Insula PIRATILOR din fotbal! Cel mai original club din lume e intr-un cartier de PROSTITUATE! O poveste UNICA
Despre legende care au fost si legende care ne fac weekendurile mai frumoase. Despre povestile bunicilor cu Nadia, Dobrin si Pele. Despre meciurile de saptamana asta, la care le cumparam noi bilete tatilor nostri. Despre fotbal si nu numai. AZI: despre cel mai original club din lume!
E greu de crezut, dar in tara cu cea mai puternica economie din Europa exista cluburi de fotbal care nu pun pret pe bani. Mai mult, ele sunt impotriva corporatiilor care investesc geamantane de bani pentru a castiga apoi si mai multe geamantane de pe urma pasiunii oamenilor.
Bine ati venit la Sankt Pauli, o echipa din Cartierul Rosu al orasului Hamburg. Sunt usor de recunoscut. Stema lor este steagul piratilor iar fanii lor fac o atmosfera incendiara la meciuri. Performanta in fotbal nu e pusa pe primul loc, chiar daca suporterii recunosc ca s-au simtit bine anul trecut in prima liga germana. Dar nimic nu s-a schimbat cand echipa a ajuns inapoi in liga a doua.
St. Pauli are o istorie atipica pentru un club de fotbal atat de cunoscut. E fondat in 1910, dar n-a fost niciodata in topul fotbalului german. Totul s-a intamplat in anii '80 cand fascismul macina stadioanele din Europa. St. Pauli avea atunci doar 2-3000 de fani, dar acestia erau recunoscuti pentru activitatile lor anti-fasciste. Mai multi oameni li s-au alaturat in lupta impotriva rasismului si asa s-a nascut un adevarat cult. Daca in 1981 media de spectatori era de 1600 de oameni pe meci, la jumatatea anilor '90 media era de 20.000, exact cat capacitatea maxima a stadionului.
Tot fanii au salvat echipa de la faliment in 2002. Au scos la vanzare tricouri cu stema clubului langa care scria "Salvatorul". Peste 140.000 au fost vandute in mai putin de 6 saptamani. Tot suporterii au organizat un meci amical impotriva lui Bayern Munchen, pentru a strange fonduri.
Dar in ciuda problemelor financiare, Sankt Pauli nu a uitat niciodata sa imparta si cu altii. De la suporteri a venit si ideea infiintari unei campanii de intrajutorare a copiilor din Cuba si pentru a trimite apa curata in Rwanda.
*Milionarii de la Bayern au fost socati cand au facut cunostinta prima data cu Hells Bells, in 2006.
CONTROVERSE
Dar St. Pauli e recunoscut mai mult prin controversele sale. Fostul presedinte era homosexual recunoscut care a declarat ca sunt multi ca el in fotbalul german si nici nationala nu e straina de asa ceva, doar ca lor le este frica de recunoasca.
Fiind situati in Cartierul Rosu din Hamburg, clubul St. Pauli s-a implicat in activitati feministe pentru ajutarea prostituatelor. Au scos la vanzare prezervative cu stema clubului si au infiintat o gradinita la stadion.
Momentul de intrare a echipelor pe stadion este extrem de important pentru suporteri. Imnul adoptat al fanilor este "Hells Bells" de la AC/DC, melodie care incepe cu cateva batai puternice de clopot.
2011 a fost un an de cotitura intre echipa si suporteri. Un club de striptease s-a mutat cu totul la o loja VIP, dar a fost inchis dupa presiuni in media si din partea oficialilor germani. Suporterii au fost furiosi pe sefii clubului si au demarat o campanie de protest impotriva deciziei. "Nu vrem sa ne pierdem sufletul. Noi nu suntem corporatie, suntem liberi sa facem ce vrem!", sustineau suporterii.
Dar indiferent de ce probleme exista, suporterii nu lasa niciodata echipa. Media pentru acest sezon in liga a doua este de 24.487 de oameni la fiecare meci dintr-o capacitate maxima de 30.000. Locul din clasament? E irelevant pentru ei atat timp cat simt ca nu fac parte din fotbalul tot mai sufocat de miliardele manjite de petrol.
Reportaj realizat de ziarul Guardian in 2011 la St. Pauli.
Pentru cateva meciuri s-a facut striptease in loja de la St. Pauli.
Mai multe imagini in galeria de mai jos:
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News