“Fara asta, nu eram niciodata cine sunt astazi!” Secretul lui Cristiano Ronaldo, Messi si Neymar. Cum sunt ‘inventati’ brazilienii
In ciuda umilintei suferite in semifinalele Campionatului Mondial, Brazilia ramane una dintre cele mai mari forte din fotbalul mondial. True Story
Exista o vorba care spune ca in Brazilia un mare jucator se naste in fiecare zi. Chiar daca actuala nationala este departe de stralucirea de altadata, sud-americanii au ajuns din nou in elita fotbalului mondial
Talentul brazilienilor cu mingea la picior a fost pus de multe ori pe seama antrenamentelor pe plaja, pe driblingurile din nisip cand adversarul este al doilea inamic, principalul fiind imprevizibilitatea traiectoriei mingii. Si totusi, adevaratul motiv ar putea sa-si aiba radacinile altundeva.
Futebol de Salao, cunoscut in lumea intreaga sub numele de futsal, ar putea fi adevaratul motiv pentru maretia Braziliei. Pele, Zico, Socrates, Romario, Ronaldo, Neymar sunt doar cateva nume uriase ale fotbalului brazilian care si-au petrecut copilaria fotbalistica jucand cu o minge mai mica si mai grea, un balon care nu poate fi ridicat cu usurinta in aer, dar care necesita viteza a gandirii, joc de picioare, fler si maiestrie.
Pele: "Futsalul te face sa gandesti rapid si sa joci rapid. Incerci lucruri, te face sa driblezi. Te face un jucator mai bun"
Neymar, legitimat la echipa de futsal
La Fortaleza, in nord-estul Braziliei, cei mai buni juniori din provincie se antreneaza pe o caldura torida pe un teren de dimensiunile unuia de baschet. Terenul e inconjurat cu cateva scaune iar spectatorii sunt martori la arta pustilor care incearca sa inscrie in porti de dimensiuni mai mici.
Mingea este cea care face jocul. Conform uneia dintre versiunile istoriei futsalului, mingea era cantarita pentru ca sportul acesta a inceput in curti inconjurate de case cu geamuri. Fiind mult mai dificil sa fie ridicata in aer, mingea avea sanse mai mici sa sparga vreun geam. Indiferent insa de mituri si care a fost istoria reala, greutatea si dimensiunile mingii au ajutat la stilul fotbalului pe care Brazilia l-a impus la inceputul anilor 1970.
Acesta stil poate fi detectat si astazi. Urmarindu-l pe Neymar de aproape se vad tehnicile necesare pentru a reusi la futsal. Starul actualei nationale se foloseste de multe ori de talpa piciorului, lucru pe care tinerii juniori il invata pe micile terenuri in fiecare meci.
David Luiz, legitimate la echipa de futsal
Manuel Tobias, fost mare jucator de futsal: "Fotbalul datoreaza multe futsalului. Daca va uitati la echipa Braziliei de la actuala editie a Campionatului Mondial, in jur de 10 jucatori au fost inregistrati la cluburi de futsal. Neymar, Willian, David Luiz, Dani Alves, Luis Gustavo, Marcelo - fiecare fiind si un tip diferit de jucator. Ei gandesc rapid, sunt tehnici si sunt capabili sa iasa din situatii dificile
Oscar este un alt jucator al nationalei Braziliei al carui stil a fost conturat de futsal. Golul sau din meciul de deschidere cu Croatia a aratat asta: "A fost ceva ce e necesar sa faci la futsal. Cand ai sansa, pur si simplu sutezi. Nu mai astepti" povesteste jucatorul lui Chelsea despre executia cu 'cioaca', asa cum se spune in Romania, in meciurile incinse din spatele blocului - o lovitura vazuta de multi ca fiind aproape la limita fair-play-ului.
Cu un spatiu limitat pe terenurile de futsal, jucatorii au rar ocazia sa traga piciorul pentru un sut. Romario, castigator al Mondialului in 1994, era un maestru al suturilor cu 'cioaca': "Cel mai bun jucator pe care l-am antrenat? Trebuie sa-l spun pe Romario. Tehnica lui era extraordinara. Curios insa, multe dintre golurile lui au fost cu astfel de suturi" spunea in urma cu ceva timp legendarul Johan Cruyff despre suturile de acest gen al lui Romario. Nu era insa nimic curios in stilul lui Romario. Futsalul l-a ajutat sa dezvolte aceste finalizari care vin fara avertisment.
Leo Messi: "In Argentina, cand eram doar un copil, obisnuiam sa joac foarte mult futsal pe strazi si la Newell's Old Boys. Era un joc foarte amuzant care m-a ajutat enorm"
Cei mai mari dribleuri din fotbalul brazilian au jucat si ei la inceput pe terenul de futsal. Garrincha este unul dintre cei mai mari din istorie. "Picioarele lui mergeau intr-o directie iar corpul in alta" povestea fostul fundas galez Mel Hopkins care a jucat impotriva lui Garrincha la Mondialul din 1958.
Rivelino, Ronaldinho si chiar si Neymar si-au dezvoltat un stil ce aduce a dans pe teren, un mod de a dribla care este marca inregistrata pentru Brazilia. Unii il descriu sub numele de 'ginga' - un corp detasat. S-a nascut din necesitate, jucatorii fiind nevoiti sa gaseasca solutii pentru a-si depasi adversarii pe un teren mic cum e cel de futsal. "Pentru ca joci intr-un spatiu mic trebuie sa stii ce urmeaza sa faci inainte ca mingea sa ajunga la tine. Aveam 6 ani cand am inceput. A ajutat mult Brazilia de-a lungul timpului" povesteste si Juninho Pernambucano.
Iar Brazilia este cea mai puternica natioanal din istoria futsalului, avand nu mai putin de 5 titluri mondiale in palmares, inclusiv la ultimul eveniment din 2012. Spania este singura natiune care a castigat si ea un Mondial de futsal, avand doua astfel de victorii.
Cristiano Ronaldo: "Terenul mai mic mi-a ajutat jocul de picioare, natura acestui joc m-a facut sa ma simt liber cand sunt pe teren. Daca nu exista futsalul, cu siguranta nu eram jucatorul care sunt asta"
Originea acestui sport provoaca dezbateri. Multi cred ca a inceput la Young Men's Christian Associations (YMCA) in Montevideo, Uruguay, intr-o perioada in care Biserica se folosea de sport pentru a evidentia valorile morale, precum disciplina si onoarea. Altii cred ca Brazilia a inventat acest joc cand in zonele urbane spatiul a devenit prea mic pentru un joc 11 la 11. Ceea ce este indubitabil este faptul ca regulamentul a fost formalizat in Uruguay ca o combinatie intre baschet, polo, handbal si, desigur, fotbal. 20 de minute repriza, 5 sau 6 jucatori.
De atunci, practica acestui sport s-a extins. La fel si influenta. Prima Cupa Mondiala a avut loc in 1982 cu Brazilia castigatoare. Acestia au castigat 4 din primele 5 turnee mondiale! FIFA a inceput sa bage in seama noul sport si din 1989 au preluat controlul. Au urmat schimbarile - FIFA a dublat marimea mingii, aceasta fiind mult mai usoara. Spania a inceput sa ia si ea in serios acest sport, folosindu-se de jucatori originari din Brazilia pentru a-si intari echipa. Astfel, au castigat de 2 ori Mondialul. A devenit o parte normala din academiile celor de la Real, Barcelona sau Atletico.
"In futsal vezi daca un jucator este cu adevarat talentat" spune Xavi, dublu castigator al Campionatului European si Campion Mondial cu nationala Spaniei. "In fotbalul normal nu identifici neaparat talentul la fel de usor pentru ca este mult mai fizic. Dar la futsal observi micile detali in ceea ce priveste clasa, calitatatea si intelegerea tactica"
Portugalia, Italia si Germania au luat-o pe urmele Spaniei incercand in ultimele 2 decenii sa preia tehnica brazilienilor. In tara sud-americana nu exista niciun semn ca popularitatea acestui stil de joc sa scada. Din contra, vice-presedintele federatiei de futsal din Brazilia spune ca a devenit mai popular ca niciodata! Futsalul exista la toate acadamiile echipelor de club iar asta ii face diferiti pe antrenorii din aceasta tara, unde exista teama ca jucatorii sunt antrenati prea mult, nu prea putin. Antrenorii sunt incurajati sa nu le dea pozitii pe teren pana la varsta de 14 ani. Talentelor le este permis sa respire, sa-si gaseasca drumul natural in jocuri precum futsalul. Copiii intre 7 si 12 ani se antreneaza de 3 ori pe saptamana la futsal.
Chiar daca Brazilia are in acest moment probabil cea mai slaba echipa nationala din ultimele 5 decenii, talentul exista in continuare in cantitati uriase. Iar futsalul este precum un incubator pentru talentul acestor jucatori. Si in ciuda acelei vorbe, in Brazilia fotbalistii mari nu se nasc in fiecare zi, ei sunt modelati
Sursa: BBC
Autor: Sebastian Ujica adresa mail: [email protected]
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News