, iar la 16 ani, dupa ce a absolvit liceul si si-a luat un brevet in mecanica, a mers din nou la un trial si a fost imediat remarcat de antrenorul lui Beauvallon. Acolo avea sa descopere frumusetea acestui sport si avea sa invete ca sportul nu se poate face fara pasiune si disciplina.

"Ma trezeam de dimineata, lucram zece ore pe zi. Nu aveam o alta perspectiva, nici un alt orizont decat cel al usii de la atelier, eram fara vise, fara idealuri. Totusi, a fost decizia mea"

Iar acesti doi factori l-au ghidat repede catre rugby-ul profesionist, fiind transferat la scurt timp de Valence Sportif, echipa ce juca la acea vreme in Federale 2 (Liga a patra) si care avea sa il propulseze direct in prima liga, la Bourgoin. Acolo, antrenorul Pierre Raschi si-a dat seama de adevaratul potential al tanarului jucator si a inceput sa il foloseasca ca inchizator, desi la toate echipele pe la care trecuse jucase ca "aripa".

La Bourgoin, Chabal a avut norocul sa fie unul dintre membrii celei mai bune generatii de tineri sportivi ai clubului, alaturi de Pascal pape, Lionel Nallet sau Julien Bonnaire, jucatori impreuna cu care avea sa duca echipa pe cele mai inalte culmi ale rugby-ului francez.

Ascensiune extrem de rapida
Desi lucrurile au mers tot mai prost pentru echipa sa, planul conceput de patroni ajungand cumva sa se transforme intr-un esec, cariera lui Chabal a continua sa urce. Sfarsitul lui Bourgoin a insemna un nou inceput pentru el - era momentul in care incepea "Chabalmania".

Francezul a fost transferat de Sale Sharks, echipa populara in Anglia, si a contribuit la revenirea clubului in elita. El a fost unul dintre principalii artizani ai castigarii Euro Challange Cup, primul trofeul al sau. Nu a reusit sa castige si titlul in Anglia, dar a intrat in inimile suporterilor pentru darzenia cu care s-a batut la fiecare meci, pentru fiecare minge. Finalul sezonului i-a surprins pe Sale Sharks pe locul trei, asigurandu-le un loc de cupa europeana.

Varful carierei
Devenit deja star, fiind unul dintre artizanii succeselor ce au urmat pentru Sale Sharks, dar si om de baza in echipa nationala a Cocosului Galic, Chabal a fost un adevarat idol pentru fanii englezi, chiar daca echipa lui nu a mai reusit sa atinga performante notabile.

Aventura in Anglia s-a terminat dupa 5 sezoane, atunci cand antrenorul Philippe Saint-Andre si-a anuntat demisia, in urma unui sezon mai putin reusit, in care au ratat play-off-ul Heineken Cup la mustata. Cu o notorietate si o priza la public rar intalnita intre rugbysti, Sebastien Chabal a ramas in sufletele englezilor pentru stilul sau de joc extrem de agresiv, nu odata oponentii sai fiind adusi cu targa la marginea terenului.

"Chabal nu este singurul star pe care l-a avut rugbyul dupa Lomu. Au fost multi jucatori mari si inca sunt, dar niciunul nu poate ajunge la statutul sau. Conteaza mai putin daca echipa sa castiga sau pierde, oamenii stiu ca datorita lui Sebastien vor vedea spectacol pe teren"
, spuneau fanii englezi atunci cand Chabal a parasit rugbyul din insula.

Intoarcerea in Franta i-a adus si cel mai mare salariu din cariera, dar si din istoria rugbyului. Dorindu-si dintotdeauna sa joace la cel mai inalt nivel in tara natala, sportivul a semnat cu Racing Metro 92, echipa care, desi abia promovase in Top 14, avea mari ambitii. Racing a terminat pana la urma pe locul 6, la primul sezon de la revenire, si si-a asigura locul intr-o competitie europeana.

"Chabalmania"
Acum, la 35 de ani, Chabal se afla spre finalul carierei, dar contractele sale de publicitate nu inceteaza sa se inmulteasca, fenomenul "Chabalmania" atingand cote de neimaginat.

Imaginea sa de dur ii fascineaza pe fani, iar marturisirile pe care le-a facut cartea autobiografica par sa ii intrige si mai rau. Sebastien Chabal deschide cartea "Mica mea stea" cu o fraza in urma careia s-au scris multe randuri: "Nu sant un rugbyst. Nu sant nici «Bestia franceza», nici «Omul cavernelor», nici «Hannibal». Sant doar o persoană mai cunoscuta decat inainte sa ajung pe teren".

"Rugbyul m-a facut sa-mi gasesc un loc in viata, am prins incredere in mine. Nu ma consider un sportiv popular, imi place cum suna, dar sunt departe de a fi numit asa" - Sebastien Chabal.

Ce ramane dupa el - Placajul secolului
El este cel care a reusit "placajul secolului" intr-un meci impotriva Noii Zeelande, acelasi meci in care a reusit sa scoata din joc doi dintre cei mai robusti membri ai selectionatei All Blacks: Ali Williams (2,02 metri inaltime si 112 kilograme) si Chris Masoe (1,83 metri inaltime si 106 kilograme).

FOTO: GETTY

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!