Omul care a inventat NUMARUL 7! Fanii ii fac o coregrafie in fiecare sezon iar cand le este greu, striga din toti plamanii: "LA-CA-TUS!!! LA-CA-TUS!!! LA-CA-TUS!!!"

Omul care a inventat NUMARUL 7! Fanii ii fac o coregrafie in fiecare sezon iar cand le este greu, striga din toti plamanii: LA-CA-TUS!!! LA-CA-TUS!!! LA-CA-TUS!!! True Story

► Finala pentru Mondial: AUSTRIA - SUEDIA, vineri 21:45, IN DIRECT Sport.ro si Voyo.ro!

A debutat in fotbal ca orice mare talent al fotbalului romanesc, inainte de 18 ani, la o echipa din provincie, si a ajuns in timp sa se confunde cu imaginea celui mai glorios club de fotbal din Romania.

Despre Lacatus se poate scrie cu usurinta o carte, si cu bune si cu rele. "Fiara" a marcat istoria Stelei intr-un fel in care nimeni nu a mai facut-o. De la retragerea lui, nimeni nu a mai putut sa umple tricoul cu numarul 7.

  • Omul Caruia I S Au Facut Cele Mai Multe Coregrafii In Romania Povestea Tricoului Pe Care Nimeni Nu Il

Nu pentu ca Steaua nu a avut jucatori de valoare, care au castigat campionate, cupe, supercupe si au ajuns pana in semifinalele Cupei UEFA, ci pentru ca Lacatus a fost, desi pe tricou avea scris "7", numarul 1 in istoria Stelei.


Debut la nici 18 ani si transferul cu cantec la Steaua

Asa cum ii sade bine unui fenomen in fotbal, Lacatus a debutat la nici 18 ani la Brasov, pe 28 februarie 1982. Nu a trecut un an ca echipele mari din tara au pus ochii pe el. Mai exact, Steaua si Dinamo, cam singurele echipe de pe acea vreme care aveau voie sa puna ochii pe ceva.

Dinamovistii si-au trimis oamenii dupa Lacatus, la Brasov, insa "Fiara" a ajuns in cele din urma la marea rivala Steaua. Presedintele brasovenilor pe atunci, nimeni altul decat presedintele LPF de peste 20 de ani, Mitica Dragomir, a dat unul dintre primele tunuri din cariera-i prodigioasa. Lacatus a ajuns in Ghencea dupa o "combinatie" in care toata lumea a avut de castigat, mai putin dinamovistii, lasati cu ochii in soare la poalele Tampei.

De altfel era si greu sa te impotrivesti destinului. Steaua isi forma in acea perioada echipa glorioasa ce avea sa aduca Cupa Campionilor la Bucuresti. Lacatus a fost doar unul dintre cei luati in Ghencea, cu accent pe "luati".

Primul sezon in tricoul Stelei a insemnat 13 goluri in 32 de partide. Nu era rau pentru un pustan care abia trecuse de 18 ani. A urmat cativa ani mai tarziu momentul de apogeu al carierei sale!

Povestea penaltyului cu Barcelona
Seara de aur a fotbalului romanesc, finala de la Sevilla cu Barcelona. S-a terminat egal si urmau sa se bata lovituri de departajare. Duckadam a facut minuni in poarta Stelei, dar cineva trebuia sa o bage in poarta pentru ca stelistii sa ia trofeul acasa. Si a venit momentul magic al lui Lacatus.

"Lasa, nea Imi, ca bat eu si te fac cel mai mare antrenor din Europa", au fost cuvintele lui Lacatus, inainte de a lua mingea si a o catapulta sub transversala! Imposibil de anticipat, imposibil de aparat! Lacatus a avut cea mai buna executie din cariera lui in cel mai important moment din cariera. Sunt zeci de exemple de jucatori geniali care au clacat in momentele importante. Lacatus nu e printre ei. Lacatus a invins emotiile, teama, grijile, Lacatus nu a ezitat. Si a castigat!



Nedreptatea generatiei de aur

Cea mai mare performanta din istoria nationalei Romaniei a venit in 1994, cand echipa condusa de Hagi, Ilie Dumitrescu si Dan Petrescu, a ajuns in sferturile Cupei Mondiale din USA. Ba, mai mult, am fost la doar cateva minute de o calificare istorica in semifinale!

Daca pentru multi jucatori din acea echipa a fost cel mai frumos moment al carierei, pentru Lacatus a fost unul dintre episoadele umbrite din cariera. A fost lasat acasa de Iordanescu, greseala pe care Generalul a recunscut-o in timp. In lotul deplasat in State au fost inclusi Jean Vladoiu si Viorel Moldovan, dar si necunoscutii Iulian Chirita si Marian Ivan, insa Lacatus nu a avut loc. Revenise de un sezon in tara, la Steaua, pentru care a dat 5 goluri in 17 meciuri, insa nu a fost deajuns pentru selectioner.

De altfel, Lacatus a fost inclus de FIFA in echipa celor mai buni jucatori nevoncovati la turneul final. Alaturi de el, o galerie impresionanta de vedete ale caror nationale nu au ajuns in USA: Cantona, Ginola, Gascoine, Michael Laudrup, Ince, Platt, Schmeichel.

Fiara sau Bestie, legenda sau idol?
Cariera lui Lacatus a fost presarata cu momente care mai de care mai frumoase! Atitudinea sa agresiva din teren s-a transmis de fiecare data la fiecare membru al echipei si chiar in tribune. Stelistii l-au iubit pe Lacatus inainte sa plece in strainatate si l-au adulat cand s-a intors. Lacatus a fost idolul unei generatii de stelisti care au crescut fara sa stie ce inseamna esecul sau cum este sa astepti 7 ani pentru un trofeu.

Pentru adversari, a fost mereu un ghimpe infipt in coaste, chiar daca, uneori, s-a infipt adanc si decisiv in tibiile unor jucatori. Facea parte din atitudinea lui Lacatus, un jucator ce a impus o mentalitate echipei si un standard de performanta la Steaua, sandard de care cu greu s-a apropiat cineva dupa plecarea sa definitiva de la Steaua, in 1999.

Episodul maxim la nationala: a batut URSS-ul lui Dasaev!
Romania abia iesise din comunism. Nationala lui Lacatus, Hagi si Popescu s-a calificat la Campionatul Mondial din 1990. Nationala a obtinut atunci una dintre cele mai mari victorii din istoria ei, cand a invins cu 2-0 vicecampioana mondiala, si tara care ne tinuse sub asuprire politica timp de zeci de ani, URSS. Ambele goluri ale meciului au fost marcate de Lacatus, omul care a aruncat o tara intreaga in extaz.

Lacatus in cifre:

357 de meciuri si 98 de goluri la Steaua
16 goluri pentru Steaua in Europa
7 goluri a dat in CCE in 1988-1989, finala cu Milan
2 goluri lui Dasaev
1 gol in poarta lui Real, la Oviedo
89 de meciuri 13 goluri la nationala
Este al 5-lea marcator din istoria Stelei
 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!