Un nume URIAS in fata caruia Messi si Ronaldo spun 'Respect'. Povestea INCREDIBILA a celui mai tare 'Balon de Aur' din istorie
► Luni, LIVE de la Tribunal la Sport.ro, www.sport.ro si m.sport.ro: Dosarul Transferurilor, episodul 66! Final de Dosar?
Nu pentru ca e primul. Nu pentru ca ar ascunde numaratori dubioase. Nu pentru ca voturile ar fi venit dupa strategii gandite aproape politic. Doar pentru ca fotbalul nu s-a mai putut abtine sa nu-l recunoasca printre zei.
In 1956, Sir Stanley Matthews era desemnat de 'France Football' castigator al 'Balonului de Aur'. Englezul asteptase aproape o viata sa-i fie acceptat geniul. Avea 42 de ani si premiul parea o reunoastere pentru intreaga cariera, gen Pele in gala de ieri de la Zurich. Dincolo de stratul superficial, lucrurile n-au stat insa deloc asa. 'Magicianul driblingului', devenit idol pentru ideile geniale pe care i le dadea mingea, n-a fost in niciun moment coplesit de imaginea sa.
Chiar daca asistentele cresteau cu cel putin 10.000 de oameni la meciurile in care era anuntat pe teren, Matthews a facut detaliile cu cifre sa nu conteze. Detalii cu cifre cum ar fi ca a jucat pana la 50 de ani sau ca a devenit primul fotbalist innobilat de regina cu titlul de 'Sir' in 1965. Pentru el, bucuria a fost aceeasi in toate cele 84 de meciuri jucate pentru Anglia si in cele aproape 700 in care a aparut la Blackpool si Stoke City.
Poate ca Messi si Ronaldo nu stiu decat de pe Wikipedia despre existenta lui Matthews. Poate stiu doar faptul ca e primul castigator, sau poate nu stiu nimic. Sigur nu i-au citit auobiografia si probabil nici n-au de gand s-o faca. Asa ca-i ajutam noi cu un link, in cazul in care vor sa afle mai multe. :)
Intr-o cariera de 33 de ani la nivel inalt, Matthews nu a stat ciudat la lovituri libere, nu a vorbit la fita cu presa si nici nu si-a ales razboaie in afara terenului. Despre el, englezii spun doar ca dribla extraterestru. Din toti baietii imbracati ciudat pe care i-au vazut in prima jumatate de viata a fotbalului, ca el n-a fost nimeni. Matthews avea un zambet pentru toti. Pentru colegi, pentru fani si pentru rivalii din teren. Si-a ignorat haterii si a reusit sa nu ia niciun cartonas galben. In 33 de ani.
Nu i-a placut sa-si vada numele lipit pe medalii pe care nu le merita. Dupa finala de Cupa din 1953 cu Bolton, in care Matthews a fost cel mai bun de pe teren, iar jurnalistii i-au dat trofeului numele sau, super vedeta lui Blackpool a avut o reactie incredibila. "Nu, nu e finala mea, ati gresit. E finala lui Mortensen". Stan Mortensen, autor a 3 goluri in meci, a fost eroul lui Sir Stanley in partida bijuterie pe care a refuzat s-o accepte in CV-ul sau.
Mort in 2000, la numai 3 saptamani dupa ce a implinit 85 de ani, Matthews si-a primit in 2002 locul in 'Hall of Fame'-ul fotbalului englez. Si-a lasat in lacrimi milioanele de prieteni pe care si i-a facut cu mingea, zambind in timp inventa atingerile geniale una dupa alta. Respect!
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News