Inventatorul FANTOMA al sportului unde iti trebuie mai multi nervi decat la sah: Un mister care tine de peste 100 de ani!

Inventatorul FANTOMA al sportului unde iti trebuie mai multi nervi decat la sah: Un mister care tine de peste 100 de ani! True Story

Un sport al carui adevarat inventator nu este cunoscut are sute de milioane de practicanti. Misterul din jurul sau dureaza de mai bine de 100 de ani.

Multe sporturi sau probe au inceput ca o gluma. Altele au fost descoperite din greseala, cum ar fi dartsul, un sport care a evoluat spectaculos in ultimii ani.

Dartsul este o adevarata traditie in pub-urile din Marea Britanie, insa este jucat si in Olanda, Belgia, Irlanda, SUA, Canada, dar si multe tari din Europa de Est, printre care si Romania.

  • In Lucru

De unde a pornit?
In urma cu sute de ani nu exista darts, insa vechii romani se antrenau si ei la tinta. Trasul cu arcul poate fi considerat din punct de vedere evolutiv stramosul dartsului de astazi. Existenta lui ca sport nu are insa nicio legatura cu asta.

In 1800, dartsul se juca intr-un mod diferit. Se tragea la tinta cu un tub, iar sageata nu ajungea mereu unde iti doreai. Un manuscris din secolul 16 apare pentru prima oara aceasta mentiune, insa nu era vorba de un sport, ci mai degraba un joc ne noroc. “Sa sufli sagetile intr-un loc exact este mai mult o loterie decat un joc de tehnica”. Jocul se numea ‘Blow Point’.


In 1819 apar primele insemnari despre jocul Puff and Dart, care avea acelasi concept, dar o tinta diferita, cu mai multe cercuri concentrice. Curios este faptul ca acest joc a fost mereu gasit in pub-uri si localuri. Tinta era insa diferita decat cea de acum si se confectiona din capacele butoaielor.

S-a renuntat la tub dupa ce in 1844, un jucator din Londra a tras din tub, in loc sa sufle si a inghitit sageata. Moartea lui, la cateva zile dupa acest incident, i-a speriat pe jucatori, care au cautat o metoda mai putin riscanta de a trage la tinta.

Dartsul a fost importat din Franta
O cercetare facuta de Patrick Chaplin in cartea ‘Darstul in Anglia 1900-1930’ scoate la iveala un amanunt surprinzator. Jocul cu care englezii se mandresc prin pub-uri s-a nascut de fapt in Franta.
In regiunea Jura se juca un darts diferit fata de cel pe care il practicau englezii din acea vreme. Sagetile lor erau mult mai mari decat cele de astazi si erau facute din lemn. In 1937, in Anglia se importau 10.000.000 de sageti pe an produse de francezi.

Schema pe care nu a inteles-o nimeni
Jocul de darts s-a schimbat definitiv in momentul in care a fost inventat tinta pe care se joaca si astazi. Istoricii spun ca ideea impartirii tintei a aparut in secolul 19. Nevoia impartirii tintei a adus discutii si schimbari serioase in acest joc.

Numerele nu trebuiau sa fie consecutive pentru a nu fi usor de nimerit in sectoarele mari. Aranjamentul de astazi este cel care s-a dovedit a fi perfect (cel mai competitiv). Un jucator modern isi poate da imediat seama ca in darts ai nevoie de mai mult skill decat noroc, invers decat cum se intampla cu o tinta veche. Imagineaza-ti de exemplu cat de usor ai putea nimeri un numar mare daca le-ai gasit ordonate crescator pe tabla. Sistemul de numaratoare a facut o separare uriasa.

Inventatorul fantonama
Unele teorii spun ca inventatorul dartsului modern, adica sistemul ciudat de numerotare de pe tabla pe care jucam astazi este Brian Gamlin. Un simplu tamplar de 44 din Lancashire a venit in 1896 cu o idee care a transformat dartsul dintr-un joc de bar intr-un sport in toata regula.

Omul care a inventat cel mai bun sistem de joc al dartstului a fost insa de negasit. Nu exista dovezi clare ca Brian Gamlin a existat vreodata. Foarte multi istorici au cautat acest fir, insa in 1992 a venit o alta teorie.

Thomas Edward Buckle a declarat ca tatal sau este inventatorul acestui sistem, pe care l-ar fi gandit in 1913. Thomas William Buckle traia in Yorkshire si era pasionat de artizanat. Motivul pentru care a asezat numele in acest format ramane un mister total. Exista insa multe variante de darts care inca se mai folosesc in Anglia si nu numai.



Phil "The Power" Taylor

Dartsul profesionist a inceput in 1978, cand s-a organizat primul campionat mondial. Cel mai bun jucator al tuturor timpurilor este considerat Phil Taylor. Englezul a castigat pana acum 190 de turnee si are 16 titluri mondiale. A castigat circa 10 milioane de lire din acest sport. 

Surse: Dartsbase, Tradgames, Wikipedia

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!