Stiati ca in septembrie 1960, un african necunscut a castigat maratonul in picioarele goale? Povestea fascinanta a lui Abebe Bikila
►Pe ei, olteni! Pacos - Pandurii, joi 22:00, IN DIRECT la PRO TV si Voyo.ro!
Abebe Bikila nici nu trebuia sa fie la Olimpiada de vara din 1960, gazduita de Roma.
Etiopianul a fost chemat in avionul ce pleca spre Italia in ultima clipa pentru ca Wami Biratu, cel care trebuia sa participe de fapt la maraton, a decis ca nu poate alerga accidentat, refuzand sa faca deplasarea.
Acesta s-a accidentat la fotbal cu doar o zi inainte de plecarea spre olimpiada si a incercat sa ascunda accidentarea insa i-a fost imposibil. In locul sau a fost chemat cel care urma sa scrie istorie.
Adidas nu a avut incaltari pe masura lui
Cu cateva ore inainte de inceperea cursei de 42 de kilometri, Bikila s-a dus la standul Adidas, care era sponsor oficial al Olimpiadei din 1960, sa ceara o pereche de adidasi in care sa alerge. Acestia mai aveau doar cateva perechi, niciuna care sa ii vina. Bikila a decis sa alerge in picioarele goale decat cu o pereche de incaltari prea mica. Pana la urma, la fel se si antrenase, in picioarele goale.
"Urmareste numarul 26" - Greseala sau strategie?
Inainte de inceperea cursei, antrenorul lotului etiopian i-a transmis lui Bikila: „Ai grija la numarul 26, sa nu il lasi sa ia avantaj prea mare. El este favoritul cursei”. Acesta se referea la marocanul Rhadi Ben Abdesselam, cel care era cotat cu prima sansa la castigarea cursei. Bikila a alergat toata cursa in cautarea numarului 26, langa care sa se tina pana la final, cand urma sa declanseze sprintul castigator. Dupa 20 de kilometri, Bikila se distantase de grup alaturi de un alt alergtor, care purta numarul 185. Era chiar marocanul Abdesselam, cel care se inscrisese in concurs cu alt numar. Bikila insa nu stia cum arata adversarul sau asa ca a continuat sa bage viteza, in cautarea alergatorului cu numarul 26, despre care credea ca este inaintea sa.
Cu doar 500 de metri inainte e finish, Bikila si-a dat seama ca doar el si concurentul cu numarul 185 sunt in fruntea plutonului si a apasat pedala de acceleratie pana la podea. A trecut primul linia de finish 2:15:16.2, stabilind un nou record olimpic, in timp ce Rhadi a terminat la 25 de secunde dupa el.
Importanta istorica a acestei victorii
Medalia de aur cucerita de Bikila, dar mai ales faptul ca a alergat in picioarele goale, a dat nastere unei adevarate legende. Bikila a fost primul african de sub desertul Sahara, care sa castige o medalie olimpica de aur. De atunci, Etiopia a cladit o adevarata hegemonie in cursele de maraton, devenind tara cu cele mai multe medalii castigate la aceasta proba, in istorie.
Dupa cursa, Bikila a declarat: „Am alergat in picioarele goale pentru ca lumea sa afle ca in Etiopia, in tara mea, conteaza determinarea si eroismul”.
Tokyo 1964, al doilea titlu olimpic
Patru ani mai tarziu, Bikila se afla in fata reeditarii visului olimpic. La fel ca in Roma, 4 ani mai devreme, Bikila a reusit sa castige cursa si sa stabileasca un nou record olimpic, imbunatatindu-si propriul timp cu aproape 3 minute. Spre deosebire de cursa de la Roma, Bikila nu a avut pe nimeni care sa ii tina pasul pana la final.
Dupa 15 kilometri, doar 2 alergatori mai erau langa el. In cele din urma, a terminat la 4 minute de locul doi, Basil Heatley din Anglia. Dupa 2 titluri olimpice, Bikila a trebuit sa se declare invins la olimpiada din Mexic, atunci cand a abandonat cursa dupa 17 kilometri, in urma unei accidentari.
De altfel, campionul olimpic din 1968, etiopianul Mamo Wolde, a declarat dupa cursca ca Bikila ar fi iesit pe primul loc cu siguranta, daca nu s-ar fi accidentat.
Momentul magic reeditat 50 de ani mai tarziu
La 50 de ani de la cursa lui Abebe Bikila, alergatorul etiopian Siraj Gena a terminat primul maratonul din Roma. Acesta s-a descaltat pe ultimii 300 de metri ai cursei, terminand pe primul loc, in picioarele goale, la fel ca legendarul Abebe Bikila, cu jumatate de secol inaintea sa.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News