Tara care cumpara suflete pe bani! Cum s-a transformat o ambitie personala intr-o Qatarstrofa cu mii de victime

Tara care cumpara suflete pe bani! Cum s-a transformat o ambitie personala intr-o Qatarstrofa cu mii de victime True Story

Ca un om care nu a citit niciodata o carte, dar stie in sinea lui ca Dostoievski ar fi mic copil daca s-ar pune el sa scrie una, Qatarul tanjeste in secret la gloria mondiala in fotbal.

O tara de 300.000 de locuitori, inventata din ambitia familiei regale de a da un infinit de tone de petrol in schimbul unui gram de civilizatie, va organiza cel mai important eveniment din fotbal: cupa mondiala din 2022.

Stadioanele ultramoderne se platesc cu vieti omenesti, iar talentul se cumpara din toate colturile lumii. Aspire Football Dream - acesta este numele celei mai mari fabrici de fotbal care a existat vreodata.

  • Tara Care Cumpara Suflete Pe Bani Cum S A Transformat O Ambitie Personala Intr O Qatarstrofa Cu Mii De

Din 2007, de la infiintare, si pana acum, 3,5 milioane de copii, majoritatea din Africa, au trecut prin ochii scouterilor de la Aspire Academy.

OMUL CARE L-A DESCOPERIT PE MESSI, PRINTRE PRIMII ANGAJATI

Fabrica de fotbal de la Doha se bazeaza pe doi oameni cheie: Josep Colomer, fost scouter la FC Barcelona, creditat pentru descoperirea lui Leo Messi pe cand era junior in Argentina, si Andreas Bleicher, fost director sportiv al unui centru olimpic din Germania.

Ei au fost oamenii care au gandit planul prin care uriasul motor al Academiei Aspire sa fie pus in miscare.

In primul an de la infiintare (2007), Aspire a testat 430.000 de copii in 595 de locatii diferite de pe intreg continentul african. Sapte ani mai tarziu, numarul celor monitorizati de Aspire a crescut la 3,5 milioane de copii.

Initial, proiectul s-a numit Aspire Africa, iar qatarezii s-au axat pe 7 tari: Maroc, Camerun, Ghana, Kenya, Nigeria, Senegal si Africa de Sud.

Andreas Bleicher povesteste in The New York Times: “Africanilor nu le venea sa creada ca venim. Cand au ajuns scouterii, conducandu-si SUV-urile prin satele africane, copii au fost de-a dreptul extaziati. Fiecare isi dorea sa atraga cat mai mult atentia.”

Programul Aspire Africa a fost puternic mediatizat si sustinut de Nike si Bonus Sports Marketing – o companie detinuta pe atunci de Sandro Rosell, cel care avea sa devina presedintele clubului FC Barcelona.

La prima actiune au fost selectati 50 de copii din fiecare tara, pentru un trial organizat in capitale. Dintre acestia, cei mai buni trei fotbalisti au fost luati la academia de fotbal din Doha.

In anii ce au urmat, Aspire Africa a fost rebrenduita in Aspire Football Dreams, iar aria de acoperire a fost extinsa la 17 tari, incluzand trei din America (Guatemala, Costa Rica, Paraguay) si doua din Asia (Vietnam si Thailanda).

Un antrenor de la academia din Doha, care nu a vrut sa isi dezvaluie identitatea a remarcat in reportajul facut de New York Times ca “acesti copii au venit din cocioabele lor de pamant, in nava spatiala Aspire din Doha.”

PENTRU UNII, VISUL S-A TRANSFORMAT IN COSMAR

Diferentele culturale, limba si varstele foarte fragede i-au facut pe multi dintre copii sa treaca de la entuziasmul unui vis ce parea implinit, la adevarate drame emotionale.

Unii se plang ca nu se pot adapta si ca simt foarte acut dorul de casa, altii traiesc teama de a fi nevoiti sa se intoarca in saracia prafuita a satelor din Africa.

Franck Cedric Tchoutou, un camerunez care a primit o bursa de scolarizare la academia din Doha, povesteste: “Ne e frica! Multi dintre noi venim din familii sarace. Sa ajung in Qarar, la Asipire, a fost o experienta extraordinara, dar in permanenta am trait cu frica de a nu profita la maximum de pe urma acestei oportunitati, m-am temut sa n-o dau in bara.”

Andreas Bleacher e constient de traumele pe care le traiesc unii copii, dar accentueaza faptul ca la Asipire acestia beneficiaza de un sistem medical performant, de educatie si de toate conditiile pentru a face performanta in fotbal.

Familiile care si-au lasat copii la Aspire primesc anual cate 5000 de dolari, in cele mai multe cazuri suma fiind de cateva ori mai mare decat veniturile anuale ale familiei.

UN SEIC NEBUN DUPA FOTBAL

Visul gloriei in fotbalul mondial al Qatarului este o ambitie personala. Seicul Jassim bin Hamad al-Thani, fratele emirului si marele pasionat de sport din familia regala, e convins ca nu exista nicio bariera in calea performantei la cel mai inalt nivel. Traditia in fotbal, complet inexistenta in Qatar, dar si etapele naturale de dezvoltare a unui fenomen atat de complex, au fost inlocuite cu banii care, aparent, pot cumpara orice.

Jurnalistii americani de la The New York Times scriu ca in Qatar exista o legenda legata de Jassin bin Hamad – in urma cu cativa ani, acesta suferea de insomnie si a chemat un doctor la palat sa il ajute sa scape de aceasta problema. Cand a ajuns, doctorul a gasit in camera lui Jassin un perete urias plin de televizoare care erau setate pe transmisiuni din fotbal, zi si noapte. Doctorul i-a spus atunci: “Inchide macar cateva dintre televizoare si o sa scapi de insomnie.”

Cei care il cunosc, il descriu pe Jassin ca fiind un om foarte impulsiv – actioneaza rapid si intotdeauna dupa instinct.

Directorul sportiv al academiei, Andreas Bleacher: “Nu putem spune ca l-am convins noi. Cand am mers sa-i prezentam programul Aspire Africa, a fost extrem de incantat si ne-a spus simplu: “Asa facem!” Nu este un om pe care sa-l convingi cu ceva. Daca nu i-ar fi placut programul propus de noi, pur si simplu nu l-am fi facut.”

MII DE VIETI IN SCHIMBUL UNUI VIS: CUPA MONDIALA IN QATAR

Cel mai ambitios proiect al lui Jassin bin Hamad al-Thani este organizarea Cupei Mondiale din 2022 in Qatar.

Ignoranta si caracatita corupta de la FIFA vor duce fotbalul in 2022 in conditii greu de suportat.

Fotbalistii vor fi nevoiti sa indure temperaturi de peste 50 de grade, suporterii de pe intreg globul vor ateriza in mijlocul unei culturi ultra-restrictive, iar ligile europene vor fi date peste cap in cazul in care FIFA va decide ca desfasurarea turneului sa aiba loc pe perioada ierii.

Dar asta este doar o picatura in oceanul de lacrimi ivit in mijlocul desertului. Situatia de pe santierele stadioanelor din Qatar este catastrofala: sute de muncitori, majoritatea nepalezi, si-au pierdut viata dupa ce au fost obligati sa munceasca in conditii inumane.

Potrivit estimarilor, 4000 de muncitori vor muri pe santierele stadioanelor din Qatar pana la startul cupei mondiale. DETALII AICI, AICI si AICI

CARE ESTE SCOPUL URIASEI ACADEMII?

Revenind la Aspire Football Dream, multa lume se intreaba de ce au ales qatarezii sa finanteze un proiect care inghite miliarde de dolari? Singurul raspuns logic se leaga de Cupa Mondiala din 2022, insa oficialii Aspire resping orice fel de speculatii.

Qatarul este o tara cu o populatie mai mica decat un sector din Bucuresti, iar aria de selectie este nesemnificativa. Qatar urmeaza sa participe in 2022 la prima cupa mondiala din istorie, dar nu are nicio sansa sa se bata cu gigantii Germania, Italia, Argentina sau Brazilia pentru marele trofeu.

Andreas Bleacher: “Nu ne gandim sa naturalizam jucatori. Stim ca toata lumea este cu ochii pe noi, nu suntem nebuni sa facem asa ceva. Dar, sigur, vor fi fotbalisti care vor dori sa joace pentru culorile Qatarului, tara care le-a oferit mai mult decat cea din care provin.”

In Qatar, regula pentru naturalizare este ca fotbalistul sa locuiasca timp de cinci ani consecutivi pe teritoriul tarii, dupa ce au implinit varsta de 18 ani. Astfel, un jucator care are acum 16-17 ani ar putea fi eligibil pentru Cupa Mondiala din 2022.

In 1999 Qatar a fost descalificata de la o competitie continentala de haltere, dupa ce mai multe tari au contestat faptul ca trei bulgari au fost naturalizati de Qatar in vederea acelui concurs. Un an mai tarziu, unul dintre bulgari a castigat medalia de aur pentru Qatar la Jocurile Olimpice de la Sidney

In 2003 Qatar i-a oferit atletului Kenyan Stephen Cherono o bursa de 1000 de dolari pentru tot restul vietii ca sa schimbe tarile. Cherono a acceptat si si-a schimbat numele in Saif Saaeed. "Nu vorbesc araba si nici nu cant imnul, dar concurez cu toata inima pentru Qatar.”

In 2004 Qatar a incercat sa naturalizeze trei brazilieni pentru nationala de fotbal, dar FIFA s-a prins de nereguli si a adaugat cateva paragrafe clare in regulament privind naturalizarea jucatorilor.

In 2015 Qatar a jucat finala campionatului mondial de handbal cu jucatori si suporteri cumparati din toata lumea. Mai mult de jumatate din handbalisti au fost naturalizati, iar suporterii au primit cate 3000 de dolari pentru a sustine Qatarul pe durata celor doua saptamani in care au avut loc meciurile de la Cupa Mondiala

Autor: Dan Pavel / [email protected]

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!