Religia fotbal! Cea mai veche competitie din istoria fotbalului se vede la Sport.ro! Cum s-a nascut FA Cup:

Religia fotbal! Cea mai veche competitie din istoria fotbalului se vede la Sport.ro! Cum s-a nascut FA Cup: True Story

Despre legende care au fost si legende care ne fac weekendurile mai frumoase. Despre povestile bunicilor cu Nadia, Dobrin si Pele. Despre meciurile de saptamana asta, la care le cumparam noi bilete tatilor nostri. Despre fotbal si nu numai. AZI: despre cea mai veche competitie din lume - FA Cup.

Wigan - Arsenal, semifinala Cupei Angliei, se vede, astazi, IN DIRECT pe Sport.ro, ora 19:07

1872, un an care unora s-ar putea sa nu le spuna prea multe, insa un an in care evenimente cu adevarat importante au fost consemnate. Daca in Spania izbucnea al treilea razboi carlist, in Statele United Ulysses S Grant, unul dintre marii eroi ai Razboiului de Independenta, devenea presedintele Statelor Unite.

In Marea Britanie, una dintre cele mai mari puteri mondiale ale vremii, se nastea insa o religie - RELIGIA FOTBAL.

  • Religia Fotbal Cea Mai Veche Competitie Din Istoria Fotbalului Se Vede La Sport Ro Cum S A Nascut Fa Cup

Inventat undeva la jumatatea secolului XIX si vazut de unii ca un mod inedit de relaxare, dar si de competitie intre prieteni, fotbalul avea sa devina obiectul unui "concurs" de mare anvergura, o anvergura pe care nimeni nu s-ar fi imaginat-o la acea vreme.

The Football Association (FA), principalul organism de coordonare al echipelor amatoare s-a infiintat in 1863, insa timp de 8 ani membrii ei au jucat doar meciuri amicale, a caror miza era doar distractia.

1871 a fost insa anul care avea sa consemneze nasterea unui fenomen, nasterea unei competitii urmarite astazi de milioane de oameni.

20 iulie, 1871 - ziua in care un grup de oameni avea sa schimbe istoria, fara sa realizeze vreodata asta
Impartasind aceeasi pasiune pentru sport si avand o dorinta incredibila de a concura unii cu ceilalti, mai multi membrii ai FA, condusi de Secretarul Charles Alcock au venit cu o propunere inedita: "Ce-ar fi sa organizam o competitie, sa ne intrecem intr-un turneu si sa vedem cine e mai bun?".

Zis si facut! FA si-a luat atunci angajamentul sa organizeze o competitie in care fiecare club afiliat sa poata concura si sa lupte pentru suprematie.

La doar cateva zile distanta, decizia era facuta publica, iar peste 700 de echipe se pregateau pentru a concura, mare parte dintre acestea fiind alcatuite pe principiul: "echipa scolii", "echipa politiei", etc. Cu toate acestea, doar 50 de echipe si-au manifestat in scris dorina de a participa si doar 12 dintre ele au fost declarate eligibile, indeplinit criteriile impuse pe atunci: Barnes, Civil Service, Clapham Rovers, Crystal Palace, Hampstead Heathens, Harrow Chequers, Harrow School, Lausanne, Royal Engineers, Upton Park, Wanderers si Windsor Home Park.

Astfel, primul sezon din istoria Cupei Angliei avea sa inceapa. Iar inceputul a fost unul stangaci, dupa ce trei echipe (Harrow School, Lausanne si Windsore Home Park) au decis sa se retraga chiar inaintea debutului, lucru care a creat panica printre organizatori.

FA a gasit insa o solutie de urgenta, iar alte 6 echipe au fost selectate pentru a le inlocui, printre acestea aflandu-se si scotienii de la Queen's Park.

In semifinale fara niciun meci jucat. Stangagiile primului sezon al FA Cup
"24 de nebuni care alearga dupa o <<gogoasa>>" - o expresie pe care o auzim si astazi destul de frecvent, fie ca vine din partea prietenelor/sotiilor sau din partea unora mai putin pasionati de sport. Astfel, nu ne ramane decat sa ne imaginam care a fost prima reactie a englezilor, daca s-au impartit in tabere pro si contra, daca s-au amuzat pe seama acestei noi activitati recreative sau daca si-au tras pe ei echipamentele de joc si au zis <<hai sa jucam>>.

Cert este ca cel putin 1000 de oameni au asistat la fiecare meci dintre cele patru meciuri disputate in primul tur, meciurile dintre Barnes - Civil Service (2-0), Mainhead - Marlow (2-0) si Upton Park - Clapham Rovers (0-3) facand deliciul tuturor.

Stangaciile au continuat si in primul tur, unde Queen's Park si Donington School nu au reusit sa se inteleaga asupra locatiei si a datei disputarii partidei, lucru care a facut ca meciul sa nu se mai dispute. Cu toate acestea, FA a decis, din cauza numarului de echipe, sa le permita ambelor echipe sa joace in faza urmatoare, chiar daca nu au disputat primul meci. La fel s-a intamplat si cu Hampstead Heathens, echipa care nu a avut adversar s a fost trimisa direct in turul urmator.

Turul al doilea nu a fost nici el lipsit de evenimente nedorite, meciul dintre Queen's Park si Donington fiind din nou cel cu probleme. Cei de la Donington au decis in cele din urma, dupa ce au refuzat sa se prezinte la doua meciuri, sa se retraga din competitie, lucru care ii trimitea pe scotienii de la Queen's Park in faza urmatoare. Ca si in turul I, Barnes si Hampstead incheiau la egalitate, insa FA lua adunci o decizie care este prevazuta si astazi de regulament - meciurile incheiate la egalitate se vor redisputa pe terenul formatiei care a fost oaspete in prima mansa.

Cu 5 echipe ramase pentru faza sferturilor, Queen's Park avea sa fie din nou avantajata, ramanand singura echipa fara adversar, dupa tragerea la sorti.

Lucrurile au luat insa amploare in semifinelele competitiei, dupa ce Royal Engineers au eliminat Hampsteat Heathens in sferturi, iar Wanderers si Crystal Palace au fost lasate sa avanseze desi au incheiat la egalitate, totul pentru a putea avea 4 echipe in penultimul act.

Competitie, fair-play si 2000 de oameni la un meci
Vestea noii competitii s-a dus repede, iar fotbalul a facut un "click" in mintea englezilor, care se strangeam in numar foarte mare pentru a asista la partidele jucate pe terenul Kennington Oval, in Londra.


FOTO: (Kennington Oval in zilele noastre)

Ambele semifinale s-au incheiat la egalitate, 0-0, insa doar partida dintre Royal Engineers si Crystal Palace s-a mai disputat, prima echipa castigand in cele din urma cu 3-0. De cealalta parte, scotienii de la Queen's Park nu si-au mai permis sa faca si o a doua calatorie de la Glasgow la Londra, astfel ca Wanderers au fost trimisi direct in finala.

Finala, marele meci, avea sa se dispute tot pe Kennington Oval, ale carui gradene erau umplute pana la refuz. Recunoscuti pentru jocul lor de pase si pentru ca erau mai tehnici, "inginerii" (Royal Engineers), care faceau un fel de tiki taka a vremii :), au fost invinsi de Wanderers, spre surprinderea tuturor. Finala a fost decisa de golul marcat de Morton Betts, un fost jucat de cricket, care evolua atat ca fundas, cat si ca portar :)


FOTO: Morton Betts

Ce s-a intamplat cu primele echipe din FA Cup
Majoritatea cluburilor care acum aproape 150 de ani jucau pentru prima data in Cupa Angliei au disparut. Scotienii de la Queen's Park au mai jucat in FA Cup pana in 1887, cand Federatia Scotiana, infiintata si ea intre timp, le-a interzis sa mai joace in Anglia. Queen's Park inca exista, insa echipa joaca in Liga a IV-a scotiana.

De cealalta parte, Marlow si Mainhead exista si ele, cele doua echipe participand, cu exceptia unui singur sezon, la fiecare editie a Cupei Angliei. Civil Service exista si ea intr-o liga de amatori, in timp ce Crystal Palace nu are nicio legatura cu actualul Crystal Palace, care activeaza acum in Premier League.

Crystal Palace care juca in 1871/1872 in Cupa Angliei este acum Hitchin Town, si joaca in liga a VII-a engleza.


FOTO: Echipa "Royal Engineers" in 1872

20 de lire pentru primul trofeu din fotbal
Atat a costat prima Cupa a Angliei. Facut de Messrs Martin, primul trofeu al Cupei Angliei a costat doar 20 de lire, acesta fiind mult mai mic decat cel din prezent. Cupa a fost furata in 1895, dupa ce Aston Villa a castigat competitia, si nu a mai fost gasita niciodata, motiv pentru care FA a produs o replica.

Intre timp, FA a schimbat patru replici ale trofeului, cel pentru care Santi Cazorla si Lukas Podolski viseaza sa-l ridice in acest an fiind a patra replica.

De-a lungul istoriei, 42 de cluburi diferite au castigat Cupa Angliei, Manchester United (11), Arsenal (10) si Tottenham (8) fiind cele mai titrate.


FOTO: Actualul trofeul al FA Cup

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!