Cum să-ți faci propriile butoaie de vin?! (P)
Una dintre cele mai bune modalități de a obține butoaie de calitate pentru producția proprie de vin este să le cumpărați!
Construcția lor artizanală este un proces dificil, laborios, de lungă durată și include o sumă de secrete pe care meșterii dogari nu sunt dispuși să le împărtășească cu nimeni. Iar pe piață există o varietate impresionantă de butoaie de vin, realizate din stejar, plastic alimentar, oțel inoxidabil sau chiar beton! Fiecare are o poveste, avantaje și posibile dezavantaje.
Butoaiele de vin din oțel inoxidabil sunt o alegere fantastică pentru vinificatorii care doresc să creeze un produs de cea mai înaltă calitate. Acest material oferă o serie de avantaje, ce includ o durată de viață lungă, material prietenos cu mediul și un nivel mai ridicat de puritate decât orice butoi de vin din lemn. Butoaiele de vin din oțel inoxidabil sunt, de asemenea, mai ecologice și nu necesită tăierea copacilor, un factor pe care mulți vinificatori îl consideră atractiv.
În comparație cu cele din lemn, butoaiele de vin din oțel inoxidabil nu transferă lichidului aroma lor. Se știe că butoaiele de stejar au proprietatea de a modifica gustul vinului, transferând acestuia o aromă pe care unii iubitori de vin o iubesc, în vreme ce alții o consideră dezagreabilă. Din acest motiv, mulți producători de vin preferă astăzi butoaiele din oțel inoxidabil.
Butoaiele din oțel inoxidabil pot fi mai scumpe decât butoaiele de stejar, dar sunt o investiție bună pentru majoritatea cramelor. Dacă doriți ca vinurile dumneavoastră să îmbătrânească fără aromă de lemn, oțelul inoxidabil este calea de urmat. Unii viticultori obișnuiesc ca în butoaiele de oțel inoxidabil să adauge lemn de stejar, pentru a oferii vinului astfel o aromă tradițională. Avantajul este că acest proces poate fi controlat, lemnul putând fi îndepărtat atunci când viticultorul consideră că vinul a prins suficientă aromă. Faptul că butoaiele din oțel nu influențează aroma vinului face din ele o opțiune excelentă în primul rând pentru vinurile albe.
Beneficiile în operarea butoaielor de oțel inoxidabil sunt de asemenea remarcabile
Spre deosebire de cele de lemn, aceste sunt mult mai ușor de curățat. Interiorul unui butoi din oțel inoxidabil este neted și lipsit de pori. Acest lucru vă ajută să evitați acumularea de bacterii și impurități, asigurând o calitate mai bună a vinului. Butoaiele din oțel inoxidabil necesită, de asemenea, mai puține substanțe chimice pentru curățare, ceea ce poate fi un beneficiu semnificativ pentru viticultori. Dispare suspiciunea că vinul va fi stricat de o curățare inadecvată. Astfel, ele devin mai rentabile iar durata lor de viață este de zeci de ani. Un aspect care nu trebuie neglijat, după ce acestea nu mai pot fi folosite se pot recicla, recuperându-se până la 100% din material.
Calitatea materialelor a evoluat surprinzător, astfel că acestea pot astăzi atinge performanțele atinse de butoaiele de oțel inoxidabil. Dar pentru a ajunge la vin, strugurii se coc în vița de vie, iar mulți fermieri folosesc folie de mulcire, astfel încât să numai fie nevoie de smuls buruieni, de săpat și prășit. O ofertă foarte bună de folie de mulcire calitativă, conform mărturiilor producătorilor din toată țara, puteți găsi la regalfermierul.ro!
Dar o surpriză pentru mulți este folosirea betonului în realizarea butoaielor de vin. Pare greu de crezut, dar utilizarea betonului are o istorie lungă în această industrie, fiind folosit încă din epoca romană. Chiar dacă de-a lungul timpului folosirea acestui material a cunoscut un declin, astăzi el s-a relansat în rândul viticultorilor experimentați. Principalul său avantaj este conferit de porozitate, ce permite vinurilor un schimb lent de oxigen cu exteriorul, obținând astfel un tanin mai fin și catifelat. Un vin obținut într-un butoi de beton va fi echilibrat, având un profil fructat și oferind pe lângă gust o experiență olfactivă remarcabilă. Acești factori vor crește potențialul de învechire al vinului, fără a îi afecta personalitate și caracterul fructat specific soiului de struguri din care este realizat. Ca și cele din oțel inoxidabil, butoaiele din beton sunt neutre, ele nu adaugă arome vinului, permițându-ne astfel să ne bucurăm de un gust nealterat. Butoaiele de vin din beton se pot realiza într-o multitudine de forme, dar două dintre ele sunt foarte apreciate: pentru realizarea vinului alb se folosește un butoi în formă de ou, considerându-se că aceasta este optimă în procesul de fermentare, în vreme ce pentru vinul roșu producătorii preferă rezervoare cubice, ce oferă o suprafață de contact mai mare între vin și pălăria de drojdie.
Am expus aceste particularități pentru a înțelege cu toții că rezervoarele de beton oferă mai mult control asupra procesului de vinificație. Atunci când vorbim de producția tradițională de vin, stejarul joacă un rol esențial. Fie că vorbim de butoaie de vin fabricate din lemn de stejar sau doar de bucăți de lemn, care plutesc liber în butoaie de oțel inoxidabil. Unul dintre motivele pentru care stejarul este atât de important în industria vinificației este aroma pe care o conferă produsului finit. După cum am spus, unii o iubesc! Mare parte din stejarii folosiți în vinificație provin din pădurile situate în Franța. Pădurea de stejar francez conține copaci înalți și drepți numiți Quercus Petraea. Lemnul lor este dens și cu granulație mică, oferind atât nuanțe subtile, cât și structură compactă. Aceste caracteristici sunt benefice și pentru procesul de învechire a unor vinuri precum Sauvignon Blanc. Utilizarea stejarului francez în vinificație păstrează prospețimea vinului, dând în același timp o senzație complexă, cu granulație fină.
Trebuie să spunem că există și alte esențe de lemn din care se pot construi butoaie decente, noi am insistat asupra celor din stejar pentru că părerea unanimă a specialiștilor în vinificație este că, în categoria butoaielor de lemn, stejarul are cea mai bună esență. Mai departe, dezbaterea despre materiale, lemn versus oțel inoxidabil, plastic alimentar sau surprinzătorul beton rămâne deschisă. Funcție de scopul propus, cu siguranță acum aveți mai multă informație pentru a lua o decizie.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News