Legislația rutieră și importanța pregătirii pentru examen (P)
Odată împlinită vârsta de 18 ani, cu toții ne visăm într-o oarecare măsură șoferi. Însă este chiar atât de ușor să obții un carnet de conducere? Atunci când se dorește obținerea unui carnet de conducere, este nevoie să ne rezervăm timp pentru a ne pregăti suficient de bine.
Este bine cunoscut faptul că pregătirea pentru examenul auto începe cu teorie: de la legislatie rutiera la semne de circaluție, până la simulări de examene teoretice pentru viitorii șoferi. În acest sens ne vin în ajutor numeroase cărți de pregătire teoretică, scrise de instructori auto specializați sau de polițiști rutieri cu pregătire necesară în domeniu.
Care sunt pașii pe care trebuie să urmezi dacă vrei să treci cu bine peste examenul auto?
Ei bine, totul pornește de la pregătirea teoretică. Cu cât cunoști mai bine regulile de circulație, cu atât mai mult le poți pune în aplicare. În librăriile din mediul online găsești toate cărțile de care ai nevoie pentru a putea pune bazele pregătirii teoretice auto, cărți actualizate conform noilor reglementări și legislații aflate în vigoare.
Chiar dacă în cadrul școlii de șoferi beneficiezi de un curs de legislație, recomandat este să deții și materialele de pregătire necesare. Pregătirea pentru examenul auto teoretic se poate realiza în doi pași simpli: parcurgerea codului rutier și simulări de teste.
Parcurgerea codului rutier
Codul rutier este ghidul de care orice cursant la școala de șoferi are nevoie pentru a obține permisul de conducere. Ghidul cuprinde totalitatea informațiilor actualizate anual sau odată cu schimbările legislative, informații necesare parcurgerii școlii de șoferi pentru toate categoriile de autovehicule. Numeroși autori au scris de-a lungul anilor carti de legislatie rutiera, cuprinzând codul rutier actualizat. Informațiile sunt, de cele mai multe ori, aceleași în mai toate scrierile, diferența o face însă modul de abordare și de prezentare a acestora.
Achiziționând și parcurgând ghidul codului rutier, vei reuși la final să fii stăpân pe cunoștințele tale și să poți face față testărilor de la școala de șoferi. De la apariția primei cărți de legislație în librării, peste 500.000 de persoane au devenit șoferi. Odată obținut carnetul de conducere, cărțile pot fi folosite pentru reîmprospătarea cunoștințelor sau pentru a fi la curent cu noile reglementări.
Ce cuprinde codul rutier? Acesta cuprinde un curs de legislație rutieră, în care sunt prezente toate informațiile necesare a fi cunoscute de viitorii șoferi, fiind structurate pe domenii de interes. Răsfoindu-l, vei găsi următoarele:
• Noțiuni introductive întâlnite în legislația rutieră, despre drum, carosabil, vehicule etc;
• Noțiuni de interes cu privire la semnalizarea rutieră, descrierea indicatoarelor și marcajelor de circulație, cât și a semnalelor de avertizare luminoase și ale polițiștilor;
• Aspecte de interes cu privire la contravenții și fapte infracționale: puncte de penalizare, amenzi, pedepse, anularea permisului de conducere etc.;
• Noțiuni de mecanică;
• Conducerea ecologică;
• Conducerea defensivă;
• Noțiuni de prim-ajutor;
• Pregătirea pentru examenul teoretic și examenul de conducere.
După parcurgerea noțiunilor teoretice, este timpul pentru simularea de teste.
Simulări de teste
Odată parcurs un curs de legislație rutieră, este nevoie de testarea cunoștințelor. În librăriile online se găsesc cărți de legislație rutieră cu teste grilă compuse pe baza informațiilor din codul rutier. Sunt create teste cu întrebări în mod aleatoriu, astfel încât într-un test să întâlnești întrebări din mai multe capitole. Pentru fiecare categorie auto în parte, testele sunt diferite, au un anumit număr de întrebări, din care un anumit procent trebuie să fie corecte pentru a fi declarat admis.
Repetând tot mai multe teste, cunoștințele acumulate pe baza studiului devin mai solide, iar șansele de a depăși cu bine examenul teoretic cresc considerabil.
Indiferent de codul rutier pe care alegi să îl parcugi, asigură-te că este unul actualizat din anul de referință, iar informațiile prezentate sunt actuale. Ai nevoie de la un curs de legislație rutieră de următoarele:
• informatii expuse clar și concis, ușor de înțeles de la prima lectură;
• bună ierarhizare, pentru a putea învăța pas cu pas fiecare etapă;
• contexte explicitate în conformitate cu prevederile legale aplicate în anul în curs.
Pe librăria online Delfin, găsești o gamă variată de cărți de legislație rutieră, cât și de teste de pregătire pentru examenul teoretic. Alege cărțile care ți se potrivesc, parcurge cursurile de școlarizare și pregătește-te să devii un bun șofer!
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News