Dictatura si fotbalul: anii in care golurile se dadeau in afara terenului! Real, Atletico, Bologna, Schalke, Dinamo Moscova si Steaua pe "maini bune"
O poveste unica despre cei mai sangerosi dictatori ai lumii si pasiunea lor ascunsa - fotbalul.
Puterea a insemnat intotdeauna gloria de care s-au bucurat cei mai mari dictatori ai lumii. Oameni care au stapanit destinele unor tari timp de ani la randul. Unii sangerosi, altii absurzi, toti orbiti de putere si mecanismele sale. Unii aveau si pasiuni - sportul. Iar cand fotbalul devenea interesant, echipele cu care tineau dictatorii aveau sa devina cele mai bune din acele tari. Povestea lor...
Francezii au facut un studiu dupa ce Franta s-a calificat la Mondial, dupa barajul cu Ucraina, din care a reiesit ca bucuria nationala a facut ca intentia de vot, deci popularitatea presedintelui Francois Hollande, sa creasca. In concluzie, conducatorii unor state pot fi vazuti mai bine cand simpatia lor fata de un club sau fata de echipa nationala este mai puternica. Dar ce s-a intamplat in trecut, cand multe state erau sub un regim dictatorial?
Dictatorii si cluburile lor
Benito Mussolini
In Italia lui Benito Mussolini, favorita sa era clubul Bologna. O perioada de care italienii de rand nu vor sa-si mai aminteasca, o dictatura care a dus tara in al II-lea Razboi Mondial, alaturi de Germania lui Hitler. Fascistii, condusi de Mussolini, au schimbat sportul, facand din Bologna un club cu pretentii de mare campioana.
Infiintata in 1909, Bologna a devenit febletea lui Mussolini. Cu el in spate, italienii au cucerit 6 campionate: in '25, in '29, apoi in '36, '37, '39 si '41. Urmatorul titlu si singurul care a mai venit a fost abia in 1964...
Bologna stralucea si in Europa, unde reusea sa castige Cupa Mitropa, in 1932 si 1934, prima mare competitie intre cluburi din Europa. Cu Mussolini in spate, Italia organiza si castiga Cupa Mondiala din 1934. Mana sa dreapta, Achille Starace - secretarul general al Partidului Fascist - era mandatat sa se 'ocupe' de tot.
Adolf Hitler
In Germania, temutul Hitler dezvoltase o mare ambitie in a o vedea pe FC Schalke stralucind. Asa ca in timpul regimului sau au aparut si performantele clubului fondat in 1904. Chiar daca in mod oficial sefii clubului au negat de-a lungul anilor pasiunea "Fuhreului" pentru cunoscuta echipa germana, Schalke a reusit un total de sase titluri in perioada in care Hitler a condus Germania cu mana de fier.
Trofeele au venit in '34, '35, '37, '39, '40, si '42. Urmatorul si singurul pe care il mai are clubul in vitrina a fost abia in 1958. Si mai sunt cupe castigate in acesti ani: Cupa din 1937, 4 trofee in campionatul Germaniei de Vest, 11 in Liga Vest Germana si 2 Cupe ale Vestfaliei.
Francisco Franco
Dictatorul Francisco Franco a ajuns la conducerea Spaniei in 1939, asa ca a preluat controlul si asupra fotbalului. Cupa Spaniei Libere, asa cum se numea ea in acele vremuri a devenit peste noapte Cupa Eminentei Sale Generalisimul, in onoarea lui Franco.
Mare fan al lui Atletico Madrid, a avut grija ca echipa cu care tinea sa fie cea mai buna, sa aiba cei mai buni jucatori si cei mai buni antrenori; asa ca au venit si trofeele: patru titluri, o supercupa a Spaniei, o Cupa a Presedintelui, dupa ce ajutase si la promovarea in prima liga.
Franco a condus cu mana de fier Spania din 1939, pana in ziua in care a murit - 20 noiembrie 1975. Dupa 1950, insa, Generalisimul - asa cum se autointitulase - a trecut de partea lui Real Madrid, preceputa chiar si la inceputul 'mandatului' sau ca echipa fascistilor din Spania.
Asa ca Real - din nou: cu cei mai buni antrenori si jucatori - a ajuns sa domine Spania si Europa: 15 campionate, 5 cupe, 6 Cupe ale Campionilor Europeni si o Cupa Internationala, predecesoarea CM al cluburilor. Toate pana in ziua in care a murit Franco. Bazele puse de el au continuat sa umple vitrina de trofee a clubului si dupa moartea sa.
Josef Stalin
Sangerosul dictator comunist a condus Rusia timp de 30 de ani: intre 1922 si 16 octombrie 1952, ziua in care a murit. Pasiunea sa pentru Dinamo Moscova a adus prestigiu clubului. Mai intai a fost decisiv la infiintarea echipei, in 1923, apoi a avut grija ca Dinamo sa ia cinci campionate si o cupa.
Pentru ca marii dictatori nu au mereu timp sa se ocupe asa cum trebuie de pasiunile lor, Stalin a decis sa-l puna la conducerea clubului pe omul sau nr. 1 - Lavrenty Beria, seful KGB (serviciul secret sovietic).
Nicolae Ceausescu
Francezii de la France Football, reputata revista de sport, amintesc despre dictatorul care a condus Romania intre 1965 si 1989 ca fiind un mare suporter al Stelei Bucuresti. S-au scris mii de articole si s-a vorbit ore la randul la TV despre faptul ca in Romania doar doua echipe isi disputau cu adevarat suprematia: Steaua si Dinamo, ambele strangand cei mai buni jucatori si antrenori, ambele placute de anumite parti ale conducerii statului.
Insa povestea francezilor merge la un episod mai putin cunoscut: Helmuth Duckadam. Cei de la France Football amintesc despre faptul ca portarul a fost decisiv in finala cu Barcelona din 1986, cand a ajutat Steaua sa castige Cupa Campionilor Europeni, pe 7 mai in acel an. El a parat patru lovituri de la 11 metri, deci a fost omul finalei.
Devenit foarte iubit intr-o tara ca Romania - aflata in plin regim dictatorial - Duckadam a inceput sa fie considerat un pericol pentru cultul personalitatii lui Ceausescu, asa ca dictatorul s-a temut ca imaginea sa este stirbita, scriu francezii. Ramon Mendosa ii oferise portarului Stelei un Mercedes 190 E. El era nimeni altul decat presedintele lui Real Madrid si a vrut sa ii arate un gest de respect lui Duckadam pentru minunile pe care le facuse in poarta romanilor in fata rivalei madrilenilor - Fc Barcelona.
Chemat de conducerea de stat, portarului i s-a cerut sa dea masina inapoi, insa el a refuzat. Asa ca au inceput problemele; despre el s-a spus ca a suferit o afectiune a sangelui, fapt care l-a tinut pe tusa timp de trei ani. Totul a inceput dupa refuzul de a nu da masina inapoi, la doar cateva saptamani dupa performanta de la Sevilla, din finala Cupei Campionilor Europeni. A revenit in 1989, insa in Liga a II-a, la Vagonul Arad, asta in timp ce Steaua avea sa mai joace o alta finala de CCE, chiar in 1989.
Indiferent de contextul politic, de ambitiile financiare ale investitorilor sau de placerea unor indivizi cu functii de conducere, fotbalul trebuie sa ramana un sport corect, fara implicatii exterioare. In contextul secolului trecut, fotbalul a fost in dese randuri doar un instrument aflat in mainile marilor dictatori.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News