Trei momente UNICE ce i-au marcat viata lui Muhammad Ali. "The GREATEST" a murit in aceasta dimineata
A fost numit cel mai mare sportiv din ultimii 100 de ani. Este atat de mare incat se vede si din spatiu.
Muhammad Ali a fost un titan, o personalitate uriasa care si-a castigat locul in istoria sportului. Acest om minunat nu s-a lasat niciodata invins. A luptat atat cu pumnii, cat si cu sufletul si cuvintele, impotriva indiferentei si nepasarii cu care oamenii privesc anumite aspecte ale vietii. Din 1984 lupta si cu o boala cumplita, blestemul campionilor din box: Parkinsonul.
Personalitatea lui ramane insa una extraordinara, iar invaturile pe care le-a dat in toti acesti ani au creat generatii intregi de sportivi. Portetul lui exista de fapt, intr-o anumita forma, in fiecare campion din zilele noastre.
Talentul cu care s-a nascut pare si azi supraomenesc, cand farmacia si chimia au ajuns sa faca de multe ori diferenta intre sportivi. In acea vreme, meciurile de la profesionisti tineau 15 reprize, iar manusile erau foarte subtiri. Multi boxeri paraseau ringul mutilati din cauza loviturilor, insa nu si noua senzatie a Americii.
Ali avea forta, viteza, sclipiri de geniu, gratie si capacitatea sa domine orice adversar din punct de vedere psihologic. In box, acest ultim amanunt este esential. In viata de zi cu zi, acest aspect i-a adus o groaza de probleme, dar si o bucurie imensa pentru fiecare razboi castigat. Viata lui a facut scenariul mai multor filme biografice si documentare, iar reusitele lui in box vor ramane in timp precum istoria pe care o invatam din carti.
Nascut cu numele Cassius Marcellus Clay Jr, marele campion a fost foarte influentat de gandirea lui Malcolm X. Mai tarziu s-a convertit la Islam si a primit numele Muhammad Ali.
Provenea dintr-o familie saraca si nu avea alta sansa decat in sport. La 12 ani a prins un hot de biciclete si i-a spus politistului caruia l-a dat pe mana ca vrea sa ‘ii rupa capul’. Ofiterul s-a uitat la el si a zambit, apoi l-a luat luat de mana si l-a trimis sa invete box.
In ultimii 4 ani din cariera sa de amator, Clay jr. a fost antrenat de catre legendarul Chuck Bodak (1916-2009), un antrenor care a lucrat cu peste 50 de campioni mondiali, printre care Rocky Marciano, Tommy Hearns, Julio Cesar Chavez, Evander Holyfield si Oscar De La Hoya.
Purta mereu la gat medalia de la Olimpiada
Pana in 1960, Clay jr. castigase 6 turnee in Kentucky si 4 turnee nationale la amatori. A fost apoi ales sa faca parte din lotul SUA pentru Jocurile Olimpice de vara, care urmau sa aiba loc la Roma. Muncise atat de mult pentru a ajunge aici incat succesul era singura cale. A castigat medalia de aur si a fost atat de mandru de ea incat o purta la gat in fiecare zi.
Si-a aruncat medalia in raul Ohio
Dupa ce s-a intors in America, Ali a aflat ca trebuie sa lupte chiar si cand nu este in ring, cu toate ca avea asupra lui o recunoastere pe care putini sportivi au sansa sa puna mana. Intr-un restaurant din Louisville nu a fost servit pentru ca era negru.
Numit mai tarziu cel mai mare sportiv din ultimii 100 de ani, Ali s-a simtit atat de sfarsit de acest gest incat si-a dat jos medalia castigata la olimpiada si a aruncat-o in raul Ohio. Aceasta povestioara a aparut si in autobiografia sa. La Olimpiada din 1996 din Atlanta, Muhammad Ali a primit o alta medalie in locul celei pe care o pierduse.
A fost arestat pentru ca nu a vrut sa se inroleze in armata
Nu a trecut mult timp si a intrat din nou in probleme. Ali a fost in pragul falimentului in 1967, dupa ce s-a implicat in mai multe procese costisitoare, fiind gasit vinovat pentru nu a vrut sa se inroleze in armata SUA, care lupta atunci in Vietnam.
Ali a fost arestat si i-a fost retrasa licenta de luptator profesionist si nu a putut lupta in America. A fost condamnat la 5 ani de inchisoare si o amenda de 10.000 de dolari. Si-a castigat dreptatea la Curtea Suprema, insa a fost un drum costisitor si foarte complicat.
“Nu vreau sa merg la 10.000 de km de casa pentru a ajunge sa fiu partas la aceste crime. Nu vreau sa ard oameni ca sa ii ajut pe albi sa extinda exploatarea omului negru. Este momentul in care aceasta nedreptate trebuie sa se opreasca. De ce sa port eu uniforma si sa ma duc sa omori oameni in Vietnam, cand un negru din Louisville nu are parte nici de cele mai simple drepturi umane”, si-a motivat Ali decizia de a nu se inrola in armata.
Au ramas legendare meciurile cu Sonny Liston, Floyd Patterson, Joe Frazier, George Foreman si Alfredo Evangelista. Ali a avut 61 de meciuri, 56 de victorii, dintre care 37 prin ko si 5 infrangeri. Prima infrangere si probabil cea mai dureroasa a venit dupa 11 ani de victorii consecutive. Joe Frezier l-a batut la decizie si a pierdut idelul de campion si titlurile WBA si WBC.
Primul meci de titlu mondial in Africa
Alaturi de Don King a revenit din nou no.1 dupa ce l-a batut pe George Foreman, intr-un meci cu o bursa de 5.000.000 de dolari, care a avut loc in Zair si a reprezentat o premiera. A fost primul meci de titlu mondial la grea, organizat intr-o tara africana.
Ali a avut ceva probleme de sanatate, conform fratelui sau, Raham: "Fratele meu nu poate vorbi si nu ma mai recunoaste. Este foarte bolnav. Poate dura luni sau zile. Cu cat dureaza mai mult, cu atat va fi mai greu pentru el Ii dorim sa moara in pace".
Sotia si fiica lui Ali l-au contrazis pe Raham si au spus ca marele campion se simte bine si s-a bucurat mult la Super Bowl. Ca sa demonstreze ca totul e in regula a postat pe Twitter poza de mai jos.
#respect, campionule!
AKA
The Greatest
The People's Champion
The Louisville Lip
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News