Secretul celor mai tari alergatori din lume a fost dezvaluit! Ce mananca maratonistii kenyeni? Vezi care sunt cele 4 alimente MINUNE:

Secretul celor mai tari alergatori din lume a fost dezvaluit! Ce mananca maratonistii kenyeni? Vezi care sunt cele 4 alimente MINUNE: True Story

Vezi cum se hranesc si ce mananca cei mai tari atleti din lume in probele de rezistenta!

40 la suta din cei care au luat medalii internationale in cursele de lungime medie si lunga, intre 1987 si 1997, proveneau din Kenya. Mai mult, toti veneau din tribul Kalenjin, un trib care a ajuns celebru in intreaga lume pentru alergatorii pe care ii produce.

Kenyenii sunt pentru probele de alergat cam ce sunt americanii pentru baschet. 50 la suta din cei care au alergat 10 km in mai putin de 27 de minute sunt din Kenya, iar asta spune totul.

Aceasta tara a dat de-a lungul timpului, in mod constant, alergatori de calitate. Ba mai mult, a reusit sa produca nu numai calitate, ci si cantitate.

Si cum in secolul in care traim nimic  nu ramane necercetat, alergatorii kenyeni au fost si ei subiectul unor studii. Mai exact, felul in care se antreneaza si, mai ales, ce mananca inainte de concursuri.

Este arhicunoscut faptul ca dieta este aproape 50% din succesul in orice competitie sportiva. Nu iti poti pregati corpul pentru efort daca nu mananci adecvat, mai ales in sporturi de anduranta asa cum este maratonul.

 

Esantionul testat: 10 alergatori kenyeni, toti din tribul Kalenjin

Grupul cercetat a fost format din 10 alergatori de nivel inalt, cu medalii la olimpiade, campionate mondiale si etape de Grand Prix. Toti 10 au fost din acelasi trib, celebrul Kalenjin.

Doi dintre atleti erau specializati in proba de 1500 de metri in timp ce ceilalti alergau 8000 de metri sau 12000 de metri.

Varsta medie a alergatorilor: 21 de ani
Inaltimea medie: 1.75m
Greutatea medie: 58.6 kg
Procent de grasime: 6-10%

Cine i-a testat?

Yannis Pitsiladis - Centrul de Cercetare al alergatorilor Est Africani din Scotia
(da, scotienii au o universitate unde studiaza cum alearga africanii)
Mike Bout - medaliat cu bronz la JO 1972
Vincent Onywera - Departamentul de Sport din cadrul Universitatii Kenyatta din Nairobi
Festus Kiplamai - Departamentul de Nutritie si Dieta al Universitatii din Njoro, Kenya

 

Programul de mancare:

8:00 - micul dejul

10:00 - gustare

13:00 - pranz

16:00 - gustare

19:00 - cina

De notat si orele de antrenament ale sportivilor! Primul antrenament era la 6 dimineata, fiind antrenamentul de baza. Apoi, la 5 dupa amiaza mai efectuau un antrenament, mai usor.

Alimentele principale

Kenyenii mananca o gama foarte limitata de mancare. In principiu, se bazeaza doar pe legume, punand accent pe orez, cartofi, varza, mazare si ugali, o pasta facuta din porumb (foto mai jos: ugali si varza).

Carnea este consumata foarte rar, de 4 ori pe saptamana, in cantitati foarte mici, de pana la 100 de grame.

De asemenea, toti atletii consumau o cantitate destul de mare de ceai cu lapte si zahar.

 

Coincidenta stranie sau stiinta made in Kenya?

Atletii kenyeni consumau pana la 600 de grame de carbohidrati zilnic, cu variatii foarte mici de la o zi la alta, construindu-si astfel rezerve imense de glicogen in muschi, asigurandu-si astfel energia necesara unei curse de lunga durata. Practic, glicogenul asigura energie muschiului astfel incat acesta sa functioneze la parametri normali.

Coincidenta sau nu, stiinta moderna ne arata ca un atlet de performanta trebuie sa consume minim 9 grame de carbohidrati la fiecare kilogram de masa a propriului corp. Adica la 60 de kilograme, kenyenii ar trebui sa consume minim 540 de grame de carbohidrati zilnic, adica exact in jurul cifrei pe care o consumai si ei, insa fara sa apeleze vreodata la stiinta!

Nu doar cu carbohidratii au nimerit-o kenyenii, ci si cu proteinele. Acestia consumau 75 de grame zilnic, adica o medie de 1,3 grame per kilogram, in timp ce stiinta moderna ne spune ca avem nevoie de 1,2 grame de proteina per kilogram. Socant de aproape :)

Singurul deficit al lor era la ceea ce inseamna consumul de apa, acolo unde atletii din Kenya consumau doar 1,113 litri de apa pe zi, ceea ce inseamna foarte putin pentru orice om, mai ales pentru sportivi de performanta. Acestia compensau totusi cu o medie de 1,243 litri de ceai consumat zilnic.

Principalele alimente ale alergatorilor sau "dieta minune"

 

ugali - asigura 23% din caloriile zilnice

zahar - 20% 

orez - 14% 

lapte - 13% 

paine - 6%

cartofi - 5%

mazare - 5%

Alte surse - 14%, insa niciun alt aliment nu depaseste 6%

Chiar daca au o dieta cat de cat diversificata, kenyenii se bazeaza pe 4 alimente in principal. Ugali, acea pasta facuta din porumb, zahar, orez si lapte. Toate acestea le asigura energia necesara antrenamentelor zilnice si mai ales rezervele de glicogen din muschi!

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!