Povestea FABULOASA a unui roman: a plecat in ALASKA, acum joaca langa Beckham! Cum a ajuns sa scrie editoriale in New York Times

Povestea FABULOASA a unui roman: a plecat in ALASKA, acum joaca langa Beckham! Cum a ajuns sa scrie editoriale in New York Times True Story

Uita-te pe geam. Nu-ti vine sa iesi din casa. E frig, frig rau. Nu mai esti pustiul care iesea sa joace fotbal cu pantalonii inghetati. E mai comod sa te bagi intr-o aplicatie de manager pe Facebook. Mult mai comod. Daca te gandesti bine, oricum nimeni n-ar veni cu tine.

Numai cat ai stat langa fereastra, ai ratat cateva notificari. Si un 'invite' pentru un amical la jocul in care o faci pe 'The Special One'-ul. Timp pierdut. Puteai sa mai ai si un meci jucat in FIFA cat ti-ai batut capul cu scenariile de copil.

Calculatorul, consola si televizorul sunt primele lucruri care inseamna azi fotbal. Mingea e doar pentru putinii de moda veche.

Daca tot ai ajuns inapoi cu ochii in monitor, ocupa-ti cateva minute sa citesti o poveste. E a unui roman cu o istorie cel putin... altfel.

  • Un Roman A Plecat Sa Joace Fotbal In Alaska Acum Il Ia Pe Beckham La Intrebari In Mls Lucreaza Pentru

Intro-ul cu frigul nu e intamplator. El chiar de acolo vine, de la minusul absolut. S-a nascut in Alaska, a invatat fotbal in spatele blocului, la Cluj, iar acum viseaza la MLS. Pana sa-l caute bogatii, scrie articole pe blogul New York Times si se gandeste care dintre visele pe care le traieste e mai frumos.

La 22 de ani, Liviu Bird are un CV care-l poate face interesant pentru sefa majoretelor de la universitate. "Daca n-ar fi fotbalul american si toate celelalte sporturi mult mai populare decat soccerul, sa stiti ca as avea o sansa". Povestea asta nu incepe cu 'a fost odata ca niciodata', ci cu un zambet.

A stat in Romania doar cat sa se prinda ca fotbalul e numai unul. Si ca in el nu exista casti de protectie, mingi ovale si masuratori in iarzi.

"Mama e din Cluj, tata e din Utah, s-au cunoscut cand el a venit sa predea la Universitate in Romania. M-am nascut in Alaska, apoi am venit la Cluj pentru o scurta perioada, cat sa invat fotbal cu baietii de la bloc. Cand ne-am intors, am jucat la cluburi de juniori din Alaska. Da, exista asa ceva. Am vrut mereu sa fac fotbal, si nu baseball, fotbal american sau baschet", spune Liviu.

Decizia asta l-a scos de la alegerile pentru 'Regele balului' de absolvire. Nu-i nimic, oricum nimeni nu-i poate intelege pe americani.

"Ma simt 50% roman, 50% american, asa e corect. Avem o comunitate de romani in Seattle, vorbesc des cu ei. Si cu mama, la fel, tot in romana. Citesc, ma uit pe net sa aflu cat mai multe despre Liga I, sunt atent la tot ce se intampla. Am si o curiozitate", ne anunta Liviu. Puteam sa i-o refuzam? Clar, nu. "De ce e Becali atat de nefericit? Are de toate! Nu imi vine sa cred ca un om care are atat de multe poate sa fie asa plin de ura."

N-am stiut ce sa-i raspundem, asa ca i-am intors zambetul de dupa faza cu majoretele si am mers mai departe.

Ca in fiecare interviu despre fotbal si Romania, i-am pus intrebarile clasice cu Steaua, Dinamo, Rapid, si, bineinteles, echipa nationala. "Nu tin cu nicio echipa din Bucuresti, urmaresc ce fac CFR si Universitatea Cluj. Unchiul meu a jucat pentru U in anii '50, asa ca din respect pentru familia mea din Romania ma concentrez pe Cluj".

Nationala? "Pot sa spun ca Landon Donovan e mai bun decat Mutu si ca Statele Unite au acum o echipa nationala mai buna decat Romania! Fotbalul creste intr-un ritm extraordinar aici, lumea incepe sa se priceapa. Exista si jurnalisti buni pentru ca a fost greu sa fii suporter de fotbal, iar ei au trebuit sa fie foarte bine pregatiti ca sa reziste!".

Bun, facem trecerea la jurnalism. "Am fost la o echipa anul trecut, dar n-am semnat inca pentru 2013. Nu stiu daca o sa mai joc sau daca ma voi concentra mai mult pe jurnalism. Astept pana la vara si vedem pe urma. E o onoare sa poti juca fotbal, eu asa o simt, deci ma bucur de fiecare meci pe care l-am avut". New York Times, cum e cu New York Times-ul?

"Ah, normal ca vreti sa stiti asta! :) Pai tata e profesor de engleza, am ceva talent, mi-a venit usor sa scriu. Apar cu texte cam de doua ori pe luna la ei pe blog. Visul meu e sa lucrez acolo, in redactie! Daca m-ai intreba ce-o sa fac peste 5 ani, nu stiu ce ti-as raspunde, daca o sa fiu jurnalist sau fotbalist!"

Din Romania, New York Times se vede la fel de mare pentru presa ca tiki-taka pentru echipele de fotbal. Proiectul MLS anunta o revolutie de fond care sa imprumute interesul pentru NFL, MLB, NBA si NHL si in 'soccer'.

"Venirea lui Beckham a ajutat foarte mult, MLS-ul e mai autentic acum. Salariile jucatorilor au crescut cu 80% de cand a venit Beckham aici, e o schimbate foarte importanta. Fac mereu interviuri cu jucatorii si vad la ei o schimbare mare de atitudine fata de anii trecuti, acum mentalitatea e alta. Si Ogararu a fost chiar la Seattle, unde sunt si eu cu scoala, a inteles despre ce e vorba in State. Sper sa se intoarca si sa semneze cu Soungers, mi-ar placea mult sa am un roman despre care sa scriu saptamana de saptamana".

Pana sa-l aiba pe George ca subiect, Liviu le povesteste cititorilor NY Times despre nebunii din tara lui. Despre scandaluri intre patroni, concedieri televizate si negocieri care se poarta in gluma pe contracte care nu exista. Despre viata din care a scapat cand a ajuns in Alaska.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!