PRIMA femeie din lume care a reusit ceea ce toti credeau ca e IMPOSIBIL! A umilit TOTI barbatii si a scos in strada 2.000.000 de oameni

PRIMA femeie din lume care a reusit ceea ce toti credeau ca e IMPOSIBIL! A umilit TOTI barbatii si a scos in strada 2.000.000 de oameni True Story

Niciodata sa nu-i spui unei femei ce nu poate sa faca. Isi va regasi puterea dupa fiecare esec sau fiecare neimplinire si va lupta sa-ti demonstreze ca gresesti.

Au fost vremuri in care femeia nu primea nicio sansa intr-o lume a barbatilor. Vorbim de anii '20, cand sefii universitatilor din America se gandeau daca se introduca inotul pe lista sporturilor pentru femei. Aceasta cerere a fost depusa de WSA, un club care pregatea pe atunci mai multe inotatoare de top.

Cea mai de pret comoara a lor a fost Gertrude Ederle (1905-2003), fata unor imigranti germani, stabiliti in New Jersey. Gertrude Ederle a invatat sa inoate de la tatal sau, insa stilul liber si l-a adaptat mai tarziu. Avea 13 ani cand a fost primita in WSA si a inceput sa stabileasca record dupa record.

  • F

Trei medalii la Olimpiada si o mare dezamagire
La 19 ani a castigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din Paris (1924) cu echipa 4x100 metri liber a Americii. A stabilit un nou record mondial cu 4 minute 58 de secunde si 8 zecimi si bronzul in probele de 100 metri liber si 400 de metri liber.

Cele doua medalii de bronz au adus multa dezamagire in sufletul pustoaicei. "Aceasta a fost cea mai mare dezamagire din cariera mea", povestea mai tarziu sportiva.

Nu s-a lasat doborata cu usor si si-a facut propria olimpiada. O idee care seamana mult cu nebunia.
"Toata lumea spunea ca femeile nu pot inota Canalul Manecii"

A traversat inot Canalul Manecii

Gertrude Ederle a reusit un an mai tarziu dupa ce a pierdut aurul de la Olimpiada sa faca ceea ce nicio femeie nu mai indraznise. A trecut inot Canalul Manecii.

Nu a fost un drum usor. S-a antrenat mult pentru a reusi. I-a luat aproape un an, timp in care nu s-a mai luptat cu conceptiile a milioane de oameni, ci cu ideile antrenorului sau, Jabez Wolffe. Acesta incercase de 22 de ori sa inoate canalul, pe care doar 5 barbati mai reusisera sa il traverseze pana atunci. Vorbim de aproape 35 de km, o distanta care ar putea pune probleme si sportivilor profesionisti din ziua de azi.

Primul antrenor i-a furat visul
Antrenamentul cu el nu a fost deloc usor. Sportiva a fost descalificata la prima incercare de a trece canalul, dupa ce antrenorul a scos-o din apa crezand ca se ineaca. Ea a motivat mai apoi ca se oprise din inotat pentru a se relaxa.

La un an dupa aceasta ratare, Trudy isi schimbase din nou antrenorul si era gata pentru o noua incercare. Pregatita de Tom Burgess, unul dintre cei 5 barbati care reusisera sa inoate canalul, Gertrude Ederle intra in apa si avea sa scrie istoria.
ora 7.08, Franta, Cap Gris Nez, inot pana in Anglia, Kingsdown, in 14 ore si 39 de minute, un record care a tinut pana in 1950. Cel mai bun timp inregistrat inaintea ei, cel al inotatorului argentinian Enrique Tiraboschi a fost 16 ore si 33 de minute.

A scos in strada 2 milioane de oameni
Cand s-a intors in New York, Trudy nu mai avea deja nicio grija. Avea salariu asigurat in urma contractelor pe care le semnase cu ziarele New York Daily news si Chicago Tribune. Reusita ei a fost un adevarat succes mediatic, iar 2 milioane de oameni au iesit in strada pentru a sarbatori aceasta reusita senzationala.

Trudy a fost primita de presedintele Americii, Calvin Coolidge. Povestea ei face subiectul filmului Swim Girl, Swim. Merita vazut! Trudy nu s-a casatorit niciodata si a murit la 98 de ani, in New Jersey.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!