Iei rosu, esti exclus pe viata din club; obtii penalty, esti OBLIGAT sa-l ratezi! Au jucat fotbal dupa propriile reguli si au ramas singura echipa care a invins Man United la 8 goluri diferenta
Povestea clubului de la care Real Madrid si-a inspirat tricourile albe pe care le poarta si astazi.
"Against modern football" este un slogan pe care il vedem destul de des pe stadioanele din Europa. Mesajul isi are radacinile bine infipte in istoria clubului, inca de la primele urme de progres, de la inceputuri adica.
Fotbalul britanic a avut parte de un club care a dus asta la rang de 'arta'. Este vorba despre clubul londonez Corinthians FC, care si-a ghidat existenta dupa reguli proprii.
Fondata in 1882, echipa si-a pastrat un loc aparte in istoria fotbalului, atat pentru setul de reguli proprii impuse de conducere, cat si prin influenta fantastica pe care a avut-o asupra dezvoltarii fenomenului la inceputul secolului XX.
REGULILE. Analizate acum, par niste glume. Atunci, insa, erau cat se poate de serioase. Jucatorii erau selectionati doar dintre studentii Universitatilor din Londra. Cine era eliminat intr-un meci (nu existau cartonase, insa arbitrul putea decide eliminarea unui jucator), era exclus automat si de la club si nu mai avea voie sa joace niciodata pentru Corinthians.
Daca primeau un penalty in timpul meciului, jucatorii de la Corinthians refuzau sa il execute. In schimb, daca se dadea un penalty pentru echipa adversa, portarul de la Corinthians era obligat sa stea langa bara, pentru a-i face loc adversarului sa inscrie fara nicio problema.
Cam bizar, asa este, dar oamenilor din conducerea clubului le placea sa spuna 'The game for the game's sake' (Fotbal de dragul fotbalului). Nu exista nicio miza, lumea venea sa joaca fotbal doar ca sa se simta bine.
ATITUDINEA. Clubul a refuzat sa ia parte la competitiile oficiale ale Federatiei, asta desi probabil ar fi putut sa isi treaca in cont multe trofee in jurul anului 1900. La cateva saptamani dupa ce Blackburn Rovers a castigat finala FA Cup din 1884, Corinthians a invins-o pe Blackburn cu 8-1.
De asemenea, la scurt timp dupa ce Bury FC a castigat finala FA Cup in 1903, Corinthians a invins-o pe Bury cu 10-3. Diferenta intre echipa londoneza si restul formatiilor engleze era evidenta, insa Corinthians refuza in continuare sa joace fotbal pentru o alta miza decat placerea jocului in sine.
Un an mai tarziu, in 1904, Corinthians a castigat in fata lui Manchester United cu 11-3, acest scor ramanand pana in zilele noastre cea mai drastica infrangere suferita vreodata de clubul de pe Old Trafford.
Captura: Ziarul 'The Times', 1904
INFLUENTA. In ciuda politicii destul de bizare a clubului, Corinthians FC a avut o misiune extrem de importanta in dezvoltarea fotbalului la inceputul secolui XX. Era o echipa care calatorea mult si isi programa o multime de meciuri fara niciun fel de miza.
In 1902, Real Madrid a adoptat tricourile albe ale clubului Corinthians. In 1904, dupa un turneu in nordul Europei, o competitie din Suedia a primit numele Corinthians Bowl, iar in aceeasi perioada, Corinthians Paulista din Brazilia si Zejtun Corinthians din Malta au preluat numele clubului londonez.
Corinthians si-a trecut peste orgolii 20 de ani mai tarziu, odata cu prima participare in FA Cup. Meciul cu Brighton, disputat pe 13 ianuarie 1923 a fost prima partida oficiala disputata de londonezi. S-a terminat 1-1, parca nici soarta n-a vrut competitie :)
In 1927, Corinthians a bifat un record de asistenta la partida cu Newcastle United din FA Cup - 57.000 de oameni au venit sa asiste la meciul din FA Cup, al doilea din istorie care a fost transmis in direct de postul de radio BBC.
Clubul a fost desfiintat in 1936, insa a lasat scrisa o pagina importanta in istoria fotbalului. Spiritul "The game for the game's sake" se mai regaseste astazi in Isthmian League (liga a 7-a engleza), competitie care a purtat intr-o perioada numele Corinthians League.
Sursa: cartea 'Day Of The Match', scrisa de Scott Murray si Rowan Walker; The Times
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News