Povestea super agentului care a deturnat miliarde de euro de la Real si Manchester United in mutarile deceniului in fotbal

Povestea super agentului care a deturnat miliarde de euro de la Real si Manchester United in mutarile deceniului in fotbal True Story

Are 48 de ani, e casatorit, are 5 copii, jobul il obliga sa umbe cu 4 telefoane mobile, poate sa vorbeasca fluent in engleza, spaniola, franceza, italiana si portugheza si este omul care controleaza 1.3 miliarde de euro in fotbalul mondial.

Afacerile uriase de pe piata transferurilor nu sunt dominate numai de cluburi. Agentii sunt oamenii cheie din spatele negocierilor, iar el este considerat un "super agent". E atat de puternic si de influent, incat Real Madrid a refuzat sa-l mai ia pe Falcao spunand ca "daca Falcao venea, pe agent trebuia sa-l punem presedinte". Si asta dupa ce in ultimii ani a reusit sa obtina semnaturile unora dintre cei mai importanti jucatori din lume.

Jorge Mendes este povestea de succes a maximizarii relatiilor obtinute in timp. Pentru un om care a realizat transferuri de 1.3 miliarde de euro in fotbal, numai agenda sa telefonica ar putea valora cateva milioane bune de euro. In aceasta vara, Mendes a revenit in prim plan odata cu transferurile lui di Maria, Falcao, James Rodriguez, Diego Costa si Elaquim Mangala, adica mutari peste 220 de milioane de euro din care el si-a asigurat un comision de aproximativ 10%.Numai din imprumutul lui Falcao, Mendes a obtinut 5 milioane de euro.

  • Povestea Super Agentului Care A Deturnat Miliarde De Euro De La Real Si Manchester United In Mutarile

Cine este "super agentul" care domina azi piata transferurilor

Nascut in Lisabona, intr-o familie unde tatal sau lucra la o fabrica de prelucrare a titeiului, Petrogral, cea mai mare companie din Portugalia. La varsta de 20 de ani era fotbalist semi-profesionist si juca aripa stanga. Si-a dat seama ca fotbalul pentru el poate fi mai mult o afacere decat o disciplina. A detinut un magazin de casete video si apoi si-a deschis un club in orasul Caminha, de pe coasta, il descrie Daily Mail.

Acolo l-a cunoscut pe Nuno, un portar de 22 de ani, pe care l-a ajutat sa se transfere la Deportivo la Coruna. La 30 de ani il ajuta pe Costinha sa plece de la Nacional la Monaco, apoi pe Capucho sa se transfere de la Guimaraes la FC Porto.

Relatiile sale au crescut incat in 2002 a devenit un rival pentru cel mai mare agent al Portugaliei in acel moment, Jose Veiga, reprezentantul lui Figo. Mendes nu a reusit atunci sa-l ia pe Figo, dar a pus mana pe Hugo Viana, Ricardo Quaresma si pe Cristiano Ronaldo. Mai tarziu, reusea sa-l convinga pe Mourinho sa il paraseasca pe Jose Baidek. La Euro 2008, Mendes deja detinea semnaturile a 16 din cei 23 de jucatori din lotul Portugaliei, dar si semnatura selectionerului Scolari, pe care l-a indreptat spre Chelsea.

In 2007 a reusit sa-l "fure" pe Nani, iar in 2011 pe Bebe, din mainile agentilor Ana Almeida si Goncalo Reis, chiar inainte ca jucatorii sa ajunga la Manchester United. "Cand Mendes a venit, eu eram exclus de la masa negocierilor. Este trist ca un jucator un poate sta lanaga cel care l-a descoperit cand un club mare devine interesat de el", spunea la acea vreme Reis.

Astazi, Mendes ii mai detine si pe Pepe si Coentrao de la Real Madrid, De Gea si Anderson de la United, dar si pe Carvalho si Moutinho de la Monaco. Mai mult, Mendes are si semnaturile a 18 dintre cei mai promitatori fotbalisti din Spania si Portugalia de sub 23 de ani in acest moment.

A facut milioane din drepturile pe jucatori

Afacerile lui Mendes s-au extins si dincolo de reprezentare. Odata cu Bebe, acesta a reusit, alaturi de firma sa GestiFute sa incaseze peste 3 milioane de euro din cele 9 platite pentru fotbalist. "Drepturi economice", a fost termenul folosit in tranzactie. In realitate, era vorba despre un fenomen care aparea atunci in fotbal: firme din afara fotbalului care detin drepturi pe jucatori si incaseaza sume uriase.

Asa s-a intamplat si cu Adrian Lopez si transferul de la Atletico la Porto. Portughezii au chitat 10 milioane de euro pentru 60% din drepturile pentru fotbalist, iar banii s-au impartit care spanioli si o firma externa. Numele lui Mendes a aparut si in jurul mutarii lui Mangala. Cele aproape 50 de milioane de euro platite de City s-au dus cate Porto, un fond detinator de drepturi denumit Doyen, dar si Robi Plus, o firma similara.

Sir Alex Ferguson: "E cel mai bun agent cu care am lucrat vreodata"

Daca presa britanica ridica multe semne de intrebare despre influenta reala pe care super agenti precum Mendes o au asupra cluburilor, nume grele din fotbal il considera unul dintre cei mai mari experti de pe piata transferurilor.

"Este in fiecare clipa alaturi de jucatorii sai pentru termen lung, nu pentru un castig pe loc", spune un asociat despre el, pentru Daily Mail.

"Este un om sincer si corect, in care am increde totala", a declarat si Cristiano Ronaldo despre Mendes, in timp ce Mourinho spunea despre el in 2010: "Cand am auzit ca va fi acordat un premiu pentru cel mai bun agent din lume, primul nume care mi-a sarit in cap a fost Jorge Mendes."

"Este de departe cel mai bun agent cu care am lucrat vreodata", l-a caracterizat si Sir Alex Ferguson.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!