(P) Ce reprezintă codurile de pe bateriile auto?
Dacă ai observat că bateria mașinii dă semne de uzură, poate că ar fi cazul să o schimbi.
Verificarea acesteia și ulterior înlocuirea bateriei auto trebuie făcute în mod corespunzător, de preferat cu ajutor din partea profesioniștilor în verificarea și înlocuirea de baterii auto la domiciliu, astfel încât să nu existe neplăceri sau anumite riscuri. Cu toate acestea, e bine de știut și care este semnificația codurilor de pe bateriile auto, astfel încât să știi cum poți acționa la un moment dat dacă este nevoie de identificarea corectă a bateriei.
Tensiunea bateriei
O informație importantă a bateriei este tensiunea la borne, aceasta fiind de 12V (volți) pentru mașinile moderne. Mașinile din trecut erau echipate cu baterii de 6 volți. Marea majoritate a bateriilor auto funcționează la 12V. Bateriile de camion sunt tot de 12V, însă sunt folosite două baterii în serie, obținându-se o tensiune de 24V.
Capacitatea bateriei
O altă informație esențială care poate fi identificată pe bateria mașinii este cea referitoare la capacitatea de stocare, aceasta reprezentând capacitatea bateriei de furniza curent atunci când alternatorul nu mai funcționează și se măsoară în Ah (amperi-oră). O baterie cu o capacitate de 60Ah poate, teoretic, să ofere o cantitate de curent de 60Ah timp de o oră, 30Ah timp de 2 ore ș.a.m.d. Amperajul depinde și de starea bateriei, pentru că o baterie veche va avea o capacitate din ce în ce mai scăzută în timp.
Curentul de pornire la rece
Fiind reprezentată prin simbolul A (EN) sau CCA (cold cranking amperage), curentul de pornire la rece este cea mai importantă caracteristică a unei baterii de pornire și arată cantitatea de curent pe care o baterie este capabilă să o furnizeze timp de 30 de secunde, la o temperatură de -18 grade Celsius, fără ca tensiunea să scadă sub 10V. Este vorba despre o indicație esențială, deoarece aceasta oferă informații despre puterea de pornire pe care o are o baterie auto. Un număr mai mare se traduce printr-o baterie care poate porni mai ușor un motor în condiții de iarnă, iar acest aspect contează mai ales atunci când este vorba despre mașinile utilizate într-un mediu mai rece, cu temperaturi scăzute. Este de reținut faptul că un motor diesel necesită un curent mai mare la pornire decât un motor pe benzină.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News