Misterioasa moarte a boxerului roman Nicolae Berechet, la Olimpiada nazista din 1936! Ce a ramas scris in raportul oficial al Gestapo-ului:
►Cum poate arata Finala de la Rio?Portugalia - Olanda, miercuri 22:30, IN DIRECT la Sport.ro si Voyo.ro!
Olimpiada din 1936 a fost una dintre cele mai grele incercari prin care a trecut sportul olimpic.
Decizia de a fi gazduita de Berlin a fost luata in 1931, cu 2 ani inainte ca nazistii lui Adolf Hitler sa vina la putere.
Ca urmare a schimbarii regimului, mai multe tari au ales sa boicoteze Olimpiada, iar spaniolii au mers pana in punctul in care si-au facut o olimpiada proprie, un an mai tarziu, eveniment la care urmau sa participe nu mai putin de 49 de tari, insa care a fost abandonat dupa ce Spania a ajuns in pragul unui razboi civil.
Cu o implicare politica foarte mare Olimpiada din 1936 a oferit mai multe momente pe care sportul si omenirea in general nu le vor uita. De la curse castigate de sportivi care au iesit de fapt pe locul 2, la interzicerea participarii anumitor "rase" si la crima odioasa invelita in "moarte suspecta" a boxerului roman Nicolae Berechet, cel care avea sa ramana pentru eternitate ingropat pe taram nemtesc.
CUM AU PREGATIT NAZISTII ORASUL
Nemtii s-au pregatit temeinic pentru JO din 1936. Hitler a ordonat ca toti tiganii din oras sa fie stransi de pe strada si sa fie dusi in lagare speciale, pentru a nu da o imagine proasta pe durata Jocurilor Olimpice, atunci cand Germania urma sa primeasca vizita mai multor tari care incercau si asa sa ii denigreze imaginea, de cand era condusa de nazisti.
De altfel, Hitler a avut mult de indurat in timpul evenimentului. Fortat de Federatia Internationala sa accepte negri si evrei la JO, Hitler a fost nevoit sa inlature toate semnele de segregare rasiala din oras si chiar sa permita unei nemtoaice pe jumatate evreica sa participe la JO in numele Germaniei.
Hitler s-a conformat, nedorind sa piarda organizarea JO si astfel o buna ocazie de propaganda nationala in numele partidului sau.
Chiar si asa, momentele in care Hitler s-a abtinut sa nu isi manifeste opiniile personale au fost putine, acesta plecand de la multe evenimente in care nemtii erau infranti, in special de sportivi de culoare sau de evrei ori americani.
PARTICIPAREA ROMANIEI
Romania a participat la JO din 1936 cu 54 de competitori, din care doar 2 au fost femei.
Romanii au luat parte la 8 sporturi: echitatie, atletism, box, scrima, gimnastica, tir, lupte si handbal.
De altfel, echipa de handbal a Romaniei nu continea niciun jucator de origine romana, lotul fiind constituit din Fesci, Zoller, Haffer, Zickeli, Hochsmann, Speck, Zacharias, Kirschner, Halmen, Halder, Hermannstadter, Schorsten, Holztrager si Herzog.
Romania a terminat pe locul 25 la general, alaturi de Africa de Sud si Iugoslavia, obtinand o singura medalie, de argint, prin Henri Rang si calul sau Delfis, la echitatie.
MOARTEA SUSPECTA A LUI NICOLAE BERECHET
Pugilistul roman a facut parte din lotul Romaniei de box ce s-a deplasat la Berlin. Din pacate niciunul nu a reusit sa termine in medalii insa drama a venit la cateva zile de la participarea lui Nicolae in cadrul categoriei usoare.
Asa aratau camerele in care au fost cazati sportivii, locul cel mai probabil in care a fost otravit Nicolae Berechet
Acesta a pierdut inca din prima runda, in fata estonianului Evald Seeberg, insa evolutia sa nu a fost una obisnuita pentru Nicu, asa cum ii spuneau colegii.
Inainte sa inceapa concursul, Nicolae a acuzat stari de ameteala si chiar a fost investigat de o comisie de medici insa tehnologia de pe acea vreme nu permitea o analiza prea amanuntita a sportivilor. I s-a permis participarea in concurs insa starea lui Nicolae nu era una buna.
A fost internat de urgenta in spital a doua zi iar dupa nici 2 zile a murit pe patul de spital, desi nimeni nu isi dadea seama ce se intampla.
O autopsie facuta in graba de catre oficialii nazisti au descoperit o intoxicatie severa in organism, cu urme de otrava in sange.
Ocupat cu propaganda nazista, Hitler nu s-a deranjat sa ofere o reactie oficiala dupa moartea sportivului roman, preferand sa musamalizeze cazul si ordonand Gestapo-ului sa il ingroape de urgenta pe Nicolae Berechet
Desi nu au vrut sa dezvaluie cauzele posibile ale decesului, nazistii au decis sa il ingroape pe Nicolae Berechet intr-un cimitir de la marginea Berlinului, refuzand sa ii trimita corpul inapoi in tara pentru analize detaliate si pentru o inmormantare asa cum se cuvine unui sportiv olimpic.
De altfel, nazistii nici nu au formulat un raspuns oficial catre delegatia romana de la acea vreme, preferand sa musamalizeze cazul la ordine venite "de sus", pentru a nu da o imagine proasta organizatorilor si implicit lui Hitler.
Din pacate, adevarul despre moartea lui Nicolae Berechet nu s-a aflat niciodata si ramane una dintre marile enigme si o mare pata neagra a Jocurilor Olimpice.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News