Liga 1, GAURA NEAGRA pentru cariere! Reghe e pe locul 3 in cel mai trist top! Deciziile ciudate dintr-un fotbal neinteles de nimeni:

Liga 1, GAURA NEAGRA pentru cariere! Reghe e pe locul 3 in cel mai trist top! Deciziile ciudate dintr-un fotbal neinteles de nimeni: True Story

►SPORT.RO: Viitorul - Astra marti 20:30 siPetrolul - Vaslui miercuri 19:00 ► PRO TV:Dinamo - Pandurii miercuri 21:30 si Steaua - Otelul joi 20:30. Bate Cupa!

"Cristi Popovici nu mai este antrenorul lui FC Botosani" a fost anuntul facut dupa ultima etapa din Liga 1. Nu pare sa fie nimic anormal in conditiile in care Botosani avea 7 infrangeri consecutive. Dar singurul motiv pentru care nu pare neobisnuit este pentru ca in Romania, durata de 'varsta' a antrenorilor este una foarte scazuta. 

Fotbalul din Romania a luat-o razna din acest punct de vedere. Antrenorii sunt schimbati intr-un ritm alert astfel incat e de multe ori imposibil sa stii cine antreneaza pe cine. Iar antrenori care ar putea sa se impuna, care au calitati, nu au posibilitatea sa construiasca o echipa cu adevarat. Exemplul clasic ce poate fi dat in fotbal este Sir Alex Ferguson. Acesta a avut nevoie de ani buni pana sa cucereasca primul trofeu cu United, o Cupa a Ligii. Risca sa fie dat afara daca nu obtinea acel triumf. Nu inseamna ca oricine poate fi Alex Ferguson. Doar ca e imposibil sa iti dai seama cine are potential cand nu apuci sa-i memorezi numele.

 Un mic test. Laurentiu Reghecampf e, in acest moment, cel mai longeviv antrenor din Liga 1. Iar e la Steaua doar de un an si jumatate! Incredibil, nu? Pare ca a trecut mult mai mult timp. Iar Ilie Stan era pe banca Stelei la inceputul lui 2012. Senzatia este insa ca a trecut foarte mult timp de atunci - pentru ca Ilie Stan a mai pregatit intre timp Concordia Chiajna, FC Vaslui si FC Brasov!

 Care e durata medie a antrenorilor din Liga 1? Aproape ca ti-e teama sa calculezi. Voi analiza fiecare echipa din Liga 1 si de cat timp rezista antrenorul principal. Voi lua numarul de etape al actualului antrenor si al predecesorului sau.

  
ANALIZA ECHIPELOR DIN LIGA 1

Astra Ploiesti - actualul antrenor este Daniel Isaila (23 de meciuri in Liga 1 pe banca Astrei) Acesta se afla pe banca Astrei de pe 17 aprilie 2013 cand i-a luat locul lui Valentin Sinescu, cel care rezistase pe banca 12 etape de Liga 1! O perioada de 8 luni pare excelenta pentru Liga 1. Mai ales ca actualul lider din Liga 1 a avut in sezonul precedent nu mai putin de 4 antrenori in 2012!

Steaua Bucuresti - Laurentiu Reghecampf a venit in vara lui 2012 la Steaua si a impresionat la o echipa care schimba foarte des antrenorul. El a strans 47 de meciuri pe banca Stelei in Liga 1, a castigat titlul de campion si a dus echipa in optimile Europa League si in grupele Ligii Campionilor. Predecesorul sau, Mihai Stoichita, a rezistat doar 11 etape, el semnand un contract atunci doar pana in vara.

Petrolul Ploiesti - Cosmin Contra a preluat echipa care se afla pe locul 3 in Liga 1 la sfarsitul lui Octombrie 2012. Iata inca un antrenor care a rezistat mai bine de un an si a strans 37 de meciuri in Liga 1 si a reusit sa castige Cupa Romaniei. El a preluat echipa de la Mircea Rednic, cel care a ales sa plece la Standard Liege dupa doar 13 etape pe banca Petrolului.

Pandurii Tg Jiu - Cristi Pustai a preluat echipa la inceputul an dupa o perioada lunga petrecuta la Gaz Metan Medias si are stranse 31 de meciuri pe banca gorjenilor. Pandurii este un club stabil la acest capitol, predecesorul lui Pustai, Petre Grigoras, fiind pe banca echipei timp de 3 ani in care a strans 77 de meciuri.

Ceahlaul - Vasile Miriuta a preluat in vara echipa si are un prim sezon excelent. In cele 16 partide de pana acum, echipa a reusit sa devina cu adevarat revelatia acestui sezon. Miriuta a preluat echipa de la Viorel Hizo, cel care a salvat-o de la retrogradare in cele .. 3 etape in care a antrenat echipa.

Dinamo Bucuresti - Flavius Stoican a preluat echipa dupa un start ratat de sezon. Practic, el si predecesorul sau, Gheorghe Multescu, au antrenat cate 8 etape Dinamo in acest campionat.

FC Vaslui - Liviu Ciubotariu a preluat echipa la inceputul lunii octombrie si a strans 7 meciuri pe banca moldovenilor. Predecesorul sau a fost Ionut Mosneanu, cel care a preluat echipa din etapa a 3-a de la Ilie Stan, adus in vara la Vaslui! Astfel, Mosneanu a bifat 7 partide pe banca Vasluiului.

Gaz Metan - una dintre cele mai echilibrate echipe din Liga 1 la acest capitol. A preluat echipa in aceasta vara si are 16 meciuri pe banca mediesenilor in Liga 1. El i-a luat locul lui Gheorghe Multescu, cel care a plecat la Dinamo dupa doar 15 meciuri pe banca Gazului. Trebuie mentionat aici insa Cristi Pustai, cel care a fost antrenor la Gaz Metan din 2007 pana in 2013!

Cfr Cluj - Petre Grigoras, omul care detine recordul in acest top, este de 11 etape la CFR Cluj, echipa avand insa in continuare mari probleme. Startul de sezon a fost si el ratat, Mircea Rednic rezistand doar 5 partide.

Concordia Chiajna - echipa care nu stia in ce Liga va juca pe timpul verii il are antrenor pe Ionut Chirila, venit in luna iulie, timp in care a strans 14 meciuri in Liga 1. Predecesorul sau a fost Ilie Stan, cel care a pregatit Concordia mai bine de un an sau 34 de etape.

ACS Poli Timisoara - Aurel Sunda se afla pe banca timisorenilor din luna octombrie, pregatind echipa in ultimele 6 etape. Predecesorul sau, Vali Velcea, a rezistat foarte mult pe banca, fiind cel care a promovat echipa in Liga 1. Punand la socoteala si meciurile din Liga a 2-a, Velcea a pregatit-o pe ACS Poli 33 de meciuri.

FC Botosani - revenim la echipa cu care am inceput acest articol. Cristi Popovici a fost antrenorul botosenenilor din septembrie 2012, adunand in total 39 de partide pe banca echipei, punandu-le la socoteala si pe cele din Liga a 2-a. El a preluat echipa de la Costel Orac, cel care rezistase 1 an sau 18 etape

Sageata Navodari - Tybor Selymes, omul care a fost dat afara sezonul trecut de la Astra in doua randuri in toamna, este antrenorul echipei nou-promovate din luna iunie, strangand 16 partide pe banca echipei. El i-a luat locul lui Mihai Guliu, cel care a obtinut promovarea cu Sageata desi a antrenat echipa doar 2 luni in care a strans 5 partide.

FC Brasov - Ilie Stan este un adevarat globetrotter in Liga 1. El a preluat in luna noiembrie FC Brasov si a strans doar 3 partide pana acum. Predecesorul sau a fost Alexandru Pelici, cel care a antrenat echipa 2 luni sau 5 partide.

Otelul Galati - singura echipa din Liga 1 care e antrenata de un strain - neamtul Lienen are insa 3 infrangeri in cele 4 meciuri de Liga 1 in care a fost pe banca echipei. El a preluat echipa de la Ionut Badea, cel care a pregatit fosta campioana a Romaniei in 12 etape de Liga 1.

Universitatea Cluj - Mihai Teja, fostul asistent al Stelei, a preluat-o pe U Cluj in luna octombrie si a castigat 3 din cele 4 meciuri al Universitatii, avand sanse bune sa ramana o perioada mai lunga de timp antrenor la aceasta echipa. El a preluat echipa de la Ionel Ganea, cel care a fost antrenor principal la 24 de meciuri ale lui 'U' in Liga 1.

Viitorul Constanta - fostul  portar al celor de la FC Arges, Bogdan Vintala, e antrenorul Viitorului din septembrie si are deja 10 meciuri stranse la echipa lui Gica Hagi. Inaintea lui a fost unul dintre cei mai longevivi antrenori din fotbalul romanesc in ultimii ani, Catalin Anghel, cel care a fost pe banca Viitorului timp de 3 ani sau 99 de meciuri, record intr-un top.

Corona Brasov - ultima clasata din Liga 1 il are antrenor pe Ionel Gane, cel care a strans 10 meciuri pe banca echipei. El a venit in locul lui Nae Manea, cel ca a prins doar primele 6 etape ale sezonului.


CONCLUZIA TRISTA

Asadar, iata cum arata situatia antrenorilor din Liga 1. Un singur antrenor s-a apropiat de 100 de meciuri de campionat la una dintre echipe iar cel mai longeviv in acest moment are doar un an si jumatate la echipa. Iar pozitia in clasament pare sa reflecte destul de bine faptul ca rabdarea patronilor poate fi benefica.

Care este astfel media de 'varsta' a antrenorilor din Liga 1? In total, sunt 689 de etape pentru 36 de mandate de antrenor. Cu alte cuvinte, o medie de un antrenor schimbat la 19 etape. Parca nu suna asa rau insa asta doar pentru ca avem cazurile lui Catalin Anghel, Petre Grigoras si Laurentiu Reghecampf. Fara acestia, media ar fi fost de 14 meciuri! 

 

In campionatele de top din lume, nu vezi schimbari atat de dese de antrenori. Poti tine pasul fara probleme astfel sa stii cine este antrenor la Napoli sau la Monaco sau la Aston Villa. Iar echipele de top mizeaza in general pe planuri pe termen lung. In Liga 1 asa ceva nu exista. Antrenorii sunt schimbati dupa cateva infrangeri si numai statisticienii pot tine pasul cu haosul general. Astfel, performantele in cupele europene par doar iluzii. Iar cand apar, doar niste intamplari. Culmea insa, acele intamplari apar la echipele care dau credit antrenorilor pe o perioada mai lunga de timp

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!