O GAFA pentru 150.000 de oameni: "Nu putem suporta asa ceva!" Povestea unui loc in care au MURIT oameni nevinovati, monument pentru alte MILIOANE!

O GAFA pentru 150.000 de oameni: Nu putem suporta asa ceva! Povestea unui loc in care au MURIT oameni nevinovati, monument pentru alte MILIOANE! True Story

Ne place National Arena: e mare, e frumos si are un aer european, de mare arena. Am vazut si o finala de Europa League acolo, l-am vazut plin-plin, de mai multe ori, si avem sentimentul ca 'e al nostru'.

Astazi facem o comparatie cu o arena ridicata cam degeaba, care a ucis oameni de-a lungul timpului si pe care mare parte dintre oameni o vad ca orice altceva decat ca un stadion de fotbal. E vorba despre unul dintre cele mai mari stadioane din lume - Arena Azadi, din Iran.

In urma cu peste 40 de ani, undeva prin anii '60, liderii spirituali din Iran, in urma unei dezbateri nationale decideau ca trebuie ca Iranul sa aiba un stadion imens, o arena care sa poata fi folosita pentru mai multe scopuri, chiar in capitala tarii - Teheran.

  • True 11

Fie ca vorbim despre procese publice, sport sau manifestatii ultranationaliste, arena la care se gandeau trebuia sa fie cu adevarat impresionanta. Asa ca, dupa cativa ani in care s-a lucrat sute de mii de ore in caldura incredibila a Iranului a aparut Aryamehr Arena.

Era 1971, iar Iranul realizase una dintre cele mai mari constructii din lume. Arena era proiectata fara locuri pe scaune! Socant, dar adevarat. Oricum, nu foarte inghesuiti, pe stadionul national (pentru ca acolo juca si echipa Iranului) incapeau lejer 100-120.000 de oameni.

Ca sa pastram proportiile - de doua ori si jumatate mai multi decat pe national arena din Bucuresti, sau o data si jumatate mai mult decat la un cuplaj pe Lia Manoliu, cum se faceau inainte de 1989. Scopul declarat pentru construirea acestei arene a fost organizarea Jocurilor Asiei, in 1974.

Complexul pe care este situat, la fel ca orice stadion national, acopera un total de 450 de hectare!!! Adica ENORM!

Libertatea si modernizarea

Prima data cand a avut loc un meci de fotbal a fost cand nationala tarii a jucat acolo un amical. Era in 1971. Cativa ani mai tarziu, adica in 1979, iranienii au trecut printr-o Revolutie, iar numele complexului, cat mai ales al stadionului s-au schimbat in: "Azadi" - in traducere "Libertate".

Arena a concurat si pentru gazduirea JO din 1984, cand Los Angeles a castigat, pana la urma, mai ales ca in Iran inca nu era clara si sigura situatia politica. Anii au trecut, iar inginerii au decis ca trebuie puse si scaune pe aceasta arena care, de cele mai multe ori, avea intrare libera, iar oamenii erau, bineinteles, in numar mult mai mare decat permiteau standardele de siguranta.

Asa ca au aparut undeva peste 35.000 de scaune, in partea de jos, la renovarea din 2003.

Morti pentru Cupa Mondiala

In martie 2005, cand Iranul juca un meci capital pentru calificarea la CM 2006, Japonia venea pe Azadi. Aici, atmosfera de meci urias, iar dupa cum scria presa vremii, vorbim de peste 150.000 de oameni in tribune, chiar daca erau 'pe hartie' doar 100.000 de locuri, dintre care numai 35.000 pe scaune. Si s-a terminat rau: 7 oameni au murit in acea zi, in imbulzeala creata la iesire. Masuri drastice, oameni arestati pentru ca au permis ca acest lucru sa se intample, dar si reglementari stricte aveau sa urmeze dupa unul dintre cele mai negre momente din istoria sportului mondial.

Prezentul

Acum, in 2013, Azadi se pregateste de o noua renovare. Iranienii au stabilit ca, dupa modificarile aduse arenei de-a lungul anilor si mai ales din ratiuni de securitate, stadionul sa aiba o capacitate de 85.000 de locuri. Nu sunt toate pe scaune, dar se intentioneaza sa fie, in doar cateva luni.

Detalii despre Azadi Arena:

- Iranul joaca toate meciurile de acasa acolo, iar de fiecare data e plin
- jucatorii echipei nationale, dar si rivalii care au evoluat acolo s-au plans ca nu se pot concentra din cauza zgomotului, motiv pentru care Azadi a primit porecla de 'cel mai periculos stadion din lume'
- s-a demonstrat ca din cauza unor erori de constructie si a materialelor cu care s-a ridicat arena, nivelul decibelilor este mult prea mare in timpul unui meci, mai ales cand sunt peste 100.000 de oameni prezenti
- In lume, este abia pe locul 11 dupa capacitatea de 85.000. Daca ne gandim ca, de fapt, 100.000 este cifra pentru care a fost proiectat, Azadi este pe locul 4 la stadioane de fotbal, dupa Maracana (Brazilia), salt Lake (India) si Azteca (Mexic)
- in campionatul din Iran acolo evolueaza doua cluburi rivale: Persepolis si Esteghlal
- de-a lungul timpului, pe acest stadion au avut loc si executii populare ale condamnatilor la moarte
- tabela are 104 metri patrati, fiind intre primele cinci din lume, ca dimensiune.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!