"ZIUA CARTITEI". Expertul adus in Romania sa ajute DNA si DIICOT sa elimine blaturile din fotbal. Cat costa un meci aranjat
Aflata la limita dintre imaginatie bogata, putina paranoia si o realitate mult prea ascunsa ca sa fie explicata cu dovezi concrete, lumea meciurilor aranjate si a pariurilor ilegale din fotbal este mai vie ca niciodata.
De la vechea Cooperativa la piata neagra de miliarde de euro din fotbal
E genul de subiect despre care daca citesti prea multi incepi sa vezi blaturi peste tot. In acelasi timp, e un fenomen in care zeci sau chiar sute de miliarde de euro se invart anual. Iar unde sumele sunt atat de mari pare greu de crezut ca totul este curat ca lacrima. Motiv pentru care nici nu se pune problema de asa ceva. "Majoritatea celor aflati in spatele meciurilor trucate sunt implicati si in alte activitati ilegale, iar trucarea jocurilor reprezinta si o metoda de spalare a banilor", explica Karl Dhont, membru in Comisia de Etica si Disciplina a UEFA si expert in problematica meciurilor trucate pentru obtinerea de profituri ilicite din pariuri. Karl vorbeste despre adevarata mafie din fotbal, unde regasim personaje implicate in traficul de carne vie, spalarea de bani si traficul de droguri.
Karl Dhont a venit la Bucuresti alaturi de Andreas Holzer, seful Biroului de Crima Organizata din Austria. El este omul responsabil cu dizolvarea unei adevarate retele de meciuri aranjate si pariuri ilegale din tara sa. "Operatiunea RINAS" s-a lasat cu peste 35 de ani de inchisoare cumulati pentru 10 persoane gasite vinovate de blat, devenind cea mai mare din istoria Austriei. Atat acolo, cat si in restul Europei, blatul ramane unul dintre cele mai rostite cuvinte din fotbal. Doar ca in fotbal multi vad blatul, foarte putini vad "blatuitorii".
Intr-o lupta cu "crima organizata" din fotbal, cei doi au fost prezenti la Bucuresti sa ajunte FRF, procurorii, politia, Comitetul Olimpic Roman si Ministerul Tineretului si Sportului sa inteleaga mai bine cum sa combata aceasta lume subterana in care 4 miliarde de euro se pariaza la nivel global pe finala Ligii Campionilor, un miliard de euro pe un meci puternic din fazele eliminatorii din UCL, 500 de milioane de euro pe un meci din Grupele Ligii, 300 de milioane de euro pe un derby din Belgia si aproximativ 60 de milioane de euro pe un meci din Liga I.
"Nu pot pune degetul sa arat unde este Romania pe harta pariurilor ilegale. Eu pot sa vorbesc doar despre fapte si stiu doar faptele din Austria. Pot sa spun ca nu exista o insula a meciurilor aranjate si cred ca asta se intampla peste tot. In unele tari totul se petrece in umbra, dar in unele tari a fost scos la lumina, noi am scos la lumina in Austria in 2013. Poate aici aveti cateva investigatii in curs. Sunt sigur ca aproape in toate tarile aranjamentele exista", spune Andreas Holzer pentru StirileProTV.ro.
Romania nu este o tara straina de meciurile aranjate. Potrivit FRF "au existat 20 de raportate numai in ultimii doi ani si jumatate", dar prezentul pare subtire fata de anii post-comunism, cand Cooperativa decidea de la startul campionatului cine va lua titlul si cine va scapa de retrogradare. Nu suntem nici pe departe singuri in lumea asta. Ce e clar, "epicentrul" coruptiei in fotbal e in Asia.
"Sunt zone din Balcanii de Vest, dar si in Austria, Germania... dar se pariaza din piata asiatica, asta e clar. Nu e o singura retea in spatele unui Naş. Sunt mai multe, raspandite, cativa oameni care lucreaza aici, cativa acolo. La fel ca si in cazul traficului cu droguri sau cu carne vie. Riscul va fi mereu mai mare sa faci trafic cu droguri decat sa aranjezi meciuri"
Ne-a fost greu sa ii traducem "Cooperativa" lui Andreas Holzer. Dar a inteles rapid sistemul despre care vorbim: "Va referiti nu neaparat legat de pariuri, dar de locul in clasament? Da, asta se intampla. Sunt sigur. Avem informatii ca se intampla asta. Un club va incasa niste bani pentru a se duce din prima liga in a doua. Si motivul il reprezinta tot banii"
Cat costa si de ce ai nevoie ca sa sa aranjezi un meci
In functie de miza, sumele sunt tot mai mari. Dar pentru un simplu fotbalist, intr-un meci de campionat, suma se ridica la 80.000 de euro. Castigurile sunt insa enorme, iar "investitia" este mai mult decat profitabila pentru cei implicati in acest fenomen.
"Ce ii atrage pe jucatori sa aranjeze meciuri? Asa cum va puteti imagina, ca sa fiu cinstit, este vorba despre bani. Unii jucatori nu sunt platiti prea bine, iar pentru un meci aranjat poti castiga, acum depinde unde are loc, dar poti incasa pana la 80.000 de euro. A existat un caz in Austria in care un jucator a primit 80.000 de euro. Poti primi de la 5000, la 15.000 la 80000 de euro. Pe un meci au pariat 300.000 de euro si au castigat un milion. Astia sunt bani importanti in spate, iar poate jucatorul incaseaza 3500 de dolari net pe luna, asa ca asta e motivul."
"Arbitrii ar putea fi un element cheie in aranjamente, da, dar ai nevoie de portar, ai nevoie de un fundas ca sa aranjezi un meci, ca sa fii sigur ca meciul va fi aranjat, intelegi ce zic? Ai nevoie de portar, un mijlocas, un fundas, intre 3 si 5 jucatori. Vreau sa zic, portarul este unul dintre cei mai importanti oameni daca vrei sa aranjezi un meci"
"Nu vreau sa vorbesc despre milioane, miliarde de euro, nu pot sa ofer o perspectiva. Pot spune ce am investigat noi si am investigat cand au pus intre 300 mii si 500 mii pe un singur meci, asa ca daca aduni sumele astea in fiecare tara vei ajunge la milioane. Din investigatiile noastre, intre 50.000 si 80.000 de euro un singur meci. Am cunostinte despre un alt caz din perioada 2009 - 2012 cand un meci a fost aranjat pentru 140 mii euro, dar nu a mers si au fost nevoiti sa plateasca inapoi 100 mii euro. Depinde in ce liga esti, cati jucatori si ce sume pariezi si cati bani investesti", explica Holzer.
DNA, DIICOT, SRI si "cartite". Modelul antifrauda din fotbal propus Romaniei
Austria reprezinta astazi un model pentru multe dintre tarile Europene. "E clar ca Asia nu vrea sa scape de acest fenomen", explica, resemnat, seful Biroului de Crima Organizata din Austria. De la procurori, politisti, pana la Serviciile Secrete, Federatie, Liga si cluburi, toata lumea trebuie sa coopereze activ pentru a se lupta cu coruptia din fotbal:
"Cred ca modul in care am actionat in Austria nu este deloc rau. Avem o divizie a politiei foarte experimentata, procurorii sunt pregatiti special, avem o adresa de email pentru turnatori, iar la Ministerul de Interne au venit in ultimii 2 ani si jumatate peste 250 de mailuri cu informatii. Nu toata lumea ne-a trimis informatii despre mita sau aranjamente, dar 10, 15 mailuri au continut informatii bune. Avem o unitate de actiune intre Federatie, primele doua ligi si toti cei implicati ca sa impartaseasca informatii si lunar sa vorbeasca despre aceste probleme."
"Mereu avem nevoie de informatie, indicii si cooperare din partea federatiilor, ligilor de fotbal, FIFA, UEFA si toti cei implicati in fenomen. Putem obtine informatii atat din sistemele de detectare a fraudelor, dar si din partea cartitelor ca sa putem ajunge la procurori si sa spunem ca avem un caz. Si in Romania ar putea fi folosite toate masurile legale (n.r.: pentru depistarea meciurilor aranjate"
Condamnarile din fotbalul romanesc ar putea speria coruptii... pentru o perioada
Din exprienta sa, Holzer a sesizat ca de fiecare data cand fotbalul trimite nume grele la inchisoare, infractiunile comise sunt mult mai mici.
"Coruptia nu dispare, ci doar isi suspenda activitatea pentru o perioada, pana se mai linistesc apele"
Romania i-a avut sau inca ii mai are la inchisoare pe cativa dintre cei mai grei oameni din fotbal. Gigi Becali a fost inchis, printre altele, pentru ca a platit jucatori ai unei echipe adverse pentru a juca "mai motivati" in fata rivalei Stelei la titlu. In acelasi timp, Gica Popescu, fostul capitan al Barcelonei, a fost trimis dupa gratii pentru evaziune fiscala in Dosarul Transferurilor. Copos, Borcea, Padureanu, Gheroghe Constantin, Vasile Avram, Marian Iancu, Netoiu sunt alte nume care au schimbat loja cu celula.
"Prezenta unor personaje din fotbal in inchisoare ar putea sa descurajeze mita sau coruptia. Dar este la fel de important nu neaparat sa pedepsesti un astfel de comportament, ci sa il poti anticipa. Decat sa ii arati cu degetul in inchisoare, mai bine poti sa actionezi inainte ca infractiunea sa aiba loc", spune austriacul Holzer.
Platforma online anticoruptie lansata de FRF
Lupta cu blaturile si pariurile ilegale din fotbal s-a mutat acum si online. FRF a lansat recent aplicatia prin care orice jucator, arbitru sau antrenor poate semnala, sub protectia datelor personale, daca au fost victimele unei tentative de frauda, Fotbalcurat.FRF.ro. Dar asta este (sau ar trebui sa fie) doar inceputul. Si FIFA si UEFA au mutat lupta tot online. "Exista sistemul de detectare a fraudelor, FIFA si UEFA Sportradar. Informatiile vin din interior, de la jucatori, antrenori, arbitri"
Holzer spune ca Romania trebuie sa invete sa nu se mai lupte numai cu dovedirea aranjamentelor, ci cu prevenirea acestui fenomen. "Sunt sigur ca preventia trebuie sa vina inaintea interventiei. Daca vorbim despre interventie si despre munca politiei, atunci trebuie sa invatam si sa intelegem ca investigatiile sunt posibile doar cu ajutorul corporatiilor internationale, iar toate tarile trebuie trebuie sa se lupte cu acest fenomen."
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News