Singura finala de Campionat Mondial jucata pe viata si pe moarte. LA PROPRIU. Telegrama SOCANTA primita de jucatori cu o zi inainte de meci: "Invingeti sau muriti"

Singura finala de Campionat Mondial jucata pe viata si pe moarte. LA PROPRIU. Telegrama SOCANTA primita de jucatori cu o zi inainte de meci: Invingeti sau muriti True Story

Despre legende care au fost si legende care ne fac weekendurile mai frumoase. Despre povestile bunicilor cu Nadia, Dobrin si Pele. Despre meciurile de saptamana asta, la care le cumparam noi bilete tatilor nostri. Despre fotbal si nu numai. AZI: Povestea celei mai tensionate finale de Campionat Mondial

In zilele noastre, Campionatul Mondial este asociat cu sarbatoarea suprema a fotbalului, momentul pe care o lume intreaga il asteapta cu sufletul la gura timp de patru ani.

De-a lungul istoriei, insa, au fost si vremuri intunecate, in special atunci cand contextul social, sau cel politic, si-au pus amprenta asupra celei mai importante competitii de fotbal a lumii.

  • Singura Finala De Campionat Mondial Jucata Pe Viata Si Pe Moarte La Propriu Telegrama Socanta Primita

Un astfel de episod s-a derulat la editia Mondialului gazduit de Franta in 1938, cu un an inainte de izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Presiunea care apasa atunci Planeta s-a rasfrant in, ceea ce avea sa devina, cel mai tensionat turneu final din istorie.

Austria nu a luat parte la Mondial, deoarece nemtii au decis ca cei mai buni opt jucatori austrieci sa joace pentru nationala Germaniei Naziste. Aflata in plin Razboi Civil, Spania a fost si ea nevoita sa refuze invitatia. Romania lui Bindea si Dobay a mers in Franta, insa a fost eliminata in optimi de Cuba. Italia, cu Giuseppe Meazza in teren, era campioana mondiala en-titre.

Vorbim despre Italia Fascista, condusa de de Benito Mussolini, intr-o arzatoare cautare de expansiune si putere. Unul dintre punctele doctrinei fasciste italiene era "Mare Nostrum", adica dorinta de a controla spatiul Marii Mediteraneene ca pe vremea Imperiului Roman, asa ca insasi prezenta nationalei Italiei in Franta era un motiv de tensiune.

Dupa ce au eliminat Norvegia, respectiv Belgia in optimi, Italia si Franta s-au intalnit in sferturile de finala ale competitiei. A fost meciul care a consemnat un moment unic in istoria nationalei 'scuadrei azzurra' - pentru prima si singura data, italienii au purtat tricouri negre, dupa un ordin venit tocmai de la Mussolini, pentru a marca forta fascista. "Camasile negre" sau "Camicie Nere" era chiar numele gruparii paramilitare fasciste care a activat in Italia in perioada interbelica.

MUSSOLINI: "INVINGETI SAU MURITI"

Intr-un mod grosolan, ideologiile politice isi puneau amprenta asupra unui fotbal care nu avea arme pentru a se apara. Si lucrurile nu s-au oprit aici.

Italia a trecut de Franta, a invins Brazilia in semifinale, si a intalnit Ungaria in ultimul act al competitiei. Pe 18 iunie 1938, cu o zi inainte de marea finala, italienii au primit o telegrama la Paris la care nu se asteptau. Era un mesaj scurt "Vincere o morire!" ('Invingeti sau muriti'), semnata Benito Mussolini.

"AM PRIMIT 4 GOLURI, DAR MACAR AM SALVAT NISTE VIETI"

Dupa un meci spectaculos, cu sase goluri marcate, Italia a invins Ungaria pe Stade Olympique de Colombes, in fata a 45.000 de oameni, cu scorul de 4-2.

La finalul partidei, portarul nationalei Ungariei a dat o declaratie halucinanta: "Am primit patru goluri, dar macar am salvat niste vieti..."

A glumit goalkeeper-ul maghiar? A glumit Mussolini? Probabil ca nu, tinand cont si de discutia pe care o avusese liderul italian cu presedintele Federatiei Italiene, Amiralul Vaccaro, cu patru ani in urma, inainte de Mondialul gazduit de Italia in 1934.

"Trebuie sa castigam acest Campionat Mondial", i-a transmis Mussolini. "Da, vom face tot posibilul sa punem mana pe trofeu", a fost raspunsul lui Vaccaro, care l-a facut pe Mussolini sa fie un pic mai convingator: "Nu, Amiral, n-ai inteles: TREBUIE sa castigam acest Mondial".

Italia a castigat editiile din 1934 si 1938, iar Vittorio Pozzo a devenit, si a ramas pana astazi, singurul antrenor cu doua trofee mondiale in palmares.

Sursa: cartea Day Of The Match, scrisa de Scott Murray si Rowan Walker

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!