Povestea singurului meci FANTOMA transmis in direct de BBC! Pe teren s-a terminat 6-5, la radio a fost 3-3! Ideea comentatorului a salvat un oras!

Povestea singurului meci FANTOMA transmis in direct de BBC! Pe teren s-a terminat 6-5, la radio a fost 3-3! Ideea comentatorului a salvat un oras! True Story

Despre legende care au fost si legende care ne fac weekendurile mai frumoase. Despre povestile bunicilor cu Nadia, Dobrin si Pele. Despre meciurile de saptamana asta, la care le cumparam noi bilete tatilor nostri. Despre fotbal si nu numai. AZI: Povestea unui meci care n-a existat

Cuvantul "razboi" este folosit des in context fotbalistic, mai ales cand vine vorba de o rivalitate dusa la extrem de jucatorii sau de suporterii a doua echipe.

In sens propriu, fotbalul si razboiul s-au intersectat de mai multe ori de-a lungul istoriei. Razboiul are mai multe "victorii" in palmares, ultima fiind obtinuta chiar saptamana trecuta, la meciul din Europa League, dintre Hapoel Kyriat Shmona si Athletic Bilbao, care a fost amanat de UEFA din cauza unui atentat cu bomba in centrul orasului Tel Aviv.

Au fost insa si cazuri cand fotbalul a iesit invingator. In 1940 a obtinut o victorie fortata, "pe blat", daca putem spune asa :)

Postul de radio BBC a transmis in direct partidele importante din Anglia si Scotia in sezonul 1939-1940, in semn de respect fata de soldatii plecati pe front in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Pe 1 ianuarie 1940, 14.000 de oameni veneau sa asiste la derby-ul orasului Edinburgh, dintre Hibernian si Hearts. Comentatorul Bob Kingsley fusese delegat de BBC sa transmita in direct acest meci. S-a dovedit a fi cel mai greu, dar si cel mai important din toata cariera lui Bob.

In mod normal, partida nu ar fi trebuit sa aibe loc, din cauza faptului ca ceata reducea vizibilitatea la mai putin de 5 metri.

Arbitrul a primit insa indicatii clare, la fel si comentatorul de la BBC: era obligatoriu ca meciul sa se joace, iar Bob Kingsley sa comenteze ca si cum ar fi fost cea mai insorita zi de ianuarie din istorie. Motivul? Amanarea meciului, sau folosirea macar o singura data a cuvantului "ceata" pe parcursul comentariului, ar fi alertat trupele germane, care ar fi putut demara de urgenta un atac asupra orasului Edinburgh.

Meciul a inceput la ora stabilita, si, odata cu el, si problemele pentru Bob Kingley, care, de la cabina de comentariu, nu vedea absolut nimic din ceea ce se intampla pe teren. Initial, si-a trimis cateva ajutoare sa faca drumul tribune - marginea terenului - tribune, pentru a-l tine la curent cu ce se intampla in meci, insa acest plan s-a dovedit a fi ineficient.

In lipsa unei alte solutii, Bob a trecut repede la planul B. S-a relaxat, si a inceput sa comenteze un meci imaginar, cu multe faze de poarta, goluri spectaculoase si evenimente hazlii, toate, bineinteles, sub cerul luminos al orasului Edinburgh. Meciul comentatorului de la BBC s-a terminat 3-3, chiar daca rezultatul oficial, de pe teren, a fost de 6-5 in favoarea celor de la Hearts.

Multi dintre suporterii aflati in tribune nu si-au dat seama cand s-a incheiat partida, si au aflat scorul abia la iesire de pe stadion. Pe front, in difuzoarele aparatelor de radio, lucurile au fost insa cat se poate de clare.

Pe 1 ianuarie 1940, fotbalul a invins razboiul, iar Bob Kingsley a fost comandantul plutonului din linia intai.

Sursa: cartea "Day Of The Match", scrisa de Scott Murray si Rowan Walker

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!