Ziua in care sportul a fost INTERZIS! Sportivii au primit poze cu copii MORTI prin posta! Drama unei natiuni si o minciuna ascunsa timp de 23 de ani!

Ziua in care sportul a fost INTERZIS! Sportivii au primit poze cu copii MORTI prin posta! Drama unei natiuni si o minciuna ascunsa timp de 23 de ani! True Story

Zile triste pentru milioane de oameni, descatusare pentru ale sute de mii sau chiar milioane. Moartea unui om scoate la iveala secrete teribile despre dramele din sport si viitorul generatiilor de astazi.

Doamna de Fier, ca asa ii spuneau toti pentru duritatea si fermitatea ei, Margaret Thatcher era clar impotriva fenomenului sportiv. Si nu neaparat impotriva jocurilor din teren, cat a spectacolului si a manifestarilor din afara lui. Si cand vorbim de ele si de ce se intampla in jurul fotbalului englez, cu fani patimasi, dar si cu huligani, intelegem bine pe cine ura Thatcher de fapt - pe huligani, ceea ce reprezenta pentru ea intreaga masa a fanilor.

Timp de 11 ani (1979-1990), cat a fost prim-ministru al Marii Britanii, din partea Conservatorilor, Thatcher le-a vazut pe toate: batai de strada intre fani, incidente cu zeci de morti pe stadioanele din Anglia, dar si mii de pagini de ziar cu poze socante, din timpul luptelor de strada. Asa ca a infiintat un comitet care sa schimbe aceste lucruri, care sa puna capat huliganismului. A reusit sa-i scoata din minti pe fani, a facut ca presa sa o urasca si si-a creat o imagine de om impotriva fenomenului sportiv, in general.

  • True 12

Jocurile Olimpice din 1980 si pozele horror

Statele vestice au dorit sa boicoteze JO de la Moscova, ca raspuns la razboiul dus de rusi in Afghanistan. SUA a fost cu initiativa, iar Thatcher, ca reprezentat al Marii Britanii a fost 'pentru' si chiar unul dintre cei mai indarjiti sustinatori ai ideii. Asa ca a trimis atletilor britanici, de la adresa oficiala din Downing Street 10, mai multe fotografii.

Ele infatisau copii morti sau raniti in Afghanistan, totul pentru a-i face pe sportivi sa inteleaga ce se intampla acolo, ce fac rusii si de ce nu e bine ca vesticii sa gireze o competitie care punea intr-un lumina buna comunismul din URSS. N-a mers, chiar daca atletii au fost huliti in presa pentru ca nu se supun. Delegatia Marii Britanii a participat pana la urma si a obtinut 21 de medalii.

Leaga 909 si obezitatea

Aceeasi Doamna de Fier a hotarat in 1981, prin legea 909 ca autoritatile locale din Marea Britanie sa poata vinde terenurile de joaca si de sport din apropierea scolilor. Asta a dus imediat la cresterea obezitaii, in timp ce copiii nu mai aveau unde sa se joace, nici sa-si sustina orele de sport saptamanale. Mai mult decat atat, premierul Thatcher a strans bani importanti cu aceasta masura, dar a subrezit sanatatea natiunii britanice.

Peste 5.000 de terenuri de sport au fost vandute, iar in locul lor au aparut blocuri, case, supermarketuri sau parcari. Din acest motiv, conform unui studiu international, intre 1987 si 1990, procentul copiilor sub 14 ani care fac mai putin de doua ore de sport pe saptamana a crescut de la 38 la 71%. Cand Conservatorii, din randul carora facea parte si Margaret Thatcher, si-au incheiat dominatia politica in Marea Britanie (1997) si masurile impotriva sportului, acel procent urcase la peste 75%.

In acest moment, din cauze care tin de acele masuri, dar si de aparitia tehnologiei si a computerelor, tot mai multi copii britanici refuza sa faca sport. De aceea, in 2013, Marea Britanie este pe locul 3 in lume, cu un procent al obezitatii de 23% dintre oamenii peste 15 ani. Prima in top este chiar partenerul traditional de boicot al lui Thatcher - SUA...

Cel mai negru an si urmarile

Cele mai dure momente pe care le-a vazut si care au determinat-o sa ia masuri imediate impotriva huliganilor au fost bataile de strada, cum a fost la un Milwall - Luton, in 1985. Tot in acelasi an, stadionul lui Bradford a fost incendiat si tot in 1985 (!) a fost dezastrul de la Heysel (Belgia), la finala de Liga Campionilor, dintre Liverpool si Juventus. Atunci fanii lui Liverpool au fost gasiti vinovati de scandalul din stadion, care a dus la moartea a 39 de fani si ranirea a inca 600. Thatcher insasi a cerut FA ca echipele din Anglia si huliganii lor sa fie interzise in cupele europene pentru o perioada. Cererea a fost mai degraba impusa decat acceptata, iar FA a anuntat UEFA la randu-i. Apoi UEFA a luat masuri: consecinta a fost ca timp de 5 ani englezii au primit interzis in competitiile europene, iar Liverpool a primit 6 ani interdictie.

Hillsborough

In 1989 a fost din nou un an negru pentru Doamna de Fier - marcat de tragedia de la Hillsborough. Atunci, la semifinala FA Cup jucata pe stadionul celor de la Sheffield, intre Liverpool si Nottingham, au murit 96 de oameni. Ce s-a intamplat atunci, tragedia in sens general a fost pusa pe seama 'huliganilor' care apartineau de Liverpool. Doamna de Fier afirma atunci ca e vorba despre fani fara bilet si aflati sub influenta bauturilor alcoolice, care au incercat sa intre in stadion cu forta, apoi au creat panica.

Injust pentru victime, injust pentru familiile lor, dar o masura atroce de a stopa fenomenul denumit chiar de ea 'huliganism'.

Conform unui raport din finalul anului 2012, adica dupa 23 de ani, Thatcher a dispus imediat dupa incidente ascunderea dovezilor care incriminau greselile facute de politie, totul fiind pus pe seama fanilor de la Liverpool. Nu au putut sa o ierte niciodata, iar in galeria cormoranilor este vazuta ca unul dintre cele mai sinistre personaje, chiar si dupa ce a murit.

Totusi, fanii au avut dreptate, conform raportului. Motivatia primului ministru a fost ca nu voia ca increderea in politie sa scada in randul cetatenilor Marii Britanii, eroare si injustete grave pentru o societate care se respecta.

Masuri radicale in Marea Britanie

Pe plan intern, Thatcher a decis ca toate meciurile sa aiba loc doar cu suporterii asezati pe scaune, iar toate stadioanele sa fie modernizate, pentru a preveni astfel de incidente. S-au ridicat garduri inalte, cu sarma ghimpata deasupra, pentru ca fanii sa nu mai aiba modalitati de acces in teren.

Mai mult, intrarea in arena a suporterilor adversi urma sa se faca doar in baza unui act cu poza. In plus, tot ideea primului ministru a fost ca fanii echipelor oaspete sa nu mai aiba dreptul de a merge in deplasari, nici sa intre pe respectivele arene (acest lucru nu a fost pus in practica peste tot). De mentionat si ca pedepsele penale si amenzile pentru huligani devenisera uriase.

Mostenirea teribila pentru sport

Moartea sa, care a avut loc pe 8 aprilie 2013, a fost un moment marcat de resentimente. Multi dintre cei care conduc fotbalul din Marea Britanie au dorit sa se tina un moment de reculegere la inceputul meciurilor de fotbal, insa si mai multi dintre ei au refuzat categoric.

Margaret Thatcher ramane in viziunea fanilor, a fostilor jucatori, cat si celor mai multi dintre conducatorii fotbalului din Insula, drept un om care a fost impotriva fenomenului sportiv si a sportului, ca obicei al maselor.

Tot Doamna de Fier este caracterizata ca omul care vedea sportul, dar mai ales fotbalul, ca pe un mod de a pierde timpul, in dezordine. Astfel, cei care urmareau competitiile sportive, mai ales acei 'huligani' erau pentru ea doar niste oameni din clasa de jos, din clasa muncitoare, care trebuiau orientati catre fabrici si catre productie pentru binele lor si al tarii lor.

Despre ea se spune ca urmarea evenimente sportive de la fata locului doar daca era constransa de vreo imprejurare politica, insa nu era atenta deloc si nu facea eforturi sa inteleaga regulile. Chiar si asa, sotul sau, pe care l-a iubit enorm, a fost sportiv. Denis Thatcher a fost un jucator de cricket si un fan desavarsit al rugby-ului, sport pe care il si practica in timpul liber.

In final, vorbind tot depre mostenirea lasata de Doamna de Fier, trebuie spus ca zeci de mii de fani englezi sarbatoresc moartea sa ca pe un eveniment fericit. Aceiasi fani care s-au simtit tradati de politicile sale, aceiasi fani care poate au avut o ruda, un cunoscut sau care au varsat o lacrima pentru mortii de la Hillsborough...

*foto: Getty

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!