Garantii ca in Franta, impartirea drepturilor TV dupa modelul englez! Proiectul lui Hagi pentru salvarea Ligii I a fost IGNORAT de FRF! Masurile revolutionare propuse:

Garantii ca in Franta, impartirea drepturilor TV dupa modelul englez! Proiectul lui Hagi pentru salvarea Ligii I a fost IGNORAT de FRF! Masurile revolutionare propuse: True Story

Gica Hagi a depus la Liga iarna trecuta un proiect pentru salvarea fotbalului romanesc. Oficialii FRF si LPF spun ca este imposibil de implementat.

Dupa sezonul recent incheiat, poate cel mai negru din ultimii ani din perspectiva finaciara, Liga I si-a pierdut doua locuri, dupa ce Rapid si U Cluj au fost retrogradate din cauza examenului picat la Comisia de Licentiere.

"Asta e doar inceputul, sunt multe cluburi in situatii dramatice, aproape de faliment. Datoriile cumulate a 10 cluburi din Liga I depasesc suma de 80 de milioane de euro", a fost anuntul facut de presedintele Comisiei de Licentiere, Viorel Duru.

  • Garantii Ca In Franta Impartirea Drepturilor Tv Dupa Modelul Englez Proiectul Lui Hagi Pentru Salvarea

Ce face Federatia pentru a opri acest dezastru? "E clar ca nimeni nu poate garanta faptul ca sezonul viitor, Liga I nu-si va pierde alte doua locuri, sau chiar mai multe", a fost reactia oficialilor FRF.

Mergand pe aceasta logica, fotbalul romanesc ar putea ramane in cativa ani cu mai putin de 10 echipe in primul esalon. Federatia nu are deocamdata niciun plan de salvare, chiar daca iarna trecuta oficialii au avut pe masa proiectul depus de Gica Hagi pentru redresarea rapida a Ligii I.

"A fost o propunere facuta de Hagi, dar nu poate fi pusa in aplicare, pentru ca ar zgudui din temelii cluburile din Liga I. Este imposibil sa vorbim de garantii depuse de echipe la Liga inainte de inceputul sezonului, in situatia financiara in care se afla acestea", a mai spus Viorel Duru.

CE PRESUPUNE STRATEGIA PROPUSA DE HAGI:

Hagi a depus la Liga in luna decembrie un proiect revolutionar care urmareste, in principal, doua schimbari majore:

1. Depunerea unor garantii la inceputul fiecarui sezon care sa acopere intreg fondul anual de salarii, plus cheltuielile pentru organizarea meciurilor, dupa modelul francez;

2. O impartire mai echilibrata a banilor obtinuti din drepturile TV, dupa modelul englez, astfel incat sa nu apara o prapastie intre echipele clasate pe primele pozitii si cele din a doua jumatate a clasamentului;

GARANTIILE

Modelul propus de Hagi, implementat cu succes in Franta, presupune ca fiecare club sa depuna la Liga, intr-un cont, banii care sa acopere cheltuielile cu salariile jucatorilor si organizarea meciurilor pentru tot sezonul.

Prin aceasta masura se urmareste ca orice litigiu jucator-club sa dispara, la fel ca si problemele de organizare a partidelor (inchirierea stadioanelor de la Primarii, cheltuielile de intretinere).

Pusa in practica, aceasta masura n-ar fi atat de "SF" pe cat considera oficialii Federatiei. Un fond salarial mediu in Liga I depaseste cu putin suma de 1 milion de euro.

Exista si exceptii, ca in cazurile cluburilor Cfr Cluj, FC Vaslui, sau Steaua, dar se considera ca aceste echipe dispun de finantari care sa le permita sa nu-si faca probleme in ceea ce priveste plata salariilor.

In proiectul depus de Hagi, cheltuielile anuale cu organizarea meciurilor au fost estimate la 250.000 de euro.

"Restul cheltuielilor, ca o echipa vrea autocar de doua milioane, ca vrea un presedinte cu un salariu de 250.000 de euro pe an, ca vrea sa faca o deplasare cu un charter de 20.000 de euro sau cu o caruta, nu ne intereseaza. Estentiala trebuie sa fie plata catre fotbalisti si organizarea meciurilor.", a precizat Hagi, care a propus si o alternativa pentru cluburile care nu gasesc resurse pentru depunerea acestor garantii.

Daca suma totala a cheltuielilor cu plata salariilor si organizarea partidelor este mai mica decat cota alocata pentru drepturile TV, atunci LPF va bloca banii necesari pentru acoperirea acestor costuri.

MODUL DE IMPARTIRE A DREPTURILOR TV

Al doilea punct major propus de Hagi se refera la o impartire mai echilibrata a banilor proveniti din drepturile TV. In prezent, raportul dintre suma obtinuta de campioana si o nou promovata este de 4:1.

Castigatoarea Ligii I se alege cu un bonus de peste 4 milioane de euro (10% din suma totala), in timp ce o echipa proaspat promovata primeste putin peste 1 milion.

Hagi a propus adoptarea unui sistem asemanator cu cel din Anglia, unde diferentele au fost micsorate pentru echilibrarea competitiei.

"Noi mergem acum dupa modelul Italiei, care nu e unul de succes pentru ca si Serie A e in criza. Sa facem si noi ca in Anglia, unde echipele stau bine financiar", a mai precizat Hagi.

Concret, Hagi vrea ca o treime din suma totala a drepturilor TV sa se imparta in mod egal intre cluburi, o treime sa fie esalonata in functie de locul din clasamentul sezonului trecut, iar o treime sa se imparta in functie de locul ocupat la finalul fiecarei luni din sezonul trecut.

Iata mai jos cateva modele de impartire a drepturilor TV:

Anglia (2010-11)

Brazilia (2012)

Franta (2010-11)

Spania (2009-10)

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!