"Vreau la JO de iarna, dar am nevoie de gheață sa patinez!" Povestea unica a lui Gabriel Coconu, copilul ajuns campion cu o mana rupta, care se lupta cu absurditatea din Romania
Romania e un loc ciudat. Aici, performanta exista si e iubita tocmai pentru ca sfideaza sistemul. Si asta in timp ce sistemul "persista" tocmai pentru ca nu exista performanta.
CITESTE PE LARG IN ARTICOL
⇒ Gabriel Coconu, unul dintre cei mai talentati patinatori romani, a castigat Cupa Romaniei la patinaj desi avea o mana rupta
⇒ Cum isi trateaza Romania campionii cu raceala: Pentru ca nu exista un patinoar deschis 12 luni pe an, Gabriel trebuie sa plateasca pana la 3000 euro pentru un campus in Europa
⇒ In 2022, Gabriel Coconu ar putea fi reprezentantul Romaniei la JO de iarna, dar pentru asta parintii sai cer un plan urgent pentru a salva un sport aproape inghetat de ignoranta
⇒ Cum a ajuns Gabriel sa se antreneze alaturi de un triplu campion mondial la patinaj si de legenda Alexei Mishin, mentorul lui Plushenko.
Nu suntem o tara cu multi campioni. Uitati-va in topurile internationale, alegeti orice categorie doriti si aratati cu degetul unde vedeti un roman in primii 10 ai lumii. Halep, Bute, Sandra Izbasa, Cristina Neagu, acestea sunt cateva dintre numele pe care in ultimii ani le-am rostit cu siguranta ca nu vom da gres.
Performantele lor merita privite cu atentie, pentru ca s-au nascut ca o anomalie, nu ca un rezultat planificat.
La inceputul acestui an, Gabriel Coconu, un tanar de 13 ani din Romania, imbracat la camasa, cravata, pantaloni de stofa si vesta, intra pe gheata patinoarului din Poiana Brasov si reusea sa castige Cupa Romaniei la patinaj artistic, categoria Novice basic A, in ciuda faptului ca avea o mana rupta.
“Mi-a fost destul de dificil”, povesteste Gabriel pentru www.sport.ro, “pentru ca nu am putut sa fiu atat de bun la partea artistica si nu aveam echilibru la piruete. A trebuit sa ma concentrez de doua ori mai mult.”
Lui Gabriel ii e teama de accidentarile la genunchi, cele mai frecvente in patinaj. Mai ales ca acum e in crestere si apar durerile la articulatii. Cand este pe gheata, nu se mai gandeste la niciun fel de durere, ci la programul pe care il are de executat. Asculta melodiile pe care patinatorii sai preferati intra in cele mai mari concursuri si incearca sa isi faca propriul program pe ele, coordonat de antrenoarea sa, doamna Olga Nagy.
FARA GHEATA IN ROMANIA, PLATESTE 3000 EURO SA SE PREGATEASCA ALATURI DE LEGENDA ALEXEI MISHIN SI DE UN TRIPLU CAMPION MONDIAL
In fiecare zi, cand termina programul de la scoala, isi ia echipamentul si se duce la patinoarul din Brasov. Acolo, timp de doua ore, nu mai este un copil, este un campion care viseaza ca intr-o zi sa reprezinte Romania la Jocurile Olimpice de Iarna. Pana atunci insa, trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca Romania ii ia pana si gheata de sub picioare.
La varsta de 7 ani s-a apucat de patinaj artistic, iar pana in prezent a castigat medalii si trofee internationale, in Ungaria, in Bulgaria, dar visul de a ajunge la Jocurile Olimpice de Iarna inseamna mai mult decat talent, munca si investitii financiare facute de familie. Inseamna si infrastructura la nivel de tara, minister, Federatie.
“Noi ne antrenam aici doar pe un patinoar, in Brasov, pentru ca asta e functional. Antrenamentul inseamna cate doua ore in fiecare zi, doar ca patinoarul este inchis vara, din aprilie si pana in august.”, spune Gabriel Coconu.
Intr-un fel, Gabriel se poate considera norocos. Daca se nastea in Bucuresti, nu avea niciun patinoar la dispozitie, Bucurestiul fiind astazi singura Capitala europeana fara un patinoar. Desi in Capitala sunt cei mai multi patinatori legitimati, ei sunt trimisi sa se pregateasca la Mall, printre cei care isi asteapta randul la film sau tocmai au terminat de mancat o portie de aripioare picante.
Cand patinoarul din Brasov nu functioneaza, cu eforturi mari, familia reuseste sa-l trimita in campusuri de cate doua saptamani in Europa. Fiecare campus ajunge sa coste si cate 3000 de euro, o suma uriasa pentru orice familie cu venit mediu din Romania. Acolo, Gabriel s-a intalnit cu legenda patinajului artistic, Alexei Mishin, mentorul lui Plushenko, dar si cu triplul campion mondial la patinaj, elvetianul Stephane Lambiel.
“Fiecare campus costa cateva mii de euro. Acolo am lucrat cu Alexei Mishin, cu o antrenoare din Rusia la o coregrafie, dar si cu Lambiere.”, spune Gabriel.
“IN BUDAPESTA SUNT 4 PATINOARE, LA NOI, PATINATORII SE INTRETIN SI ANTRENEAZA INDIVIDUAL”
In timp ce Gabriel spera ca in viitorul apropiat sa participle la Festivalul Olimpic din Lichenstein, tatal sau, Silviu Coconu, este cel mai ingrijorat. Gabi e inca la scoala, are medii foarte bune, 9.65, iar profesorii nu sunt deloc indulgenti cu el. Scoala ramane importanta, indiferent de performanta sportiva.
Tatal sau intelege bine ca drumul luat de Gabriel, in Romania, este foarte alunecos. Infrastructura si investitiile in patinoare ca proiect la nivel national nu exista, iar sportul in care Gabriel spera sa devina un nume reprezentativ pentru Romania e pe moarte. Fara bani si fara interes din partea statului, riscam sa transformam unul dintre cele mai elegante sporturi din lume intr-o amintire.
“Este foarte dificil, e greu, sunt ingrijorat in fiecare zi. Pana nu se face ceva la nivel national… toti patinatorii romani se antreneaza si se intretin individual. In Budapesta sunt 4 patinoare. Noi, in functie de campusurile la care participa Gabriel, platim multe mii de euro. Norocul nostru este ca in tara nu platim. Fiind la un club scolar al unui liceu sportiv, platim doar campusurile care sunt in afara, hainele… Pentru ca a avut rezultate, a obtinut o sponsorizare de la o companie din Austria, si este imaginea lor acum. Ultimele lui ghete, pentru ca acum creste si trebuie sa le schimbam mai des, au costat 250 in loc de 1000 de euro, datorita acestui contract.”
“Acum este mic, dar intr-un an, doi, cand va participa la grand prix-uri de juniori, vor veni si banii din ceea ce face, dar vorbim tot despre sume modice.”, explica tatal lui Gabriel.
“IN 8 ANI, VREAU SA AJUNG LA JOCURILE OLIMPICE DE IARNA, DAR AM NEVOIE DE GHEATA”
In perioada urmatoare, Gabriel va concura la Campionatul National de Patinaj, pentru ca in aprilie sa plece in Italia pentru o alta competitie. In tara insa, tatal sau spera ca lucrurile sa se schimbe in bine. Nu cere o minune, ci doar un pic de normalitate.
“Presedintele Federatiei de Patinaj a organizat campusuri, dar cere bani. Am platit cazarea si masa, nu si antrenorul, dar banuiesc ca le-am platit ca nu mai aveau ei fonduri. Au venit cei mai talentati copii din Romania. As fi foarte incantat daca s-ar organiza si in patinaj cum e si la gimnastica. Sa faca centre de excelenta, cum e la gimnastica si cum e peste tot in lume. Cand vorbim despre patina vorbim si despre sanatate.”, spune Silviu Coconu.
Gabriel a urmarit editia Jocurilor Olimpice de Iarna din acest an de la Soci cu mare atentie. Probabil si-a imaginat ce ar fi facut el daca ar fi fost acolo, unde Romania a avut un prezentant la patinaj, pe Zoltan Kelemen.
I-au placut programul lui Yuzuru, cel mai tanar campion olimpic, la numai 19 ani, cel al Yuliei Lipnitskaya, o patinatoare care la numai 15 ani a ajuns campioana europeana, dar si cel pe echipe al lui Plushenko, si spera ca peste doua editii sa fie si el acolo pentru Romania, pe gheata.
“Sper ca in 8 ani sa ajung sa ajung si eu la Jocurile Olimpice, dar asta ar insemna sa am gheata in fiecare zi. Este destul de greu sa ajung la nivelul patinatorilor din top in felul asta. Este greu cu doua ore de antrenament pe zi si gheata doar toamna si iarna.”
“Sa ajung la Olimpiada este cel mai mare vis al meu. Si poate… cine stie…” – Gabriel Coconu pentru www.sport.ro.
CE INSEAMNA PATINAJUL LA NIVEL GLOBAL
Explicatie Foto: Patinoarul Mihai Flamaropol din Capitala, in prezent inchis (Mediafax)
⇒ In SUA, in 2007, drepturile de televizare pentru concursul national de patinaj artistic costau 20 milioane de dolari (Atunci, ABC; dupa o colaborare de 43 de ani, anunta ca va incheia parteneriatul). Anul acesta au ajuns la 9 milioane de dolari. Datorita unei campanii agresive de marketing, Federatia a reusit sa atraga alte 6 milioane de dolari de la sponsori precum AT&T, Smucker si Procter &Gamble, reusind sa isi salveze activitatea. "Am trecut peste noapte de la un venit sigur la unul pe care trebuia sa reusim sa-l generam noi”, declara David Raith, directorul executiv al federatiei de patinaj din SUA.
⇒ In SUA, patinajul artistic feminin inseamna si audienta mare, insa in realitate performanta atrage, iar cat timp nu vor exista medalii, campaniile de marketing si banii stransi de la sponsori vor insemna doar jumatate din treaba. "Aurul conteaza enorm", explica Rick Burton, un profesor de management sportiv de la Universitatea din Siracuza. "In cultura noastra, sa castigi este totul. Este greu sa cresti o campanie de marketing in jurul unui bronz sau a unui argint, pentru ca in clipa aia nu vorbesti despre cel mai bun atlet din lume. Fiecare produs vrea sa spuna ca este cel mai bun din categoria sa."
⇒ Kim Yuna, din Coreea de Sud, este cea mai bine platita patinatoare din lume si pe locul 6 in topul celor mai bine platite sportive ale planetei. In 2013, aceasta a incasat 14 milioane de dolari din premii si sponsorizari, avand contracte semnate cu Samsung Electronics Co., Korean Air Lines Co. si KB Financial Group Inc. "Este o eroina a tarii. Castiga de atata timp, la un asemenea nivel, fara nicio pata in CV. Niciodata nu a cazut mai jos de locul 3, iar asta este o adevarata nebunie.", explica Matt Delzell, directorul The Marketing Arm, o companie specializata in masuratori de popularitate.
⇒ In timp ce patinatorii din Bucuresti se antreneaza prin malluri pentru ca nu mai exista niciun patinoar in acest moment, dupa inchiderea Mihai Flamaropol, tarile vecine se lauda cu o infrastructura cel putin decenta, spre exemplu in cazul Bulgariei. Daca la Sofia gasim doua patinoare in acest moment, la Budapesta sunt patru, la fel ca in Varsovia, in timp ce Moscova are 40 de patinoare. Rusia a investit in ultimii ani 1 miliard de dolari pentru a construi baza olimpica de la Soci. Numai patinoarele de acolo au costat, pe rand: 14 milioane de dolari - Ice Cube Curling Center; 180 de milioane de dolari - Bolshoy Ice Dome; 35 de milioane de dolari - Shayba Arena; 32.8 milioane de dolari - Adler Arena Skating Center; 43.9 milioane de dolari - Iceberg Skating Palace.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News