Povestea adevarata a “MINCINOSULUI”! Americanilor le place la nebunie sa iubeasca si sa urasca acelasi om! Cum si-a amanetat America 'Baiatul de Aur':
Probabil cea mai mare dezamagire din istoria recenta a Americii, Lance Armstrong este un exemplu perfect al proverbului american "What goes up, must come down" (Ce urca si coboara).
Ascensiunea lui a inceput inca de la 13 ani, atunci cand castiga pe banda rulanta curse de triatlon, cu probe combinate de inot, ciclism si alergare. Mai tarziu, la 15 ani, castiga aproape 20.000 de dolari pe an din asemenea concursuri.
Nu a durat mult si intrat in lotul national al USA, la doar 18 ani, lucru foarte rar intalnit pentru un atlet de performanta, sa ia locul veteranilor in sport la o varsta atat de frageda. Mai apoi, Lance a decis ca e timpul sa se axeze doar pe ciclism iar in 1993, a castigat 10 curse in acelasi an, fiind numit "Baiatul de aur al ciclismului american".
"Avem nevoie de un erou"
Reteta succesului era clasica iar Lance traia visul american. Devenise un simbol al unei societati ce se hraneste prin performantele eroilor sai. Americanii au avut nevoie de Lance atunci cand americanul a inceput sa se impuna in ciclismul mondial, si au avut nevoie de el atunci cand a reusit, in mod absolut miraculos, sa invinga cancerul, o boala pornita in cazul sau de la testicole dar care se imprastiase la stomac, plamani si creier!
Americanii au avut asadar nevoie de un model de succes, unul care a invins si viata, si moartea, si l-au gasit in persoana si in tricoul galben al lui Lance.
"Lance Armstrong, americanul perfect"
Ani la randul, americanul a tinut prima pagina a ziarelor, dupa ce cucerea, an dupa an, intreaga lume prin triumful sau in unul dintre cele mai prestigioase evenimente sportive, turul Frantei la ciclism. Americanii l-au iubit, l-au adulat, l-au transformat intr-un model pentru tinerele generatii si au crezut in el pana in ziua in care a recunoscut ca s-a dopat.
Visul american, ca de altfel orice alt vis, nu a durat prea mult. Trezirea la realitate a fost brusca si dureroasa, nu pentru Lance, ci pentru cei care l-au promovat ca pe un varf perfect al societatii americane.
"Lance Armstrong, americanul mincinos"
Reactiile au fost violente iar tot ce a facut Lance a fost sters cu buretele. Victoriile sale in Turul Frantei au fost anulate de Federatia Internationala de Ciclism, contractele de publicitate si de imagine s-au prabusit intr-o singura zi, atunci cand Lance a pierdut peste 75 de milioane de dolari, fundatia sa LIVESTRONG (traieste puternic) s-a transformat peste noapte, prin stergerea literei "V", in fundatia LIE STRONG (minte puternic).
Pierderea cea mai mare a fost insa a americanilor, cei care si-au pierdut un erou. Aceeasi americani care l-au ridicat in slavi pe Lance pentru performantele sale si care au crezut neconditionat in el, au dat cu el de pamant si i-au facut imaginea tandari dupa ce a recunoscut ca a trisat.
S-a dovedit ca baiatul de aur al Americii este facut, cel mult, din lemn. Iar americanilor le place sa urasca la fel de mult cum le place sa iubeasca.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News