Ce este hernia de disc? Există tratament hernie de disc fără operație! (P)

Ce este hernia de disc? Există tratament hernie de disc fără operație! (P) Promo

Persoanele care suferă de hernie de disc și pentru care tratamentele chirurgicale nu sunt tocmai potrivite se întreabă de ce soluții pot beneficia, soluții care să fie minim invazive, adică să nu implice operație.

Dar mai întâi să vedem ce este hernia de disc? Exista tratament hernie de disc fara operatie! 

Hernia de disc este un fragment al discului intervertebral care este împins spre canalul spinal printr-o ruptură sau o crăpătură a inelului. Din cauza acestei deplasări, discul comprimă nervii spinali, provocând adesea dureri severe în zona herniei. Aceste dureri pot coborî în fese și picioare, atunci când hernia de disc este situată în regiunea lombară. Adesea o putem asocia cu sciatică. Când hernia de disc este situată în regiunea cervicală, durerea poate afecta umerii, brațele și mâinile. Le putem asocia cu nevralgie cervico-brahială.

Cum se diagnostichează o hernie de disc?

O hernie de disc este diagnosticată în două moduri:

Examinare fizică. Medicul dumneavoastră face teste pentru a vedea în ce stadiu sunt mușchii spatelui inferior și vă va pune să mișcați piciorul pentru a determina cauza durerii.

Imagistică medicală. Cel mai adesea, medicul prescrie mai întâi o radiografie a coloanei lombare și apoi o scanare RMN sau CT. În cele mai multe cazuri, herniile se pot observa cel mai bine prin scanările RMN și CT.

Simptomele herniei de disc

Hernia de disc se observă cu precădere în regiunea cervicală și în regiunea lombară, regiunea toracală fiind mai rar afectată.

Durerea cauzată de o hernie de disc lombară corespunde următoarelor simptome principale:

-Dureri de spate, care apar în principal în partea inferioară a spatelui (lombară), cu flexia restricționată a trunchiului.

-Durere acută asemănătoare sciaticii, cu senzații anormale la nivelul membrului inferior, cum ar fi senzația de usturime și/sau furnicături.

-Amorțeală și slăbiciune în diferite părți ale coapsei, piciorului și/sau degetelor de la picioare.

-Durere accentuată atunci când există episoade de tuse, strănut și șezut prelungit.

Scăderea sau lipsa totală a reflexelor membrelor inferioare constituie o urgență terapeutică și în acest caz trebuie să consultați un specialist în ortopedie sau kinetoterapie, dar și un neurochirurg.

Unde este localizată hernia de disc?

În regiunea lombară, hernia de disc este localizată, în 90% din cazuri, în L4-L5 sau L5-S1. Simptomele depind de localizarea și de tipul herniei. În general, durerea este mai degrabă de tip sciatic.

Când hernia este localizată mai sus, în L3-L4, durerea este de tip cruralgie. Aceste simptome sunt adesea consecința inflamației cauzate de compresia nervului spinal, adesea cu prezența unui mediu acid cronic. Acesta din urmă ar putea perturba schimburile metabolice, perturbând repararea și întreținerea unui disc intervertebral sănătos.

Simptomele herniei de disc cervicale

O hernie de disc cervical provoacă următoarele simptome:

-Cervicalgie (dureri de gât), cu rigiditate musculară, este adesea însoțită de restricția mobilității (adică dificultate la întoarcerea capului).

-Durere acută de tip nevralgie cervico-brahială, ce aduce cu sine senzații anormale la nivelul membrului superior, cum ar fi senzație de înțepături și/sau furnicături.

-Amorțeală și slăbiciune la nivelul mușchilor umărului, brațului, mâinii sau degetelor.

-Durere accentuată de episoade de tuse, strănut și șezut prelungit.

-Scăderea sau încetarea reflexelor membrelor superioare, care poate constitui o urgență terapeutică.

Cauzele herniei de disc

Hernia de disc este adesea asociată cu vârsta și, desigur, îmbătrânirea naturală, dar și prezența unui stres excesiv asupra discului intervertebral. Discul degenerează în mod natural odată cu vârsta și ligamentele care îl țin în loc încep să slăbească. Pe măsură ce această degenerare progresează, o încordare relativ minoră sau o mișcare de răsucire poate determina ruperea unui disc. Mai există și alți factori de risc pot provoca o hernie de disc. Dintre aceștia amintim: lipsa exercițiilor fizice regulate, diabet, fumatul, excesul de greutate sau obezitate, un eveniment traumatic, cum ar fi o cădere, „mișcare greșită” sau suprasolicitare, predispoziție genetică, deshidratare, discul pierzându-și astfel volumul.

Pe lângă exercițiile fizice ce trebuie efectuate pentru ameliorarea herniei de disc, este important să eliminați diferiții factori de risc prezenți.

Tratamentul fără operație al herniei de disc și schimbarea stilului de viață

Pentru a vă trata, puteți urmă următoarele recomandări, ce includ atât terapie la o clinică de specialitate, cât și schimbarea stilului de viață. Așadar:

-Încercați să va odihniți suficient pentru a calma durerea.

-Mergeți pe jos, cât mai mult posibil, pentru a face activitatea fizică și pentru a elibera analgezice naturale (endorfine).

-Hidratați-vă cu 1 până la 2 litri de apă pe zi sau ceaiuri.

-Aplicați comprese calde și reci în mod alternativ.

-Mergeți la un profesionist pentru a vă efectua un masaj al spatelui inferior și al regiunii fesiere.

-Faceți gimnastică medicală cu exerciții de întărire musculară pentru spate, abdomene, fesieri și picioare.

-Nu neglijați întinderea și relaxarea spatelui și a picioarelor.

-Evitați medicamentele antiinflamatoare, cel puțin pe termen mediu și lung. 

-Utilizați inclusiv remedii naturale pentru ameliorarea durerii, cum ar fi capsaicina, turmericul, omega 3 sau o dietă cu produse cu proprietăți antiinflamatoare.

-Consultați un kinetoterapeut sau un ortoped pentru a vă recomandă un tratament non-invaziv cu scopul de a elibera tensiunea.

Atunci când tratamentul convențional anterior nu este eficient după câteva luni sau când durerea este prea intensă pentru a face exerciții, medicul dumneavoastră vă poate sugera o intervenție chirurgicală. Din fericire, majoritatea persoanelor care suferă de hernie de disc își pot ameliora situația prin tratament convențional, deci fără intervenție chirurgicală.

În concluzie…

A avea o hernie de disc nu înseamnă să nu vă mai mișcați și să stați la pat zile întregi! Mersul pe jos și mișcarea, realizate într-un mod rezonabil, sunt extrem de importante. Ascultați-vă corpul și nu-l forțați. Mergeți la kinetoterapeut sau ortoped pentru a vă sugera un anumit tratament. De asemenea, practicarea yoga este un bun exercițiu ce vă poate ajuta în acest sens.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!