(P) 3 retete delicioase pentru o cina satioasa si sanatoasa
Vietile noastre se desfasoara in ritm alert, cu serviciu, cursuri, sport si alte activitati.
Cina reprezinta deseor singurul moment al zilei cand familia se poate reuni. Dezvoltarea unei rutine de intalnire seara in jurul mesei se poate transforma intr-o traditie cu efecte pozitive, in special pentru psihicul copiilor, care primesc astfel prilejul de a impartasi experientele si intamplarile de peste zi.
Pentru ca hrana consumata seara sa nu fie o povara pentru organism, este esential ca sa alegeti ingrediente naturale, iar preparatele sa fie cat mai usoare.
Iata cateva retete delicioase, satioase si sanatoase pentru tine si familia ta.
Salata de castraveti cu sos de otet si soia
Castravetii sunt legume cu care copiii se pot obisnui mai greu. Pentru a le oferi vitaminele si nutrientii din castravete, incearca diverse sugestii de prezentare. Prepararea unei salate de castraveti cu sos de otet si soia nu dureaza mai mult de 10 minute. Pentru un castravete mare feliat subtire ai nevoie de un sfert de cana de orez, o jumatate de lingura de soia si un sfert de lingurita de sare. In aceasta reteta, otetul este cel care te va convinge sa revii la castronul in care sunt amestecate ingredientele, pentru o portie suplimentara.
Barcute de zucchini umpluti
Dovleceii zucchini taiati pe jumatate si scobiti se transforma in barcute delicioase atunci cand ii umpli cu pesmet si carnati de pasare conform acestei retete cu continut scazut de carbohidrati.
Ai nevoie de doi dovlecei mari, doua lingurite de ulei de masline extravirgin, patru inele de carnaciori, o jumatate de cana de pesmet, trei sferturi de cana de mozzarella rasa, o jumatate de cana de branza fontina rasa, usturoi tocat si un sfert de cana de busuoic proaspat tocat.
Cuptorul se preincalzeste la 180 de grade Celsius. Dovleceii se taie in jumatati si se scobesc cu o lingurita, obtinand astfel forma de barcuta si suportul pentru umplutura. La inceput se pun la cuptor dovleceii si carnatii, timp de 5 minute. Apoi se adauga umplutura de branzeturi, usturoi si busuoic si se coc timp de 15 minute, timp suficient pentru ca dovleceii sa fie fragezi, iar branza sa devina aurie.
Salata de pui cu legumele toamnei
Datorita ingredientelor si modului de preparare, aceasta cina poate fi gatita in cantitati mai mari, pentru ca surplusul poate fi folosit in caserolele pentru pranzul de a doua zi.
Pentru opt portii vei avea nevoie de doua linguri de ulei de masline extravirgin, un kilogram de piept de pui dezosat fara piele, sare, piper negru proaspat macinat, o jumatate de ceapa tocata, doi cartofi dulci de dimensiuni medii, curatati si taiati in cubulete mici, un kilogram de varza (alba, rosie, de Bruxelles, dupa gust), usturoi tocat, frunze proaspete de cimbru, o lingurita de paprika, o jumatate de lingurita de chimen macinat, o jumatate de cana de bulion, 1.5 kilograme de orez gatit, o jumatate de cana de migdale feliate.
Cuptorul se preincalzeste la 180 de grade Celsius. Intre timp, puiul condimentat cu sare si piper se pregateste intr-o tigaie mare, adanca, la foc mediu-mare, cu o lingura de ulei, timp de 8 minute pe fiecare parte. Lasa la racit 10 minute, apoi taie carnea de pui in cubulete. Pune o tigaie la foc mediu, adauga o lingura de ulei, caleste legumele si condimentele timp de 5 minute, dupa care pune un sfert din cana de bulion si lasa la foc mic timp de 5 minute, dupa ce acoperi cu un capac.
Orezul gatit se asaza intr-un vas mare de copt ca baza pentru carnea de pui si legumele de mai sus. Se adauga restul de bulion si migdalele si se pune la cuptor pentru 15 -18 minute.
Masa de seara este cel mai bun prilej ca familia sa se reuneasca pentru a petrece timp de calitate impreuna. Deoarece digestia nocturna nu trebuie sa puna in dificultate organismul, este nevoie de multa atentie in alegerea ingredientelor de la cina. Cu cat ora de masa este mai devreme, cu atat ramane timp suficient pentru digestia de noapte.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News