Povestea celui mai MARE golgheter din istorie! Fascistii i-au furat gloria, nazistii i-au interzis sa mai joace, iar comunistii l-au distrus! Marcatorul mai bun decat Pele si Romario!
Numele Josef Bican poate ca nu spune multe in lumea fotbalului in care Messi sau Ronaldo sunt in topul cautarilor pe Google. Dar a fost o vreme in care Bican nu avea nevoie de Google ca sa fie star. El este detinatorul oficial, dar si neoficial al celor mai multe goluri din istorie - peste 800 intr-o viata pe terenul de fotbal.
Inceputul
S-a nascut in Austria, in anul 1913, intr-o tara care o ducea bine, insa nu era cazul si pentru familia sa. Atat de sarac era incat pentru pasiunea sa pentru fotbal a trebuit sa improvizeze: se juca pe strazile din Viena cu niste sosete legate intr-o forma acceptabila. Asta era mingea sa.
Tatal, fost jucator de fotbal, murise la 30 de ani, pentru ca s-a accidentat pe teren si nu a vrut sa faca o operatie. Avea o afectiune la unul dintre rinichi, insa n-a vrut ajutor, asa ca s-a stins. Era incapatanat si demn. Fiul sau - Josef, zis si Pepi, avea sa-i mosteneasca talentul si trasaturile.
Descult, alaturi de mingea facuta din sosete si provenit dintr-o familie saraca, Josef nu avea calitatile unui star. Nu inca. Ce avea el se numeste astazi 'ball control', iar asta l-a facut unic. Chiar daca se nascuse in Austria, provenea dintr-o familie saraca de cehi, asa ca si acomodarea cu oamenii din jur era destul de grea.
Fotbal e numele tau: sansa vietii
Incepe ca junior la Hertha Viena, o echipa care doar servea alte cluburi mari in cautarea de tinere talente. La 18 ani, marele Rapid Viena il vrea in echipa, asa ca oferta e acceptata, iar Pepi face pasul vietii. Legenda spune ca la primul sau meci la Rapid a avut-o alaturi pe mama sa, in tribune. In clipa in care l-a faultat un adversar, femeia a sarit pe teren si l-a batut cu umbrela pe agresor :) Erau alte timpuri...
Pe 100 de metri scotea 10,8 secunde, daca e sa credem insemnarile antrenorilor de la Rapid. Avea talent, tehnica si forta, calitati cu care in vara lui 1934 a iesit golgheter in Austria: 29 de goluri in 22 de partide. Asa ca l-au chemat si la nationala, sa joace pentru Austria la CM din Italia, tot in vara lui '34.
Acolo inscrie gol dupa gol, insa Austria termina doar pe 4. Contextul politic si arbitrul suedez Eklind valideaza gazdei Italia un gol la care mingea se plimbase la o distanta apreciabila de poarta. Stiau toti colegii austrieci in vestiar ca Mussolini cinase cu o seara inainte alaturi de Eklind...
Viena si mirajul lui Hitler
Cu visul spulberat de o hotie, Bican continua in campionat sa joace senzational. Rapid Viena castiga titlul fara infrangere, in fata celor de la Admira, marii rivali, insa el are contre cu conducerea, nemultumit ca nu aparea titular meci de meci. Era un atacant fenomenal. In fine, cehii de la Slavia Praga il doreau mult, dar Pepi nu s-a putut desprinde de Viena, orasul care il fermeca, asa ca trece in cealalta parte a urbei - la rivalii de la Admira.
Dupa doua titluri la rand, cu el in mare forma, Admira domina fotbalul din Austria, la fel si pe rivalii de la Rapid.
Slavia Praga revine cu o oferta, asa ca Pepi cedeaza: in primavara lui 1937 se transfera in Cehia, la Slavia. Cateva luni mai tarziu, Hitler si Germania Nazista anexeaza Austria, iar lui Bican i se transmite ca trebuie sa joace pentru nationala Germaniei. El refuza, demn cum era, asa ca isi face actele pentru cetatenia ceha. In 1938 rateaza participarea la CM din cauza unei erori de scriere: ii gresisera numele...
Prins intre nazisti si comunisti
Incepe totusi sa joace pentru marea echipa a Cehoslovaciei, insa abia dupa CM, in toamna lui 1938, pentru care inscrie de opt ori in primele trei meciuri. Apoi totul avea sa se termine: anexarea tarii pentru care juca de catre Germania si contextul politic inainte de Razboi interziceau Cehoslovaciei sa aiba echipa nationala, asa ca ramane doar bucuria de la Slavia.
Golgheter, acelasi Bican. In 1938 cucereste Cupa Mitropa alaturi de Slavia, o competitie europeana, precursoare a Cupei Campionilor Europeni si a ceea ce astazi numim Champions League. Chiar daca iesea golgheter detasat in campionat, tot rivalii de la Sparta castigau competitia, iar Bican rata medalia de campion - cam asa au aratat primii sai doi ani la Praga.
Apoi urmeaza o serie de patru titluri la rand cucerite alaturi de Slavia, plus doua Cupe. Cea mai mare performanta a sa vine in 1954, cand Josef inscrie de 57 de ori in 26 de partide: adica mai mult de doua goluri pe meci!
Dupa Razboi, cand apele erau calme, Bican incepe sa primeasca oferte multe. Cea mai importanta vine de la Juventus, o echipa imensa in acele momente. Era 1947, iar Pepi se temea ca daca va semna cu Juve exista riscul ca el sa fie nevoit sa faca si compromisuri comunistilor. Era convins ca Partidul Comunist va veni la putere in Italia. Numai ca nu s-a intamplat asa, ci a venit la conducere chiar in tara din care nu voia el sa plece - Cehoslovacia.
I se cere sa devina membru de partid, comunistii dorind sa-l transforme pe eroul din teren intr-un mijloc de propaganda, insa el refuza categoric. Cum raspunsul 'nu' spus comunistilor iti putea distruge viata, Bican a simtit pe pielea sa.
A fost fortat sa se retraga din fotbal. In anii de final apuca sa mai joace la Vitkovice, Hradec Kralove si la Dinamo Praga. 'Dinamo' era numele dat de comunisti Slaviei Praga, echipa la care Pepi fusese vedeta inainte si in timpul Razboiului. aventura sa din fotbal se termina in 1955, cand avea deja 42 de ani. La acea varsta, surprinzator, inca mai putea juca, doar ca e dat afara, ca jucator.
Apoi a incercat sa fie antrenor, insa masura era clara: Bican trebuia sa-si invete lectia. Usile i se inchid in fotbal, vrea sa paraseaca tara legal, insa nu e lasat. Ignora in continuare mesajele dure primite din partea statului si nu accepta sa fie membru de partid. Spune 'nu' comunistilor, in continuare, asa ca i se face 'dosar': sarac, asa cum se nascuse la Viena, Bican este denumit 'burghez', clasa sociala oribila in acceptiunea politicii din acele vremuri.
Pana la urma, simpatia populara de care avea parte il face sa-si gaseasca mereu o usa deschisa. Prima data devine antrenor la Dinamo Praga. Apoi urmeaza Slovan Liberec, Spartak Brno, Banik Pribam, Hradec Kralove sau SONP Kladno. In 1968 primeste si viza, cu mari 'interventii' la Partid, asa ca se duce sa antreneze in Blegia, pe KSK Tongres. Comunistii il iertasera, pana la urma...
Finalul sarac si demn
In 1972 se intoarce la Praga, acolo unde isi va trai ultimii ani din viata. Este fortat sa lucreze ca sa se poata intretine, insa nu in fotbal. Marele jucator devine sarac pe zi ce trece, pentru ca o parte din bani ii este confiscata de autoritati. Despre titlurile personale, rente sau vreun fel de recunostere oficiala nu putea fi vorba.
Un muncitor la Caile Ferate, asta ajunge Pepi cand se apropia de varsta de 60 de ani. Ultimii sai ani trec rapid, la fel cum gloria ii lasa in spate pe toti marii jucatori. Josef 'Pepi' Bican moare in 2001, la varsta de 88 de ani, cu bucuria ca a fost celebru doar in legendele populare si pe terenul de joc. Celebritatea adevarata venise tarziu, abia dupa ce comunistii au plecat din tara sa...
CV si alte informatii:
- a jucat atacant, pentru doua nationale: Austria si Cehoslovacia
- s-a nascut la Viena si a murit la Praga
- a marcat 14 goluri in 19 meciuri pentru Austria si 12 reusite in 14 partide pentru Cehoslovacia
- e cel mai bun marcator din fotbal: 805 reusite in 530 de meciuri
- IFFHS il coteaza doar cu 649 de reusite, motiv de mare scandal. In opinia organizatiei, nu se pun golurile marcate in timpul Razboiului
- tot IFFHS i-a dat Balonul de Aur pentru continuitate, pentru ca a reusit sa fie cel mai bun marcator al secolului trecut: a iesit golgheter in 12 sezoane, cu unul mai mult decat au reusit Pele si Romario
- in ziua in care a aflat ca IFFHS nu-i recunoaste cele 805 reusite nu a mai mers la ceremonia de premiere si a stat in camera de hotel suparat, socand pe toata lumea. A baut ceai alaturi de sotia sa
- are in palmares: locul 4 mondial cu Austria la CM '34; 5 titluri cu Slavia Praga; trei titluri de campion in Austria; a castigat Cupa Mitropa
- Bican spunea ca nu intelege mediatizarea starurilor din fotbal. Credea ca asta le descalifica, iar valoarea trebuie sa vina la pachet cu modestia
- in 1998 cehii au denumit un asteroid in onoarea sa: "Pepibican" :)
Se spune ca viata este o aventura, un drum sinuos pe care mergem de la inceput pana la final. Unii au timp sa straluceasca, insa isi pierd demnitatea. Altii aleg sa fie drepti, impresioneaza, insa recunoasterea valorii lor paleste in fata vremurilor. Josef 'Pepi' Bican ramane o legenda. #RESPECT!
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News