Visul comunist de a CLONA o campioana mondiala. In 2010 erau in B, azi au trofeul Ligii si cea mai mare academie de fotbal a lumii
Cand miliardele de euro si visul unei natiuni se aduna intr-un proiect nu poate rezulta decat o schita megalomanica a unui vis greu de egalat in Europa.
CUM A INCEPUT CONSTRUCTIA PRIMULUI “SUPERCLUB” DE fotbal AL ASIEI
Istoria lor incepe in 2010, cand Evergrande Real Estate Group, un grup urias de afaceri imobiliare, a preluat clubul Guangzhou, retrogradat, aproape distrus de scandaluri si fara un viitor precis.
Britanicii de la Guardian au numit acel moment o incercare de a construi primul superclub de fotbal al Asiei. Lucrurile au evoluat coplesitor de rapid. In 28 octombrie 2010, Evergrande Real Estate Group prelua clubul din liga secunda pentru suma de 12 milioane de euro. Xu Jiayn, patronul grupului, un om de afaceri cu 6 miliarde de dolari in cont, il tranfera imediat pe Gao Lin, atacantul nationalei Chinei de la Shanghai Shenshua, o rivala, schimba antrenorul Peng Wiguo cu Lee Jang-Soo de la Beijing Guoan, fara sa dea insa explicatii. In acelasi an il aducea si pe Sun Xiang, primul fotbalist chinez care a evoluat in Champions League, in Europa, alaturi de PSV, dar si pe fostul capitan al nationalei Chinei, pe Zheng Zhi.
Odata cu inceputul acestei echipe, China incepea sa intre pe piata transferurilor din straintate. Din Brazilia a fost adus Muriqui, un jucator de la Atletico Mineiro, pentru o suma de pana in 2.5 milioane de euro, pentru ca la finalul sezonului clubul sa promoveze.
In al doilea an au fost adusi Dario Conca si brazilianul Cleo, ca la primul an de la promovare sa devina si campioni cu patru etape inainte de final. In 2012, martie, venea si prima victorie in Champions League, 5-1 in fata unei echipe din Coreea. Mai tarziu, in vara, il transferau pe Lucas Barrios de la Borussia Dortmund.
Lippi a venit antrenor, platit regeste cu 10 milioane de euro pe an, iar alaturi de el au venit si Kim Young-Gwon din Coreea de Sud, dar si mijlocasul chinez Huang Bowen. Guangzhou transferat tot ce era mai bun din Asia. In 2012, au fost eliminati de Al Ittihad din sferturile Ligii, insa era o performanta pe care o echipa din China nu o mai atinsese din 2012. In acel an luau un al doilea titlu in China, dar si cupa si supercupa. Suprematia totala era a lui Guangzhou.
2013 a insemnat noi intariri. Zeng Cheng, un portar chinez de nationala, si Elkeson au fost adusi, iar echipa a luat titlul a treia oara la rand, pentru ca in acel an sa cucereasca si Liga Campionilor a Asiei intr-o finala cu Seul, disputata in format tur – retur. In campionatul mondial al cluburilor au ajuns pana in semifinale, unde au pierdut in fata celei mai in forma echipe din Europa, Bayern Munchen, cu 3-0. Turneul l-au incheiat pe locul 4, dupa ce in finala mica au pierdut in fata lui Atletico Mineiro.
La aproape 4 ani de la momentul “B”, in care echipa se zbatea in liga secunda, Guangzhou este comparata astazi cu Manchester United, atat pentru culorile tricourilor, cat si pentru forta emanata in fotbal. Statisticile de pe Weibo, prinipala retea sociala din China (tara care nu s-a imprietenit cu Facebook si Twitter) arata ca nivelul de simpatie online pentru primul superclub de fotbal al Asiei a ajuns la 94%.
Dupa ce a cucerit mai intai fotbalul din China iar apoi fotbalul din Asia, visul magnatului Xu Jiayn este comun cu visul unei natiuni care, in ciuda implicarii masive a statului in sport, nu a stiut sa ajunga o campioana mondiala in discipline de grup. China ramane o principala forta a sportului, insa in disciplinele individuale. Urmatoarea tinta este cea mai intalta posibila: Cupa Mondiala la fotbal.
MEGAPROIECTUL CELEI MAI MARI ACADEMII DE FOTBAL DIN LUME
Xu Jiayn a investit sume uriase pe parcele de pamant de dimensiuni colosale. A adus antrenori, experti si management de la Real Madrid. A construit zeci de terenuri de fotbal si o academia comparata de ziaristii de la Financial Times cu Hogwarts, celebra scoala de vrajitorie din seria de carti si filme Harry Potter.
Nu e vorba despre vreo magie in acest caz. Banii sunt miraculosi in felul lor, pentru ca pot ridica din nimic proiecte la care putini ar fi indraznit vreodata sa se gandeasca.
Antrenorii de la Real Madrid au venit in China sa schimbe psihologia implementata in, asa cum l-au numit americanii de la Business Insider, “cea mai democratica forma de comunism din lume”, pentru modul in care se face tranzitia la putere, din dragoste cu forta in dragoste cu mingea de fotbal.
Campusul Academiei de fotbal Evergrande din China cuprinde 50 de terenuri de fotbal la cel mai intalt nivel, inca 30 aflate in constructie si 2400 de tineri fotbalisti cu 150 de antrenori, totul intins pe un domeniu construit la o scara imensa.
“Scoala noastra seamana putin cu Hogwarts. Cladirea principala zici ca e turnul din Harry Potter.”, spune Zhang Linyan, un tanar de 12 ani care spera ca intr-o zi va face parte din grupul care va castiga Cupa Mondiala la fotbal pentru China. Ca sa le reaminteasca zilnic de ce sunt acolo, arhitectii au pus la intrarea principala in sediu o copie la dimensiuni masive a Cupei Mondiale.
Directorul academiei, Liu Jiangnam, spune pentru Financial Times, fara nicio problema, ca “aceasta este cea mai mare academie de fotbal din lume.”
In centrul complexului este un stadion, in jurul sau dezvoltandu-se un auditorium, o piscine exterioara, terenuri de tenis, zone dedicata tenisului de masa, sase cantine, sala de forta, o biblioteca si o cladire exclusive pentru calculatoare.
Miguel Angel este un fost portar la Real Madrid, iar in prezent fiul sau e antrenor la Evergrande. “Dimensiunile acestui complex sunt fara precedent. Nimeni nu a mai vazut asa ceva pana acum.”
In 2012, aflat intr-o vizita la academia de fotbal Evergrande din China, Florentino Perez declara: “Este un pas important in relatia noastra cu China. Am inceput sa lucram in aceasta academie exceptionala de fotbal acum trei luni si speram ca toti copiii de aici sa se transforme in fotbalisti extraordinari si in oameni extraordinari.”
Sportul in China este mai mult decat sanatate. Este o ambitie de a arata putere in lume. In 2008, cand JO s-au organizat la Beijing, China a condus clasamentul medaliilor. In 2010, China a depasit Japonia in topul celor mai mari economii din lume, urcand pe locul 2. Astazi, China este a treia tara din lume care a trimis o racheta spatiala pe Luna.
Xu Jianyn, omul care a gandit acest proiect, este al 10-lea cel mai bogat om de afaceri din China, cu o avere de 6 miliarde de dolari. Din 2010, compania sa investeste in fotbal sume uriase.
“Planul nostru pe termen lung este sa folosim tineri si sa construim din Evergrande o echipa din jucatori chinezi care, in 8 – 10 ani, sa devina staruri in China, Asia si intreaga lume.”, declara Xu la deschiderea academiei.
Academia este si un business. Taxa anuala costa 5800 de dolari, iar cazurile sociale sunt subfinantate de statul chinez. Copiii au si scoala in interiorul academiei. China este o tara atat de intinsa, dar cu atat de multe probleme sociale si de locuri de munca, incat a devenit o regula ca parintii sa traiasca la sute de kilometri distanta de copiii lor.
Astazi, deseori vedem in China cu bunicii sunt adevaratii parinti, ceea ce, intr-un fel, face ca proiectul unei academii care ii tina non-stop pe copii in spatele unor porti unde vor invata sa joace fotbal ca sa fie campioni mondiali nu suna atat de cinic. China este o tara a marilor proiecte, dar si a deciziilor cu un impact social de neinteles in Europa.
Totusi, Academia Evergrande este semnalul ca fotbalul, ca si societatile care il compun, se afla in continua schimbare. In 2014, China promite ca intr-un deceniu va deveni o putere a lumii in fotbal. Si investeste pe masura. Sau mai bine spus - fara masura.
O SCURTA ISTORIE A UNUI PROIECT FARA PRECEDENT
♦ 2010 - Guangzhou se afla in liga secunda din China, cand Evergrande Real Estate Group l-a cumparat. Cateva luni mai tarziu, dupa o serie impresionanta de transferuri din Brazilia, Europa si din Asia, Guangzhou promoveaza;
♦ 2011 - investitiile continua, iar Guangzhou ia titlul, in timp ce media audientei pe stadion crestede la 9.000 de spectatorila peste 45.000;
♦ 2012 - Guangzhou il aduce pe Lippi antrenor, care castiga 10 milioane de euro pe sezon. Putin mai tarziu, clubul inregistreaza prima victorie in Liga Campionilor Asiei si castiga din nou titlul in China;
♦ 2013 - Clubul castiga Liga Campionilor Asiei si este pentru a treia oara la rand campioana in China;
♦ 2014 - Guangzhou il transfera pentru 6.9 milioane de euro pe Alessandro Diamanti de la Bologna, Academia Evergrande devine cea mai mare din lume si subiect principal pentru una dintre cele mai importante publicatii economice, Financial Times, iar patronul clubului anunta ca vrea sa creasca o generatie de fotbalisti care intr-un deceniu sa devina campioni mondiali in tricoul nationalei Chinei.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News